Ви напевно вже не раз чули, що з середини минулого століття швидкість змін в багатьох сферах життя – технологічній, культурній, навіть соціальній, відбувається експоненціально, тобто чим більше стає зміна, тим ще швидше вона росте. Для прикладу, в останні роки, кількість веб-сторінок подвоюється кожні 2-3 роки.  Що все це означає для людини? Що навіть у самої стійкої до змін психіки людини з часом починає паморочитися в голові.

Нездатність підприємств адаптуватися призводить до краху незліченної кількості бізнесів, при цьому потужних змін зазнають і самі сфери, від виробництва до торгівлі, від ЗМІ до будівництва. Вже давно виживає не найсильніший, а той хто краще адаптується.

Так само, як і галузям, людині теж треба вміти адаптуватися, щоб домогтися успіху та процвітання в своєму житті, і в цьому нам допомагає наше мислення. Ми можемо використовувати як нашу уяву, так і логіку, навчитись створювати і інтегрувати широкий спектр ідей, вітати експерименти і терпимо ставитися до невдач. Такий спосіб мислення називається – еластичним та проставляється аналітичному мисленню.

На відміну від людей, що практикують аналітичне мислення і керуються логікою та послідовністю, люди з гнучким мисленням процвітають у ситуаціях, пов’язаних з розривом рамок і спробами робити щось нове. Ідею гнучкого – еластичного мислення детально описав у своїй книзі фізик – Леонард Млодінов (співавтор книги “Найкоротша історія часу” Стівена Хокінга).

Книга Млодінова «Elastic» зосереджується на інструментах, необхідних для використання процесів еластичного мислення, до яких, на його думку, ми всі маємо доступ, з вигодою для себе. Еластичне мислення – це «розтягнення» інтелекту і обробка інформації «знизу вгору», а не згори вниз, що притаманне аналітичному мисленню. Воно охоплює цілий ряд процесів, включаючи, але не обмежуючись, неофілію (ентузіазм до новизни), уяву, генерацію ідей та нестандартне мислення.

фото з відео-запису розмови Deepak Chopra + Leonard Mlodinow: The Elastic Mind (Brainwave 2018)

Млодінов зазначає, що еластичне мислення не тільки для художників та письменників, але і для тих, хто працює в інших професіях. Крім того це навик, який можна постійно відточувати. Не можна не погодитися з автором у тому, що для виживання та процвітання в сучасному мінливому світі просто необхідно вміти адекватно вирішувати будь-які проблеми.

Астрофізик, філантроп та одна з найуспішніших професійних гравців в покер Лів Борі також є прихильником та адептом еластичного мислення, зазначаючи, що воно допомагає їй не лише в кар’єрі, але і в щоденному житті. Вона зізнається, що часто ловила себе на тому, що обирала собі заняття або стратегію гри, тому що вона вже робила це раніше, або така тактика виявилася успішною в минулому. Дотримання і слідування одних і тих же процедур приносило їй почуття комфорту. Однак з часом, Лів зрозуміла, що така поведінка не є ефективною і нерідко призводить до негативних результатів. Борі рекомендує визнати упередженість і намагатися вибирати нові шляхи та стратегії незалежно від того, наскільки страшно чи незручно ви будете почуватися.

фото із виступа Лів Борі на TEDx Talks в Манчестері і лютому 2018р.

На схожих висновках наголошує і Млодінов. Автор підкреслює, що логічне аналітичне мислення дійсно ефективне, коли ви намагаєтеся вирішити проблему, з якою стикалися раніше. Ви можете використовувати відомі вам методи та техніку, щоб підійти до будь-якого питання, з яким ви маєте справу. Еластичне мислення – це те, що вам потрібно, коли обставини змінюються, і ви маєте справу з чимось новим. Це не про слідуванням правилам.

Раціональне / логічне мислення – це аналіз того, що може бути описано алгоритмом дій, подібно до того, як комп’ютер виконує завдання. Еластичне мислення, в свою чергу, не вписується в рамки заданого алгоритму. Ми розвинули потенціал першого варіанту для вирішення щоденних проблем. Ми розвинули другий для того, щоб досягати успіху за змінюваних обставин – саме тому надзвичайно важливо навчитися відточувати ці навички саме зараз. Млодінов наводить приклади Uber і Google, де еластичне мислення стало основою їх створення та адаптації.

Для прикладу – як ви думаєте, що спільного між Леонардо да Вінчі та винахідниками Pokemon Go?

Вони також вважаються еластичними мислителями. Їм притаманне поєднання непоєднуваного, спроба нового та відсутність страху провалу.

Олівер Каммінгс (Oliver Cummings), головний операційний директор компанії Nurole, глобальної онлайн-платформи для пошуку кандидатів на керівні посади, говорить, що існує великий попит на гнучких мислителів. “Ми бачимо дві тенденції. Одна – прагнення когнітивного розмаїття. Люди хочуть залучити тих, хто думає по-іншому, і, таким чином, уникнути “групового мислення”. Інша – попит на кандидатів, які на “ти” з технологіями.”

Але Леонард Млодінов попереджає, що еластичним мисленням не можна користуватися в ізоляції, і що людям необхідно усвідомлювати силу як аналітичного, так і еластичного мислення в умовах, що виникають у їхньому житті. Бо якщо ви використовуєте еластичне мислення на всі 100%, а виконавча функція мозку не працює, ви будете непрацездатним. Ідеї приходитимуть настільки швидко і дезорієнтовано, що у вас просто не вийде нічого зробити з ними. Тому, як і всюди, у використанні еластичного мислення – потрібен баланс.

Що робити, тим, хто прагне розвинути навички еластичного мислення?

Леонард Млодінов радить знаходити час для мрійливості, спілкуватися з незнайомими людьми, які не входять у ваші звичайні соціальні кола, поглинати мистецтво, що знаходиться поза вашою зоною комфорту та вислуховувати ідеї або концепції, з якими ви не погоджуєтесь, розглядати аргументи прихильників цих ідей і те, що їх мотивувало.

фото із відео-запису Creativity & Infinite Possibility with Leonard Mlodinow – Sages & Scientists 2016

Найкращим для гармонійного розвитку еластичного мислення є наступний алгоритм.

Потрібно спочатку інтенсивно подумати над проблемою, а потім зробити перерву, занявшись невимушеною фізичною роботою, залишивши думки несфокусованими, як наприклад протягом бігу або в душі. Або ж попрацювати з високою інтенсивністю, а потім дати своєму мозку поблукати, поки ви вип’єте води або пива 🙂 . До того ж, вчені виявили, що якщо потроху обдумувати проблему, коли ти інтелектуально виснажений в кінці дня або ж ще не повністю прокинувся на самому його початку, то це може принести оригінальні ідеї, які в інших обставинах не виникли б.

Support and Follow events in UkraineMore Info