Приблизно третину свого часу в житті ми проводимо уві сні. Десь так само, як на роботі, і зазвичай навіть більше ніж з найближчими людьми. Лише вдумайтеся! Мабуть є сенс приділяти цьому велику увагу, чи не так?

Деякий час тому я написав статтю про те, Як почати прокидатися рано вранці. Основна фішка полягає у тому, щоб просто спати достатню кількість годин (приблизно 8 на добу). Але насправді, окрім суто тривалості сну, важливим є і якість проведення цього часу.

(на фото моя неймовірна Мартуся сьогодні зранку)

Чи бували у вас моменти, коли ви начебто достатньо поспали, але прокинулися уже втомленими? Ще б пак! Так, ось! У цій статті саме про те, які методи допомагають мені не лише класно висипатися, але й чудово почуватися завдяки цьому протягом дня. Поїхали…

***

1) Спати достатню кількість часу

Просто не можу цього не згадати. Це базовий принцип. В середньому приблизно 8 годин для нормальної дорослої людини (+/- 1 год). Особисто мені доволі складно бути продуктивним, якщо раптом недосплю. Звичайно є винятки, але у довготерміновій перспективі недосипання вилазить боком не лише вам, але й іншим.

Якщо я втомлений, то просто забиваю на все і лягаю спати. Скажімо, в студентські часи я жодного разу не просиджував ніч, готуючись до сесій в останній момент. Натомість лягав, як зазвичай, і потім розрулював все по ходу, опираючись на оперативну здатність мозку, а не тупив. Хоча краще звичайно не відкладати такі речі на останній момент.

***

2) Якість повітря у приміщенні

Не знаю, як ви, але я просто не можу нормально спати у задусі або, якщо дуже жарко. Ціла ніч перетворюється у справжню каторгу і на ранок у мене «коняча голова». Недарма найпродуктивніша нація світу, німці, відомі своїми холодними спальнями, де температура може складати навіть 17-18 градусів.

Особисто я просто обожнюю спати в прохолодних приміщеннях. Швиденько скидаєш одяг і залітаєш під здоровенну (бажано з перини) ковдру. Закутуєшся так, що лише ніс видно. Максимум ще можна стопу витягнути. Справжній кайф.

***

3) Вимикати усі монітори за годину до сну

Ще одна фішка зі статті про те, Як почати прокидатися рано вранці, що має неабияку актуальність в сучасному світі.

Річ у тому, що більшість LED моніторів (смартфон, ноутбук etc.) випромінюють яскраве світло, що перешкоджає виділенню гормону Мелатонін, однією з основних функцій якого є регулювання циклу сну в ссавців. Природнім чином Мелатонін виділяється у нічний час після заходу сонця, коли за законами всього живого, варто спати.

Це у свою чергу не дає заспокоїтися мозку і, натомість виділяється Кортізол, гормон стресу. Як наслідок, ми просто не засинаємо або процес “впадання у сплячку” триває значно довше. Ось вам і причина чому придумали «нічний режим» на девайсах з приємним теплим жовтуватим світлом.

Але все одно залипання перед компом чи телефоном (навіть у «нічному режимі») вже на подушці частенько розтягується на години. Тому, щоб рука сама не тягнулася до нашого маленького друга (ггг), просто відкладіть його подалі, щоб підніматися за ним було складніше ніж боротися з самоконтролем.

Додатково до теми рекомендую почитати статтю…
Інформаційна дієта або Чому не варто читати новин і бути в курсі всіх подій.

В такому разі вивільнений час увечері зможете приділяти для інших приємних ритуалів. Наприклад, читання книги, планування і мрій, та сексу, що у моєму випадку працює, як справжній транквілізатор. Основне першим справитися зі всіма «горизонтальними» обов’язками.

***

4) Якісний матрац, що ідеально пасує по жорсткості

Здається доволі очевидним правилом, але, як я часто люблю говорити, «Все пізнається у порівнянні». Після якісного велосипеду більше не хочеться їздити на будь-чому; після Ауді за кермо радянських авто вже не сядеш; після бізнес-класу в Turkish Airlines звичайний WizzAir вже не той. І так далі.

Але тут є принципова різниця – на матраці ми проводимо третину життя! Окрім того, це впливає не лише на комфорт і якість сну, але й на здоров’я.

Будучи простим чуваком, мені завжди здавалося, що  все одно де і як спати. Не маю з цим жодних проблем і, користуючись правилами цієї статті, провалююсь в сон за мить і нормально висипаюся. Зрештою, наше з Мартусею ліжко мене в принципі влаштовувало. Та мартац ми все ж змінили на ортопедичний, правильної жорсткості.

***

5) Уникати вживання алкоголю та важкої їжі перед сном

Особисто я люблю класно погуляти чи принаймні душевно посидіти у якомусь пабі з друзями. Ще б пак, адже проживаю в самому центрі Львова. В той же час, все більше та більше зауважую, що, лягаючи спати навіть з при найменшому похміллям вже трішки не те. Тому останній келих пива є сенс замінювати простою чистою водою.

Подібні відчуття супроводжуються, якщо добряче напхатися відразу перед сном. Краще трішки недоїсти ніж навпаки. А ще в будь-якому випадку згадуємо про пункт 3 цієї статі. У такому разі завжди матимемо +1 годину на перетравлення.

***

6) Насичено проводити кожен свій день

А це моє улюблене правило! Щодня я намагаюся жити на повну, займатися тим, що подобається і приносить користь іншим. Оскільки я збираюся відвідати усі країни світу (вже понад 100) і допомогти почати або розвинути бізнес щонайменше 1970 людям, роботи, як ви можете здогадуватися, у мене просто купа.

Протягом дня я встигаю достатньо втомитися і називаю це “приємною втомою”. Приходжу домів та завалююся спати, щоб наступного ранку, сповненим сил і натхнення, продовжувати робити добрі справи. Ось вам і ключ до щасливого успішного життя.

***

РЕЗЮМЕ

Сподіваюся вам стануть у нагоді мої поради. А це лише особисті висновки і спостереження.

Впевнений, ви також маєте на озброєнні багато фішок про те, як краще висипатися. Якщо бажаєте поділитися, то сміло записуйте їх у коментах. Давайте зробимо класну підбірку!

Support and Follow events in UkraineMore Info