Перш за все щиро вітаю з початком нового 2019 року. Бажаю реалізувати найзухваліші мрії і сподіваюся, що у вашому житті все буле лише по наростаючій у позитивному значенні цього слова.

Настав час і мені підбивати підсумки прожитого року, друзі. Це нормальна практика, хоча більшість людей робить це, публікуючи свої звіти у соцмережах. Єдина біда у цьому всьому те, що за день-два такі підсумки ідуть в небуття разом зі стрічною новин токсичних соцмереж.

Натомість мої підсумки залишаються вічно на сторінках цього блогу і служать вам, починаючи ще з далекого 2012 року. Щоразу перед тим, як сідати за чергове резюме, я перечитую усі свої статті про те, Як жити, наче мільйонер, без мійльнона в кишені.

Ось мої звіти за  20122013201420152016 і 2017 роки.

Все, що ми не заміряємо – ми не контролюємо. І хоча інколи, здається, що топчуся на місці, відмотавши назад, бачу який колосальний поступ здійснюється кожного разу з року в рік. Правду кажуть, що ми часто переоцінюємо те, що можемо зробити за тиждень, але недооцінюємо, що можемо зробити за цілий рік.

Поклавши руку на серце, бачу, що цей 2018 рік загалом був успішнішим за 2017 та всі попередні. А тепер детальніше. Як завжди, опираюся на три кити OpenMInd діяльності (Подорожі / Бізнес / Життя), вказуючи на плюси та мінуси. Погнали…

***

Подорожі

Перше, про що варто згадати це те, що я почав значно більше часу проводити у рідному Львові. Це зовсім не означає, що почав менше подорожувати. Зовсім ні, адже у 2018 побував у 19 країнах (10 з них нові), таким чином завершивши рік з 108 країнами за плечима. Ось весь список. А тут схеми карта відвіданих країн цього року…

… і схема перельотів.

 

Далі основні мандрівки за 2018 рік

 

Зимовий похід на Чорногору з ночівленю

Січень 2018

Доволі нетиповий, зате дуже цікавий, досвід. Два дні разом з командою Туре ми піднімалися засніженими карпатськими хребтами при морозі нижче десяти градусів та ще й ночували у лісі. А все для того, щоб із насолодою з’їхати із найвищого гірсього хребта України. Читати про скітур на Чорногору.

 

Західна Африка №1 (Того, Бенін, Буркіна-Фасо, Малі)

Лютий – Березень 2018

Дуже незвичайна подорож в глибину Чорного Континенту по взагалі непопулярному маршруту, на якому практично не зустрічав білих людей. Все було надзвичайно цікаво, але справжньою ізюминкою став візит у древнє місто Дженне, що у Малі. Вважається, що там дуже небезпечно, хоча я не зустрічав жодного прояву агресії у свою сторону.

 

Чінкве-Терре, Італія

Травень 2018

Ви точно бачили такі картинки онлайн. Ще б пак, це справжня візитівка Італії, п’ять прибережних селищ Чінкве-Терре. Давно хотілося туди потрапити. І ось цей день настав, про що я навіть написав цілий окремий пост у блозі.

 

Південна Африка (ПАР, Свазіленд, Лесото)

Травень – Червень 2018

Дуже комфорта і приємна мандрівка Південною Африкою. Протягом усіх двох тижнів тамтешнього перебування ми з Мартусею розсікали на авто поміж неймовірних пейзажів. ПАР є однією з найрозвинутіших країн Африки, добре пристосованою до пересування автомобілем та з розвинутою туристичною інфраструктурою. Просто суцільне задоволення.

 

Канада

Червень 2018

Це була дуже коротка радше ділова поїздка в Торонто, про яку краще буде розповісти у розділі про Бізнес. Наразі лише зазначу, що на той момент я вже реально втомився після Італії та Південної Африки. Але діватися небуло куди і довелося летіти.

 

Зустріч Трьох Поляків, які відвідали УСІ КРАЇНИ СВІТУ

Серпень 2018

Так виявилося, що я особисто знайомий із трьома поляками, які відвідали усі країни світу, але чомусь вони між собою знайомими не були. Тож я вирішив виправити це неподобство та організував нашу спільну зустріч у Гданську. Ось ці герої: Славек Мутурі, Маріуш Мачієвскі, Войцех Домбровскі.

 

Західна Африка №2 (Мароко, Мавританія, Сенегал)

Вересень – Жовтень 2018

Ще одна цікава подорож уздовж західного узбережжя Африки від Мароко у Дакар. Хоча насправді все почалося в Португалії, куди ми прибули цілою гвардією зі Львова. Далі перекочували у Мароко, звідки усі нормальні повернулися назад у Львів, а я продовжив свій шлях на Південь.

Сама подорож була доволі виснажливою, хоча і пізнавальною. Не обійшлося і без пригод на кордоні між Мавританією і Сенегалом, хоча в результаті все закінчилося добре.

 

Йорданія

Грудень 2018

Це був своєрідний подарунок собі на день народження. Я просто хотів кудись полетіти. Тож подивився які є варіанти й придбав квитки у Йорданію. І не прогадав. Йорданія – це справжній скраб для мандрівників і туристів з різними смаками. Насправді одна із найцивільніших арабських країн і просто приємний різноманітний напрямок. Рекомендую.

 

Таким чином я притримуюся ритму для відвідання усіх країн світу по досягненню 40 років. Після невеличкого перерахунку знаходжуся на відмітці 108 країн (з 193 усіх членів ООН) – саме це є офіційним критерієм. Хоча більш розширений список, до якого входять інші державні формування чи залежні території складає 118 суб’єктів.

Тобто у мене є ще 9 років для відвідання 85 країн. Все норм. Єдина проблемка полягає у тому, що вже практично закінчилися прості країни. Кожна наступна подорож є логістично складнішою і значно дорожчою. Фактично залишилися левовий шмат Африки, більшість Кариб, вся Океанія і деякі окремі країни розкидані по світу. Ну, прорвемося.

З іншого боку через прихід нових авіаліній до Львова здійснювати радіальні вильоти стало набагато простіше. Цього року я здійснив 35 перельотів, третина яких зі/до Львова. Нема нічого приємнішого ніж повертатися напряму в рідне місто, де аеропорт знаходиться за 20 хв їзди від дому.

***

Бізнес

 

Картель

Якщо коротко, то цей 2018 рік приніс найбільш кардинальну зміну в бізнес-модель OpenMind. Ми потроху відходимо від разових проектів та рухаємося у напрямку формування спільноти. Але рухаємося – це скромно скзано, адже у травні 2018 народився ОМБІЗ Картель – найкорисніша онлайн бізнес-спільонта УАнету.

Чесно кажучи, я досить переживав з того приводу, адже протягом років діяв по напрацьованій перевірений схемі. Це був своєрідний ризик – відмовитися від всього попереднього та зробити крок у невідоме. В будь-якому разі гіпотеза підтвердила себе. Завершується 2018 рік, Картель функціонує уже понад 7 місяців, а у його лавах на постійній основі знаходиться понад 200 осіб – представників різних видів онлайн діяльності і не тільки.

Також варто зазначити, що це не вийшло само по собі. До слова я проінвестував немало ресурсів та спеціално полетів у Канаду, щоб правильно навчитися формувати онлайн ком’юніті. Два місяці дистанційного навчання і тиждень в Торонто однозначно пішли мені на користь та вкотре підтвердили, що інвестиція в освіту – це один із найкращих способів розпорядитися коштами.

Моя професійна місія (Допомогти почати/розвинути бізнес 1930 людям) просто ідеально вписується у почату справу. Тож нескладно здогадатися куди прямує наша неймовірна дружня тусовка. Разом ми сила 😉

Ведення та організація будь-якої спільноти мабуть подібно на політику у невеликому масштабі. Тут повинен бути лідер зі своїм найближчим оточенням, а також є люди з різними точками зору. Всі події відбуваються, як у розвиненому суспільстві. Якщо адміністрація добре робить свою роботу, що приносить користь учасникам спільноти, то населення голосує за них (в даному випадку грошима). Якщо ж очікування залишилися неоправданими – люди йдуть. Все просто!

Ми навіть почали виставлятися зі стендом на інших релевантних ділових подіях України.

За понад півроку ведення Картелю я багато чого зрозумів. Це, наче корабель, який фізично не може вийти з гавані на всіх парах. Йому потрібно розігнатися. В той же час, коли крейсерська швидкість досягнена, цю масу вже так просто не зупини. Тож доводиться прислухатися до пасажирів і потроху коригувати курс лайнера. Важливо, щоб рухатися у напрямку, який збігається з очікуваннями більшості, а капітан розуміє, як туди потрапити, хоч усвідомлює, що перереду доведеться оминати купу айсбергів і навіть ремонтувати корабель на ходу.

 

ОМБІЗ Формула

Систематизація була одним із пріоритетів на 2018 рік. Чесно кажучи свідомо займатися систематизацією своїх напрацювань я почав ще з кінця 2015 року. Це тривалий процес, хоча на початку 2018 ми вийшли на фінішну пряму.

Завданням, яке я перед собою ставив було – створити дорожню карту для людей, які бажають почати або розвинути бізнес (чи ін. комерційну діяльність) за допомогою онлайн інструментів. Я довго ламав голову, намагаючись підставити різні складові цього величезного пазлу. І зрештою вивів найбільш чистий (принаймні на мою думку) алгоритм. Справжній сочок…

ОМБІЗ Формула – це метод, який полягає у тому, щоб:

  • глибинно дослідити ринок;
  • ретально проаналізувати дані;
  • надати (продати) клієнтам те, що їм насправді потрібно
    *** ефективним при цьому способом онлайн.

Детальніше про ОМБІЗ Формулу я розповідаю у цьому відео….

Абсолютно всі свої ініціативи я пропускю через цей фільтр, який здатен вказати мені на правильний шлях. Нарешті я його знайшов. Тому, користайте і ви. Саме методика ОМБІЗ Формула лягає в основу Картелю, як спільонти. І це взаємнодоповнюючі поняття.

 

Живі Події

Цього року ми організували дві великі живі події – літній та осінній ОМБІЗ Форуми, на які приїхали учасники з цілої України та навіть зарубіжжя. За словами самих делегатів, атмосфера саме цих заходів значно відрізняється від решти ділових подій. Чому так виходить і за рахунок чого саме, читайте у цих підсумкових публікаціях – ОМБІЗ Форум літо / осінь.

 

Я особисто далі продовжую активно виступати у ролі спікера на багатьох різних профільних заходах, але цього року мене почали запрошувати ще й за кордон. Зокрема, у травні я виступав на основній події цифрових кочівників Польщі – Форум TamGdzieChce, а кульмінацією спікерського року став Digital Nomad Festival у Лісабоні, основна глобальна подія цифрових кочівників світу, де ваш покірний слуга розповідав про ОМБІЗ Формулу.

Приємно було і те, що в Лісабоні цього разу була дюжина людей з України і я безмежно радий, що українці потроху інтегруються у глобальні прогресивні рухи.

Не можу і не згадати про ebiz – щорічну онлайн конференцію про інтернет-бізнес в Україні, у якій цьго року взяло участь понад 3000 осіб.

 

Почесний Амбасадор Львова

Справжня кульмінація цього ділового року в особистому плані. Недавно також мене було обрано Почесним Амбасадором Львова. Звучить круто, але що це означає? Насправді я і далі продовжувати займатися тим, чим займався раніше. Тобто буду таким собі провідником українців у світ та світу в Україну.

Звання Почесного Амбасадора Львова трішки формалізуватиме частину моїх дій у контексті того, щоб залучати до рідного міста інтерес з боку організаторів великих міжнародних заходів. Річ у тому, що кожен делегат, який приїжджає до Львова у справах, залишає у місті в середньому утричі більше коштів ніж звичайний турист. Таким чином розклавши загальну схему, розуміємо, що кількість міжнародних конференції збільшить кількість грошей у місті, що напряму впливає на локальну економіку і добробут львів’ян.

Це звичайно приємно отримати такий статус, але й велика відповідальність водночас. Тож буду працювати у тому напрямку. Зрештою, мені здається, що зараз власне найкращий для цього час і все стає на свої місця.

Так само, начебно зовсім випадково (але наспраді ні) вдалося особисто поспілкуватися найбагатшою людиною Західної України – Віталієм Антоновим, власником ОККО. Згодом це інтерв’ю було опублікованим на каналі BigMoney.

 

Офіс

Чому я згадав про таймінг? Тому, що все насправді відбувається так, як повинно бути. Я ніколи не думав про власний офіс. Навіть більше – я цього остерігався. Принаймні таким було моє уявлення багото років тому, коли була опублікована стаття 10 причин ніколи не йти на роботу.

Але якось так вийшло, що одного літнього дня я шукав приміщення для проведення чергової події та завітав у TechStartupSchool. Це суперовий бізнес-інкубатор в самому центрі міста, де працюють різні креативні команди, а також знайшлося місце і для мене. Тож з серпня я став їхнім резидентом і пишу ці рядки з мого ділового гніздечка, у якому почуваюся продуктивно і натхненно.

 

UniStudy

Ви ж пам’ятаєте, що також займаюся розвитком онлайн платформи для молоді та студентства UniStudy.org.ua. Так ось! З початку 2019 року у нас з’явився новий менеджер проекту і ми збираємося вивести його на якісно новий рівень.

Команда

Саме у 2018  році я по-справжньому відчув, що означає “команда”, та переосмислив значення фрази “Хочеш іти швидко – іди сам; хочеш далеко – іди з командою”. Ще на початку літа, коли ми тільки запустили ОМБІЗ Картель, по великому рахунку нас було лише троє.

Зараз – восьмеро. Кожен чітко розуміє свої функціїї та участь в успіху цілої спільноти. Ми добре організовані, наші процеси чітко структуризовані, а грунт під ногами твердий, як львівська бруківка. Ось, яке відео сперезентувала наша команда Картелю перед новим роком.

Знайомтеся:

Саме команду (точніше рівень відносин з кожним із них) я вважаю найбільшою цінністю, яку вдалося здобути цього року. Ці люди дали мені можливість поїхати у стільки неймовірних напрямків. При тому на відміну від попередніх мандрів, у даних подорожах я значно менш інтенсивно працював. В мандрівки другої половини року я навіть не брав комп’ютер, будучи офлайн більшу триваліть часу.

В той же момент ефективність і якість обслуговування клієнтів покращується, а динаміка росту спільноти набирає обертів. Як це можливо? Відповідь проста – КОМАНДА. І ми лише починаємо 🙂

***

Особисте (життя)

Зазвичай люди говорять: “Цей рік був найскладнішим для мене. Я стільки всього пережив та постійно піднімався з колін”. Good for you. Але тільки не для мене. Особисто відчув, що завдяки систематизованості і плавності багатьох процесів, цей рік видався доволі емоційно стабільним. Ну, принамйні в порівнянні з попереднім, коли я навіть почав писати вірші.

Як я вже згадував вище, наявність команди і структури в діяльності закриває купу тилів. Свобода знаходиться у дисципліні – це ще одне із неочевидних відкриттів за цей рік. Коли твої базові потреби закриті і голова не болить про те, що буде завтра, можна (і варто) подумати й про вищі матерії.

Наявність цього запасу дала можливість свого часу осідлим спільнотам перевершити кочівників. Одні системно пораються над господарством забезпечуючи, послідовний ріст, а інші рипаються туди-назад, щоб вполювати здобич. Осідлі общини засівають те саме поле, тоді як мисливці змушені щоразу бігти у ліс, як тільки зголодніють.

Мої батьки є чудовим прикладом скромного, але поступового зростання. Про те саме говорив і Славек Мутурі у нашій розмові – Як здобути фінансову свободу. Я починаю задумуватися про те, що мені не вистачає ще однієї цілі поряд з двома уже всім відомими. Але наразі про інше.

Цього року ми частенько зустрічалися у сімейному колі і я радий, що наші сімейні відносини міцнішають.

З Мартусею дійшли чіткої згоди про те, яким чином далі будувати відносини з огляду на мандри, адже залишається все більше та більше країн, куди вона їхати не в захваті. Зате є і такі, куди самого мене не відпустить. Якщо коротко, то вирішили, що їдемо разом всюди, куди їй подобається. У реша напрямків можу летіти сам, але й вона може податися, куди забажає. Ми вільні й самодостатні, але водночас одне ціле.

Натомість зі своїми друзяками з дитинства, школи та універу бачуся все менше. У кожного своя сім’я, професія та життєва позиція. Єдине, що нас досі тримає купи – це нерегулярні поїздки в гори та зустрічі у львівських кнайпах час від часу. Кульмінацією цього року стало весілля (та хлопчачник перед тим) товариша Андрія. Повеселилися, як у старі добрі часи.

В той же момент почала формуватися інша компанія. Якось так повелося, що багато моїх колег (у професійному плані) перебралися у Львів. Серед них учасники картельчани Ірена Журавель, Іван Князевич, Андрій Стефурак, а також Олексій Босий кожен зі своїми другими половинками.

Тож ми часто тусуємося у неформальній обстановці та навіть разом подорожуємо, адже сповідуємо спільні цінності.

Через інтенсивні мандри та й не менш активну роботу між ними я трохи запустив своє тіло. Але на щастя природа нагородила мене хорошими даними і за останній місяць потроху повертаюся у добру форму. Знову ходити у зал і регулярно висів на турніках за Пороховою у Львові, поки була ще добра погода.

***

Плани

Уффффф. Їх є доволі багато. Та й не завжди варто ними ділитися, як знаєте. Тим не менше маю ряд пріоритетів на 2019 рік, що радше вписуються у категорію цілей, аніж планів. Тому є сенс їх озвучити.

Перш за все збираюся далі фокусуватися на розвитку найкориснішої онлайн бізнес-спільноти УАнету. Міцний фундамент вже закладено. Далі варто лише продовжувати будувати цей замок. Впевнений нам вдасться високого його підняти, а простоїть, сподіваюся, він довше ніж житимемо ми.

Також серед учасників Картелю вимальовується ряд осіб, які уже готові до наступного ривка, а саме – до виходу на бізнес-модель підписки. З одного боку, це значно складніше організувати, але з іншого – це забезпечує сталий органічний послідовний розвиток. Тому наше завдання у 2019 році – перевести як можна більше людей на цей виток розвитку.

Будуть живі форуми, будуть і масштабні онлайн події. Тут все в порядку речей. Натомість дуже б хотілося запустити системний подкаст, до якого також вже є плацдарм. Залишилося тільки налаштувати продакшн процес, який гармонійно вписуватиметься у вже існуючу діяльність.

Книга Формула Продуктвиності потребує фінального завершення у вигляді публікацій аудіо та електронного форматів. Та вже на підході наступна книга – Формула Мандрів. А для елегантного запуску цього видання збираємося відкрити нову рубрику на YouTube каналі, де щотижня з’являтиметься нове відео про мандри.

Паралельно звичайно ж продовжуватиму подорожувати. Ритм залишатиметься таким, як і попереднього року. База у Львові з радіальними виїздами у різні точки. Вже маю придбані квитки у Ліван та Кувейт. А далі поняття не маю що випаде. Життя покаже. Єдине те, що збираюся закрити щонайменше 10 нових країн, аби триматися ритму.

Планую вийти на новий рівень відносин з Мартесую, щоб вони були ще гармонійнішими, а також добре попрацювати зі своїм тілом, щоб нарешті побачити ті кляті кубики на животі, які постійно від мене вислизають.

Як бачите, роботи купа. Але ж чим же ще займатися, як не тим?

Давайте підсумуємо. Ось мої пріоритети на 2019 рік: 

  • ОМБІЗ Картель (форуми, ebiz, розвиток спільноти)
  • OpenMind подкаст та спілкування цікавими гостями
  • Формула Продуктивності (електронна і аудіо версії)
  • Формула Мандрів (нова книга + рубрика на YouTube)
  • Активні подорожі (щонайменше 10 нових країн)
  • Амбасадор (притягнути до Львова ряд конференції)
  • Покращення відносин з найближчими людьми
  • Робота над своїм тілом і духом
  • … і не тільки…

Ось так пройшов минулий рік. Як бачите для такого яскравого життя зовсім не потрібно мати набиті кишені. Сам процес і поступовий розвиток є значно важливішим у даному випадку. Це шлях, який кожен для себе обирає. Особисто я йду по ньому ще з кінця 2011 року.

Ось мої подібні звіти за  20122013201420152016 і 2017 роки. Просто відмотайте назад, перегляньте і проведіть паралелі. Ви побачите, що це все невипадково, а вибудовується у причинно-наслідковий зв’язок. Далі буде ще цікавіше.

А, як пройшов ваш 2018 рік, друзі? Що вдалося реалізувати, а що не зовсім? Які пріоритети на 2019? Буду радий, якщо моя діяльність хоч на міліметр наблизить ваш до реалізації бажаної цілі. Щиро бажаю успіхів цього року.

Support and Follow events in UkraineMore Info