Якщо ви переглядали картинки з Італії в інтернеті, то швидше за все бачили приблизно щось таке. Це Вернаса, одне із п’яти селищ в регіоні Чінкве-Терре (інші чотири: Монтероссо, Корніглія, Манарола, Ріомаджоре).

Насправді це одна із найпопулярніших цікавинок Італії. А, якщо дещо є доволі розкрученим, то очевидно, що не без причини. Для початку рекомендую переглянути відео з поїздки.

Чінкве-Терре (у перекладі з італійської – П’ять Земель), є невеличким регіоном на північно-західному узбережжі Італії поміж Генуєю та Пізою. Ще півтора століття тому дана місцевість була доволі ізольованим місцем, але з прокладенням залізниці, яка з’єднала усі п’ять селищ, Чінкве-Терре відкрилося світу.

Відтоді звідусіль сюди їдуть туристи, щоб подивитися на ту красу, яку збираюся вам показати. Я й сам давно мріяв сюди потрапити і так стали планети, що ми заскочили у Чінкве-Терре по дорозі у Південну Африку. 

***

Як завжди на початку давайте подивимося на карту.

Найближчим відносно великим містом є Ла-Спеція, аеропортом – Піза (де ми були минулого року), але для українців більш корисним буде Мілан, куди легко дістатися прямими перельотами зі Львова та Києва. З центрального міланського вокзалу в Ла-Спецію ми доїхали прямим поїздом всього за три години. Ціни в межах 12-40 Євро у залежності від часу придбання квитка.

***

Ла-Спеція

Цього разу ми подорожувати разом з нашими друзями Олею і Максом, з якими свого часу відвідували КанариВинайняли Airbnb і вдало поселилися у трикімнатній квартирі всього за 90 Євро/ніч на чотирьох.

У мене навіть був власний офіс, адже практично щодня доводиться парцювати, навіть у мандрах.

Загалом Ла-Спеція виявилося дуже милим італійським містечком. Ось парочка фото для уяви.

***

Чінкве-Терре

Але основне, заради чого ми приїхали, все ж таки  – це Чінкве-Терре. Сполучення дуже зручне. Поїзди між усіма селами ходять мало не кожних 15 хвилин. Ми поїхали у найдальше від Ла-Спеції, Монтероссо, щоб звідти почати піший маршрут по інших.

На станції купуєте туристичний абонемент за 16 Євро, що включає право безлімітного користування поїздами в регіоні, а також проходу пішими маршрутами між селами.

І гайда вперед.

***

Монтероссо

Серед усіх п’яти селищ Монтероссо є єдиним, що повністю не нагадує середньовічне поселення. Це своєрідний середземноморський курорт з доволі розлогим пляжем та достатньою кількістю сучасної забудови.

Тим не менше краси це від нього не забирає.

Чінкве-Терре відоме тим, що між селищами є прокладені пішохідні маршрути, які поміж виноградників ведуть людей з одного у наступне. Я завжди дуже хотів прогулятися тамтешніми теренами. Тому всі налаштувалися на невеличкий похід, протяжністю до 4 км і тривалістю до 2 годин.

Ось, як виглядає доріжка між Монтероссо і Вернасою.

Я з нетерпінням чекав цього моменту, адже давно вже не ходив по горах.

*** 

Вернаса

Всього 4 км мальовничої стежки і ми підходимо до Вернаси. Це мабуть найвідоміше з усіх селищ Чінкве-Тере. Ще б пак. Чого лише вартує такі вигляди.

Туристів тут теж найбільше, хоча це був ще навіть не початок сезону. Можна лише уявити, що тут твориться в середині літа.

Лише уявіть! У 2011 з тутешніх стрімких гір відбувся величезний зсув групнту. Ось, як виглядала гавань селища тоді.

А так тут гарно зараз. Звичайно Мартуся також забарвлює цю картинку.

На цьому етапі дівчатам було досить і вони вирішили продовжувати свою мандрівку між селами поїздом. Натомість я з Максом пішли пішки і не прогадали. Стежина з Вернаси у Корніглію особисто мені видалася мальовничішою ніж попередня.

Перш за все з іншого боку села відкривається зовсім інша перспектива на Вернасу

***

А ще випала нагода протестувати нові кросівки Dynafit Trailbreaker, якими недавно обзавівся в Горганах.

До слова скажу! Якщо ви можете обрати лише одне взуття для мандрів на всі випадки життя, то це повинні бути кросівки типу trail running, тобто для бігу по пересічній місцевості. Річ у тім, що вони легкі та компактні, а також значно міцніші за звичайні бігові.

Таким чином зможуть вам довше служити і чудово підходять, як для піших походів у горах, так і у містах. За роки мандрів я ще жодного разу не опинявся у ситуаціях, в яких мені не вистачало трейлових кросівок. Звичайно я не дерся на льодовики і не робив технічних сходжень. Але для повсякденного і трішки більш агресивного вжитку вони в сам раз.

Більшість трейлових кросівок класні і ви не прогадаєте, якщо візьмете якісь з тої лінійки. Особисто скажу, що модель Dynafit Trailbreaker напрочуд вдала. Вони супер-легкі, мають міцну підошву, що повторює лінію стопи, і чудово провітрюються. Інколи мені навіть здавалося, що між пальці задуває вітер. Зате потім в літаку, роззувшись, не було соромно.

***

Корніглія

Ця стежка йде трішки вище і доводиться набирати набір висоти понад 200 метрів. В далині відкривається чудовий вигляд на Корніглію.

Виявляється, що це єдине із п’яти селищ, яке знаходиться високо над рівнем моря на стрімкій скелі. Панорами тут просто колосальні.

*** 

Манарола

На жаль стежка до Манароли була закритою через зсуви грунту. Тому нам довелося добиратися туди поїздом лише через один тунель. Я б сказав, що за своєю мальовничістю Манарола може легко змагатися із Вернасою.

*** 

Ріомаджоре

Останнім і найближчим до Ла-Спеціїї є селище Ріомаджоре. Насправді здавалося, що це єдине з п’яти земель/селищ (Cinque Terre), де хоч трішки вирує місцеве життя.

В усіх решта домінував туризм. Та і тут домінує. Навряд чи зараз місцеві відправляються з цієї гавані ловити рибу, щоб прогодувати сім’ю. Радше покатати туристів. І в цьому нема нічого поганого.

***

Бюджет

Наступного дня ми вилетіли з Пізи у Південну Африку, повернувшись назад. Далі ще зависли на два дні у Болонії, звідки вилетіли в Україну. Відповідно, якщо вирахувати мандрівку в ПАР, то приблизний бюджет на Чінкве-Терре може вийти наступним.

Розрахунок на двох осіб у Євро:

  • 140 – літак Київ-Мілан (МАУ)
  • 148 – літак Болонія-Львів (МАУ)
  • 135 – проживання (5 ночей)
  • 70 – поїзди (Мілан – Ла-Спеція – Піза); Блаблакар (Піза – Болонія)
  • 59 – закупки у магазинах
  • 146 – харчування
  • 32 – абонемент на відвідання Чінкве-Терре

Разом 730 Євро за коротеньку п’ятиденну мандрівку в Італію.

*** 

РЕЗЮМЕ

Весь регіон Чінкве-Терре є напрочуд мальовничим, через що це вважається однією із основних візитних карток туристичної Італії. Якщо ви шукаєте типової середземноморської краси з мальовничою архітектурою, давньою історією та можливостями для прогулянок з чудовими краєвидами, то щиро рекомендую сюди потрапити.

Також можна поєднати мандрівку сюди з візитами у інші туристичні важковаговики. Я вже згадував про Мілан та Пізу. Також недалеко знаходиться Флоренція посеред Тоскани, звідки вже й рукою подати до Болонії, куди також легко добратися прямити перельотами з України, чим власне ми і скористалися, прибувши назад прямісінько у Львів.

Support and Follow events in UkraineMore Info