Якщо ви вже деякий час слідкуєте за моїм блогом, то мабуть в курсі про те, що я частенько літаю на Turkish Airlines (навіть бізнес класом на Сейшели бувало). Ще б пак! Це найповніше репрезентована іноземна авіакомпанія в Україні, що літає у найбільшу кількість наших міст (Львів, Київ, Харків, Запоріжжя, Херсон, Одеса). 

Крім того Туркіші шість років поспіль (2011-2016) отримували звання найкращої авіалінії у Європі. Ще вони літають у найбільшу кількість країн світу серед усіх інших авіакомпаній. А це означає, що майже з будь-якої точки України можна добратися в практично будь-яку точку Землі лише з однією пересадкою в Стамбульському аеропорту імені Ататюрка, де я вже побував аж 20 разів (принаймні на це вказує статистика карти моїх перельотів). 

Скажімо, зовсім недавно ми летіли з Лос-Анджелеса на Пхукет  у Таїланді, а звідти до Львова. І все лише з пересадками в Стамбулі.

Відверто кажучи, найбільше місто Туреччини варте тисячі окремих подорожей. Сам Наполеон сказав свого часу: «Якби світ був однієї країною, то Стамбул був би столицею». Для затравки можете ознайомитися зі статтею Мартусі про те, як вижити у цьому мегаполісі двом тендітним блондинкам. Але наразі трішки про інше. 

От про що ви могли бути не в курсі так це про те, що Turkish Airlines майже на руках носять своїх пасажирів. У них діє ряд програм, що покликані покращити досвід цілої мандрівки та заохотити людей відвідати Стамбул по дорозі з/до фінальної точки призначення.

І найприємніше – це безкоштовні послуги! Про це і не тільки читайте далі…

***

Безкоштовна екскурсія Стамбулом

Якщо у вас міжнародний рейс і пересадка понад 6 годин (макс 24 год), то ви можете безкоштовно приєднатися до оглядового екскурсійного туру містом. 

Для цього пройдіть паспортний контроль (Туреччина для нас безвізова), вийдіть у зону прильотів і поверніть направо, пройшовши ~100 метрів до Hotel Desk, що знаходиться поряд зі Starbucks. Численні тури проходять щодня і тривають у наступні години (08:30-11:00; 09:00-15:00; 09:00-18:00; 12:00-18:00; 16:00-21:00). Ось детальна програма кожного з них

Достатньо з’явитися за 30 хвилин до початку бажаної екскурсії та пред’явити свій посадковий квиток на наступний рейс, що відлітає не раніше ніж за годину після закінчення туру.

Все абсолютно безкоштовно. Трансфер з/до аеропорта, входи в музеї і навіть харчування, згідно програми. Особисто я жодного разу не користувався з цієї опції, але батькам мого товариша проводили екскурсію навіть, коли їх було лише двоє. Справді крута штука, щоб не товктися в аеропорту і оглянути місто. Ось ще додатково детальний Q&A.

***

Безкоштовний готель у Стамбулі

Мало що може бути гіршим ніж провести цілу ніч в аеропорту між перельотами. Минулої зими я заприсягся більше ніколи не робити цього після того, як декілька разів ночував в Абу-Дабі при пересадках між Кенією, Філіппінами, Кореєю та Білоруссю  ще перед тим, як ОАЕ стали безвізовими. Відразу після повернення я виробив картку PriorityPass, що надає доступ у понад 1000 бізнес лаунжів по цілому світу.

Туркіші це чудово розуміють і тому пропонують своїм пасажирами безкоштовний готель. Ця опція діє, якщо тривалість пересадки становить понад 7 годин для пасажирів бізнес-класу і понад 10 год. для економ відповідно. Єдина умова – така пересадка є вимушеною, тобто не було варіантів придбати квиток з коротшою стиковкою. 

Також необов’язково, щоб це була ніч. Якщо прилітаєте у Стамбул зранку і до наступного рейсу більше зазначеної кількості годин, то готель вам також нададуть. Для цього просто йдете на ту ж саму стійку Hotel Desk, з якої починаються екскурсії. Показуєте свій квиток і чекаєте на трансфер у готель. На жаль скористатися з екскурсії і з готелю під час однієї пересадки не можна, тому доведеться обирати.

Останнього разу під час перельоту Лос-Анджелес – Пхукет нас поселили у класний чотиризірковий Four Points by Sheraton, який правда знаходиться трішки на відшибі. Тому в центр вечором їхати вже не хотілося. Зрештою ми класно виспалися, поснідали зранку і шатл завіз нас в аеропорт на наступний рейс. Саме для цього діє така опція.

***

Stopover in Istanbul

Здається, що безкоштовна екскурсія і готель це вже круто? Ще б пак більшість компаній нічого подібного не пропонують. Але Turkish Airlines пішли ще далі.

Віднедавна почала діяти програма Stopover in Istanbul, що доступна лише для пасажирів, які летять рейсами з окремих держав, серед яких і Україна. Фішка полягає у тому, що ви самостійно можете обрати переліт з трансфером понад 20 годин і при цьому вам нададуть готель безкоштовно.

Пасажирів бізнес-класу поселяють у Hilton Istanbul Bomonti, а економ у Anemom Galata. Обидва готелі знаходяться в самому центрі у районі Таксім, спеціально, щоб гості могли сповна насолодитися містом.

Алгоритм дій наступний! Надсилаєте копію вашого квитка (де придбали значення не має) на пошту freehotelukraine@thy.com. У відповідь отримаєте ваучер на поселення. Цього разу вже без трансферу, але добратися до обох готелів дуже просто з самого аеропорту на метро або таксі.

Скористатися цієї опцію можна лише раз при перельоті туди або назад. Але стандартну опцію з безкоштовним готелем при пересадці 7/10 год ніхто не відміняв. Дивіться пункт вище. Відповідно можете скомбінувати, як це зробили ми зовсім недавно. 

Також, якщо ваш стоповер буде не більше 24 годин, можете приєднатися до екскурсії і ву-а-ля. Маєте повний пакет. Натомість, якщо перебування розтягуватиметься аж на дві доби, то другу ніч у готелі можна оплатити власним коштом за зниженою ціною. Ось деталі про Stopover на сайті Turkish.

***

РЕЗЮМЕ

Інколи сиджу і слухаю, як дехто обговорює свої перельоти різними авіакомпаніями при тому, що за плечима 2-3 рейси, та й думаю: «Чувак, радій! Ти сидиш у небі, пересуваючись в просторі. Яка тобі різниця».

Ось, класне відео, яке чітко описує подібну ситуацію (дивіться з 2:35).

.
Так ось! З Туркішами РІЗНИЦЯ СПРАВДІ Є. Це відчувається, коли заходиш до них в офіс, коли здаєш речі в багаж, коли летиш в будь-якому класі, коли відвідуєш їхній лаунж, ну і звичайно, коли потрапляєш в саму Туреччину. 

***

ПОДАРУНОК

До речі, хлопці з львівського офісу Turkish Airlines хочуть подарувати комусь із моїх читачів ось такий колекційний літачок. 

Тому залюбки розіграю його серед вас. Для цього просто: 

1) Напишіть коментар до статті знизу куди ви (чи ваші знайомі) літали востаннє і як все пройшло.

… і …

2) Поширте цей fb пост у себе на стіні (це ж справді корисна інфа, чи не так).

В неділю (28/01) я оберу переможця випадковим методом. Щиро бажаю успіхів та приємних вам мандрів. Як каже Морган Фріман: «Widen Your World – Розширюй свій світ»!

Support and Follow events in UkraineMore Info