Це мабуть перше питання, що ставлять собі люди, які хочуть почати займатися зимовими гірськими видами спорту. На чому починати катати? Купити сноуборд чи Лижі? Оскільки я маю досвід, як одного, так і іншого, то дозволю собі написати статтю, опираючись суто на власне бачення.

Тим не менше, це може спровокувати неабияку дискусію, адже у кожного свої вподобання. Я б навіть сказав, що подібна дилема стоїть десь паралельно з питаннями вибору колись Canon vs Nikon або ж Mercedes vs BMW, що завжди буде актуально.

Готові? Тоді поїхали…

***

Як все починалося

Гірські зимові види спорту традиційно були популярними у моєму рідному Львові, історія розвитку яких ще сягає початку двадцятого століття. Тренд підхопили Совєти, побудувавши в сусідніх Карпатах ряд гірськолижних комплексів, що працюють і досі. Тростян залишається незмінним, хоча є і нові.

Таким чином у місті утворилася своєрідна культура активного зимового відпочинку. Практично всі, кого я знаю, на чомусь катаються. На вихідних усі поїзди, що рухаються в сторону Карпат, ущент забиті поціновувачами лиж і сноуборду.

Особисто я став на лижі десь у кінці дев’яностих на лещатарському пластовому таборі, коли мені було ледве за десять, і згодом частенько зимою виїжджав з батьками розтинати білосніжні гірські хребти. Зими тоді були значно суворіші ніж зараз.

Будучи спортивним хлопцем, за деякий час почав доволі впевнено себе почувати і вже катався зовсім непогано.

***

Новий тренд

Початок нового тисячоліття ознаменувався і тим, що на карпатських схилах почали з’являтися бордери, на котрих тоді дивилися, наче на інопланетян. Згодом і я вирішив купити сноуборд, щоб стати модним.

Особисто вперше спробував стати на дошку у десятому класі, але просто повірити не міг у що в’язався. Дуже складно морально прийняти той факт, що на лижах ти ас, а на борді повний ламак.

Практично все мені здавалося чужим. І скованість рухів, і не природнє положення тіла, і відбита попа, та ще багато чого іншого. Того дня я проклинав все та всіх навколо (новачки пригадуєте це відчуття). Плюнув на сноуборд і повернувся до лиж.

Пройшов рік. Все більше та більше моїх друзів почали переходити на борди та в принципі непогано давали собі раду. Тому я все ж таки вирішив спробувати.

(Закопане, дуже давно)

Цілий сезон пішов для того, щоб більш-менш навчитися їздити. Потім був другий і третій вже в університеті. Ми все частіше зависали у горах. Аж на стільки, що одного року я навіть патрулював Тростян у Славську. Ось класне відео з тієї вічної гори, як ми відкривали цей катальний сезон.

Сноуборд став моїм справжнім захопленням і в чомусь навіть стилем життя (принаймні зимою). Я навіть підсаджував на нього усіх дівчат, з якими зустрічався в студентські роки, і друзів.

Спочатку придбав собі черевики, а згодом і спромігся купити сноуборд з кріпленнями. До речі я і досі використовую те саме взуття фірми 32 та кріплення Drake, які придбав у магазині Бумеранг у Львові понад 10 років тому.

купити сноуборд львів(Січень 2018, гора Тростян. Черевики та кріплення старі. Все решта нове)

Дошку звичайно довелося поміняти і одяг теж, хоча можна було б їх ще використовувати. Загалом я рекомендую почати з інвестиції у власне взуття і далі потроху обзавестися усім іншим необхідним спорядженням, про що обов’язково найближчим часом зміну окреме відео.

А наразі повертаємося до теми цього посту! Чому ж мене так запер сноуборд?

***

Чому Сноуборд?

 

Ось декілька моїх «ЗА»

 

1) Мінімум речей

Якщо з лижами мова йде про 4 одиниці, з якими треба паритися і носити (2 лижі, 2 палки), то дошка єдина. Для мене, як для відчайдушного мінімаліста, це дуже вагомий фактор. Ось, які речі мені необхідні для роботи, подорожей і щасливого життя.

Загалом з одним сноубордом значно менше мороки. Вчіпив на рюкзак та пішов собі.

(Під час недавнього скітуру на Чорногору)

 

2) Універсальність бордівського взуття

Більшість сноубордових черевиків пристосовані майже до вільної ходи. Це звичайно не бігові кросівки, але при потребі пройтися без проблем. Я от недавно цілих два дні провів у гірському поході лише у бордівських шкарах.

Один мій знайомий, коли їздив на день зі Львова у гори, навіть їх не знімав. Натомість у лижних черевиках через їх жорсткість навіть кілька метровий перехід перетворюється у справжню некомфортну пригоду.

 

3) Ціна

Практично все сноубордове спорядження на порядок дешевше аніж лижні аналоги у тому ж класі. Ось, що зараз є у мене:

  • дошка – Flow Rush
  • кріплення – Drake Fifty
  • взуття – 32 Lashed
  • шолом – Demon Facor
  • маска – Dragon NFX
  • куртка – 686 GLCR Hydra Thermagraph
  • штани – 686 Authentic
  • рукавиці – якісь давно купив на секонді
    *** більшість з цих (чи подібних) моделей знайдете у магазині Бумеранг.
    *** а ще у них зараз знижки -25% під кінець сезону.

 

4) Це модно

Принаймні було тоді, коли я ще на початку двотисячних ставав на дошку. Повірте, але дівчата зовсім інакше дивилися на бордерів. Не впевнений, як вважається зараз, але здається, що все ж таки за бордерами віється дух новизни.

 

А тут «ПРОТИ»

 

1) Складніше починати вчитися

Через не зовсім природнє положення тіла та відносну скованість рухів на дошці складніше вчитися їздити (зате значно простіше ніш серфити e.g. у Костра-Ріці). Але мова йде лише про перші рази. Як тільки вловите суть, прогрес стрімко зростає. Натомість, на лижі встав і поїхав, але довершення техніки вимагає неабиякої практики і сумління.

 

2) Не їде по рівному

Бордер може їхати лише вниз. Якщо закінчилася інерція і немає кута схилу, доводиться відщіпати кріплення і чимчикувати вперед. Натомість лижник може відштовхуватися палками і рухатися вперед  лижною ходою. Навіть, якщо не відривається п’ятка, як на скітурах, наприклад.

 

3) Незручно підніматися на бугелі

На більшості гірських комплексів України поза межами Буковелю переважають бугельні витяги. Це такі палки, які тягнуть вас догори, стоячи. Так от, це доволі незручно для бордерів і наводить справжній жах на початківців. Рекомендую шукати крісельні підйомники для початку.

 

4) Швидкість

Не знаю на скільки це буде актуально для вас, якщо ви лише починаєте їздити. Але принаймні знайтенаперед, що сноуборд повільніший за лижі. Не те, що б на ньому не можна добряче розігнатися. Просто лижник з агалогічним рівнем їзди завжди обганятиме бордера.

***

РЕЗЮМЕ

Звичайно можна продовжувати, але наразі дозволю собі зупинитися на такій ноті!

Якщо бажаєте висловити свою точку зору, то можете сміло це робити у коментах знизу.

Також є дещо середнє, що включає у себе характеристики лиж та сноуборду і називається сплітборд (splitboard). Але цього я ще не пробував та й зрештою це буде тема іншого посту. Наразі просто загугліть. Доволі цікава штука, що чудово підходить для фрірайд вилазок.

купити сноуборд карпати

Скажу лише, що наразі я повністю задоволений сноубордом і не збираюся змінювати свій вибір (принаймні найближчим часом). Сподіваюся, що ця публікація хоч трішки прояснила вам ситуацію і маю надію пересіктися якось на схилі. Успіхів!

P.S. А якщо маєте інші аргументи чи хочете щось додати, закликаю це зробити у коментарях!

Support and Follow events in UkraineMore Info