Педагог, викладач, вчитель та ін. є одними із найнедооплачуваніших професій у нашій країні. Насправді так не повинно бути, але так є. З іншої сторони наявність експертних знань у вузькопрофільній сфері відкриває купу можливостей для додаткового заробітку по основній професії.

Але для того, щоб отримувати від життя більше, варто також і робити щось таке, чого не роблять більшість інших колег по індустрії. На днях я зустрівся з учасницею ОМБІЗ КартелюТетяною Ухіною, колишнім педагогом, а тепер заступником директора з маркетингу видавництва “Мандрівець”. І з’ясував варіанти того, як же педагоги чи інші екперти можуть заробляти більше.

Впевнений, вам буде корисною дана розмова. В будь-якому разі, поділіться цією сторінкою з людьми, кому це може стати у нагоді. Вам ще й подякують. Рекомендую переглянути. Не пошкодуєте.

***

Таймлайн цього відео (хв)

  • 00:00 – інтро і знайомство з Тетяною
  • 01:40 – спосіб заробітку №1 – Авторство
  • 04:52 – спосіб заробітку №2 – Реалізація
  • 08:06 – спосіб заробітку №3 – Копірайтинг
  • 10:47 – спосіб заробітку №4 – Відгуки
  • 13:21 – спосіб заробітку №5 – Тренерство
  • 16:07 – як МастерМайнд допоміг заснувати СУТО
  • 19:28 – резюме додаткових способів заробітку для педагога
  • 20:06 – вебінар, як метод просування онлайн
  • 23:35 – яким чином ви розкручували вебінар
  • 24:17 – як вам вдалося подолати технічні труднощі
  • 27:23 – про вірусні відео, як метод розкрутки онлайн
  • 31:59 – що змінилося у вашому житті після виходу в онлайн

***

Ось ці додаткові способи заробітку:

.

1) Авторство 

У вас вже є знання та інші професійні напрацювання. Упакувавши це в книгу, методичку чи інший зручний для користування формат, ви фактично створюєте власну бізнес картку.

Після видання книги Формула Продуктивності моя кар’єра стрімко пішла вверх. А все через те, що книга – це популярний зрозумілий продукт. Цінність і визання спеціаліста, який видав свою книгу, значно вищі ніж інших колег, які просто (хоча може і не менш сумлінно) добре роблять свою роботу.

Звичайно найкраще робити це при співпраці з видавництвом. Наприклад, без пані Тетяни і без Мандрівця я не впевнений чи Формула Продуктивності набула б такого розголосу. Тому варто завжди мати справу з професіоналами, які знають свою справу. Вони займаються технічною частиною та логістикою, а ви надаєте матеріал і отримуєте гонорар та роялті.

Іншими словами, авторсто – це правильний шлях, який відкриває багато різних дверей.

 

2) Реалізація 

Ви можете домовитися, щоб частину тиражу вам дали на руки. В такому разі ви можете напряму їх продавати і класти гроші напряму у власну кишеню. Це класний спосіб, якщо маєте контакти у різних організаціях, часто виступаєте на публіку або ж принаймні є пробивною особою, що не боїться продавати напряму. Зрештою, навряд чи хтось краще запрезентує вашу книгу ніж ви самі.

До речі, Мандрівець вже видав книги чотирьох авторів, які знаходяться у нашому Картелі (Почніть говорити Ні – Людмила Калабуха; Щоденник драйвової панянки – Ольга Чорна; Пригоди Кексика – Інна Курило). І це лише початок.

Власне таким же шляхом я пішов, коли здійснював презентації своєї книги у містах Польщі для місцевих українців. Враховуючи, що ціни на друковану продукцію у Польщі значно вищі ніж в Україні, мені вдалося заробити на поїздку на Мальту, яку влаштував для дружини посеред цього промо туру.

 

3) Копірайтинг

Корисні якісні тексти завжди затребувані. Ну, і звичайно ніхто не може краще написати відповідний матеріал на сайт ніж справжній фахівець своєї справи. Ще на самих початках своєї блогерської діяльності я на замовлення писав статті про подорожі для різних онайл ресурсів. А тут детально про те, як я розвивався в інтернеті і заробляв перші кошти онлайн.

 

4) Відгуки 

В даному контексі Тетяна пропонує робити рецензії на книги, які педагог чи інший екперт отримує взамін по бартеру. Чесно кажучи, не зовсім можу погодитися з тим, що це додатковий спосіб заробітку. Хоча, якщо вважати, що зекономлені гроші – це зароблені, то в принципі такий підхід має право на існування.

Я більше прихильник того, щоб ефективно брати відгуки на свої напрацювання, що напряму впливатиме на успіх цих книжок, оскільки відгуки, як ви знаєте, продають.

 

5) Тренерство

А це моє улюблене! Вважаю це найефективнішим способом монетизації власних знань. Звичайно для того, щоб ефективно проводити різноманітні семінари і тренінги, потрібно співставити докупи багато рухомих частин. Саме тому, ще рік тому відразу після відвідання Digital Nomad Форуму, за допомогою МастерМайнд сесій, Тетяна заснувала тренінговий центр Сертифіковані Українські Технології Освіти.

До речі наша наступна подія відбуватиметься 10 листопада у Львові. Ось – ОМБІЗ Форум.

Діяльність СУТО полягає у тому, що збудувати міст, поєднавши педагогів-екпертів та всіх інших освітян. Протягом минулого року їм вдалося провести майже півсотні подій для працівників освіти по всій Україні. Це дає змогу заробляти спеціалістам на тренерських гонорарах, а слухачам – доступ до якісних професійних напрацювань від першоджерела прямою мовою.

***

Просування експертності онлайн

Вебінари (на мою думку) це найефективніший спосіб просування себе, як екперта, та й продажів загалом. Це перевірено часом і на практиці. Недавно Тетяна спробувала провести свій перший вебінар (онлайн семінар) на цю саму тему, що розглядається у цій публікації.

І знаєте що? Зареєструвалося аж 549 учасників. Це неабиякй успіх для людини, яка вперше робить щось подібне. І насправді можливим це стало завдяки матеріалам ОМБІЗ Картелю й підтримці його учасників. Якщо ви не в курсі, то ОМБІЗ Картель – це найкорисніша онлайн бізнес-спільнота УАнету.

Якщо коротко, то це ціла платформа, що покликана допомоти вам старутвати нову діяльність онлайн і/або перевести в інтернет вже існуючу справу. Чогось подібного нашому середовищі просто не існує. Ось детальніше за лінком.

Власне сьогодні останній день осіннього набору. І я щиро рекомендую приєднуватися у наші ряди, якщо нам з вами подорозі. А це лише вперед і вгору. Крізь терни до зірок (per aspera ad astra).

Ось, яку користь отримала Тетяна з Картелю.

***

РЕЗЮМЕ

Сподіваюся вам стала корисною ця стаття і вже найближчим часом ви зможете застосувати деякі з цих запропонованих додаткових способів заробітку для педагога чи іншого експерта.

А, якщо ви маєте, що додати, то сміло записуйте свій спосіб заробітку. Зробимо гарну підбірку.

Support and Follow events in UkraineMore Info