[Гостьовий Пост]

Про те, що криптовалюта є гарним об’єктом для інвестування, у світі  почали говорити десь через рік після появи біткоїнів. Запит про те «як придбати біткоїни» входить до топ-20 найбільш популярних запитів у пошуковій системі гугл, а кількість операцій з купівлі криптовалюти у день сягає чверть мільйона.

Тож, в тому все ж таки щось є, подумали ми и вирішили і собі придивитись до теми. Тому користайте з оглядової статті про криптовалюти. І, як прочитаєте, обов’язково пишіть в коментарях як добре ви самі знайомі з темою, може хтось навіть має вдома майнінгову ферму, тоді розкажіть як воно із середини.

***

Криптовалюта – що, де, як, навіщо

Світ обрав біткоїн та інші види криптовалют як спосіб зберігання та збільшення капіталу, незважаючи на те, що перші чотири роки свого існування він коштував 20 доларів та в нього вірили лише  його творці та хлопці з Кремнієвої долини, яким технологія блокчейну не здавалася фантастичною.

 

Отже, що треба знати про криптовалюту простим людям:

  • Головною перевагою криптовалюти  є те, що майже неможливо відстежити процес її купівлі або продажу, тому що він відбувається у віртуальному просторі, де транзакція виглядає як «людина Х» передає «людині У» свої гроші, а та передає їй цифровий код, що і є якоюсь кількістю біткоїнів.  Також неможливо вирахувати особистість покупця чи продавця, що дозволяє підвищити безпеку тих, хто вкладає гроші у криптовалюту, на відміну від покупки акцій, бо компанії викладають на свій сайт список акціонерів, а також особу покупця легко знаходять через брокерів.
    .
  • Вартість біткоїну зростає. Так, з’явившись у 2009 році, він чотири роки не змінював свою вартість і коштував 20 баксів. У 2013 році він почав дорожчати і за рік коштував біля 1 000 доларів, потім відбувалися незначні коливання курсу, а у 2017 році він спочатку сягнув позначки у 3 000 доларів, а потім на початку грудня 2017 року досяг спочатку 15 000 доларів, а потім і взагалі злетів до 20 000 доларів. У 2018 році вартість знизилася до 10 000 доларів і зараз є більш-менш рівною . Більшість спеціалістів з питань криптовалюти та технології блокчейнів прогнозують знову ж таки зростання вартості.
    .
  • Кількість біткоїнів не нескінченна. Створюючи технологію блокчейну та біткоїн, Сатоши Накомото зробив кількість біткоїнів рівною 21 млн. одиниць, а майнери спромоглися здобути вже майже 17 млн., тому вартість також зросте (емісія криптовалюти не можлива).
    .
  • Частина біткоїнів втрачена назавжди. Кількість біткоїнів у світі з часом зменшиться, бо люди, вмирають, і втрачаються паролі до входу у їх електроні гаманці з біткоїнами чи іншими «монетами». Також деякі гаманці мають вигляд флеш-носіїв і їх також іноді втрачають володарі.
    .
  • Темпи «створення» біткоїнів знижуються. В період з 2008 по 2012 рік було здобуто 10,5 млн. BTC, з  2012 по 2016 – 5,25 млн. BTC,  з 2016 до 2020 рік  добудуть не більше 2,625 млн. BTC.

***

Раз ми вже згадали майнінг, давайте і про це пару слів скажемо.

Якщо просто, то майнінг – це створення криптовалюти. Молоді хлопці та дівчата купують необхідне обладнання (потужні комп’ютери та ін.) та створюють «майнінгові ферми», що спроможні приносити до 1 біткоіну в день своїм власникам. Ось, до речі, як виглядають різні “монети” вживу (див. фото).

Так, окрім біткоїну існують інші, більш дешевші та перспективні криптовалюти:

  • Ethereum;
  • Litecoin;
  • Monero;
  • Dash;
  • Ripple;
  • інші види.

***

Криптовалюта в Україні

Українці полюбили біткоїн за те, що держава не може відстежити транзакції та наявність у громадян криптовалюти та стягнути податки.  Тому окрім комісії за транзакції покупець нічого додатково не сплачує.

Популярність біткоїнів досягла вже того рівня, що навіть в Україні можна знайти кафе і ресторани, магазини та ветклініки, де сплатити вартість послуг можна криптовалютою. Так, це не усюди є, але той факт що воно все ж є говорить про розвиток цієї сфери в нашій країні.

Українці купують не тільки біткоїни, а й ті «монети», що входять до топ-10 криптовалют у світі. Причому хтось купує тільки один вид, а інші обирають мати кожної валюти «по трошки».

Багато способів купити криптовалюту також є перевагою такого інвестування. Наразі, купити біткоїни та інші «монети» можливо:

  • прямі покупки у власників криптовалюти;
  • біржова торгівля;
  • майнінг;
  • криптомати.

Постійно зявляються нові способи отримання криптовалюти, наприклад, соціальна Steemit, де користувачі отримують винагороду в токенах, які за бажанням можуть обміняти на іншу криптовалюту. Також є сайти, на яких користувач може нажимати «капчу» кожні 15 хвилин і отримувати сатоші (криптовалютні копійки), може грати у лотерею  кожну годину і отримувати сатоші, після чого іх можна виводити на криптовалютній гаманець. Багато так не заробиш, але таким чином назбирати собі біткоїн за рік може навіть школяр із слабким знанням англійської мови.

***

Це була дуже коротка та загальна стаття про криптовалюти, більше для тих хто зовсім не в темі. Та, напишіть в коментарях, якщо вам цікаво взнати більше, ми і самі залюбки глибше зануримось в цю тему.

Support and Follow events in UkraineMore Info