Я спеціально тримав цю країну на сам кінець. Португалія стала моєю останньою відвіданою країною Європи. До речі, ось хронологія відвідання усіх країн Європи від мого народження до цього моменту. Власне я збираюся відвідати усі країни світу, а закрити Європу – було своєрідною проміжною метою з дедлайном по досягненню тридцяти років. Вуаля!

Таким чином після автомобільної мандрівки карликовими країнами залишилася лише Португалія. Погодьтеся, що вийшло доволі елегантно, враховуючи що ця країна знаходиться на самому краю Старого Континенту. Я багато років чекав цього моменту. І от він настав, я лечу в Португалію.

Насправді довелося багато чого перед тим пройти. Також це зовсім недешево (ось скільки коштує відвідати усі країни Європи), але я ні про що не шкодую. Це вартувало кожного центу і кожної краплинки енергії, що довелося витратити на досягнення цілі.

Зрештою я живу не самими подорожами і зазвичай поєдную приємні речі з корисними. А тому у кожній мандрівці гармонійно поєдную декілька рухомих частин.

***

Мис Кабо да Рока

Це найзахідніша точка Європи. Тому відіспавшись після прельоту наступного дня першим ділом я пігнав сюди. Менш як за годину їзди від Лісабону ви опиняєтеся на узбережжі Атлантичного океану, де відкривається колосальний простір. Звідси можна провести пряму лінію до США і по дорозі не буде взагалі ніякої великої суші, а Ньо-Йорк знаходиться всього лиш на два градуси північніше.

Енергетика насправді колосальна. Можна довго споглядати в далечінь та спробувати уявити те, що відчували португальські мореплавці перед тим, як відправлятися у відкрите море. Все узбережжя дуже гарне, але навіть влітку тепература води залишає бажати кращого, тому сильно не покупаєшся. Не кажучи вже про агресивні хвилі.

***

Лісабон

Далі я повернувся в Лісабон, щоб трішки відчути місто. Насправді атмосфера тут колосальна. Протягом останніх років столиця Португалії переживає туристичний бум. Щороку сюди приїздить все більше та більше людей, хоча це взагалі не порівняти з такими важковаговиками, як скажімо Барселона, Мілан чи навіть Берлін.

Тут і досі можна відчути справжній колорит “небагатої” Європи.


Особливої уваги звичайно заслуговують місцеві трамваї, що є візитною карткою міста.

***

Зустрічі

Але значно важливішою причиною відвідати Лісабон для мене були зустрічі з надзвичайними людьми.

Перш за все, я впевше з 2010 року зустрівся з Габріелою, з котрою ми разом з іншими друзями винаймали житло у Делі, Індія. Насправді було багато що пригадати. От лише (на жаль чи на щастя) не можу про це все розповісти.

Виявилося, що Габріела не з самого Лісабону, а мешкає у одному із селищ акурат неподалік мису Кабо да Рока. Тож я пообіцяв їй, що якось ще обов’язково навідаюся. Читайте далі 😉

Окрім того, як ви мабуть знаєте, в Португалії проживає велика українська діаспора. Порядка 100 00 осіб. Це ~1% населення країни. Так вийшло, що мене фоловить Галина Комар і ми домовилися про зустріч з місцевими українцями в одному із локальних барів.

Як мені пояснили, місцеві мешканці дуже поважають українців і радо мають з нашими справу. Тому і прижилися, хоча останнім часом сюди їде не так вже й багато людей. Це пов’язоно з тим, що в економічному плані навіть та сама близька до нас Польща вже обскакала португальців.

В будь-якому разі завжди добре знати, що при потребі тут можна знайти своїх людей.

***

DNX Festival

Але мабуть найбільш очікуваною подією та однією із вагомих причин відідати Португалію саме в цей час став DNX Festival – основна подія цифрових кочівників цілого світу. Вперше я потрапив на цей захід ще у 2015 році, коли він проходив у Берліні. Там я познайомився із засновником спільноти Маркусом і записав з ним інтерв’ю.

Насправді DNX дав мені дуже багато. Після нього я наважився почати проводити живі події, що згодом переросли в ОМБІЗ Форум. Це також неймовірні знайомства, як от з Петом Фліном, автором блогу smartpassiveincome.com і не тільки.

В будь-якому разі DNX атмосфера мене сильно надихає. Аж на стільки, що через рік мені вдалося виступити спікером на цьому заході. Але наразі не про це.

***

Порто

Після активних кількох днів у Лісабоні я сів на автобус і поїхав у друге по важливості місто країни – Порто. Магічним чином десь по середині шляху до мене підсів Томек, цифровий кочівник з Польщі, з котрим ми днями раніше познайомилися на конференції.

Там же у автобусі у нас зав’язалася конструктивна розмова. І в результаті Томек запросив мене виступити на його конференцію для онлайн підприємців Польщі – TamGdizeChce. Уявляєте скільки всього між собою пов’язано!

Порто виявилося симпатичним містечком, яке мабуть мені зайшло навіть більше ніж Лісабон.

Але ще краще мені зайшла франсезінья, традиційна місцева страва, що являє собою своєрідний сендвіч з кількох шарів різного виду м’яса та хліба, политий розтопленим сиром і томатним соусом. Ну, а про портвейн я мабуть вже й промовчу 🙂

Правду кажуть, що Португалія одна з тих ліпших країн для мандрів. Тому я ще тоді твердо вирішив, що обов’язково повернуся.

***

Друге пришестя

Думки про Португалію мене все не покидали. Пройшов рік і я знову організував сюди візит. Але цього разу не довелося розділяти всю цю красу із самим собою. Адже у дану мандрівку приєдналася Мартуся, а також ряд учасників нашого ОМБІЗ Картелю. Правду кажуть, що щастя вартісне лише тоді, коли його є з ким розділити.

***

Сінтра

Цього разу ми вирішили з Мартусею спочатку пару днів провести біля моря. Якраз там, де про живає моя коліжанка Габріела, котра люб’язно запросила нас у гості. Ось, в якому казковому будиночку ми були.

А океан всього в кількох хвилинах їзди.


Зосім поряд знаходиться історичне місто Сінтра, яке відоме своїми колосальними замками і палацами. Лише, гуляючи по них можна зависнути тут на декілька днів.

Якщо будете у Лісабоні, обов’язково приїдьте сюди. Це всього ~40 хв міською електричкою від португальської столиці. Не пошкодуєте.

***

Возз’єднання

Потусувавшись пару днів на узбережжі ми приїхали у Лісабон, де зустрілися з нашими друзями. Зокрема, разом із Іреною Журавель та Іваном Князевичем і їхніми половинками ми разом винайняли житло і чудово проводили час. Зрештою, як і у Львові.

До речі, там же я записав класні інтервю з Іреною про те, як насправді зароблять тревел-блогери, а з Іваном про варінати заробітку на фейсбук. Приємного і корисного вам перегляду.

Ну, а кульмінацією всієї поїздки стана зустрі учасників ОМБІЗ Картелю. Цього разу на DNX з України прилетіла ціла дюжина осіб, що не може не тішити. А від того, що мене ще й запросили спікером на такий захід, радості взагалі не було меж.

Ось, якою була тамтешня атмосфера (див відео).

Португалія і справі закохє у себе. Аж на стільки, що не можеш втриматися, щоб знову туди не поїхати, хоча у світі ще хочеться стільки всього побачити. Впевнений я ще повернуся і не раз.

***

Бажаєте і ви потрапити в Португалію?

Насправді це доволі легко зробити, адже з добиранням та організацією подібної мандрівки жодних проблем.

Але як на рахунок того, щоб вам таку подорож зафондували?

На днях до мене звернулися представники лотереї Фаворит Спорт і повідомили, що наразі проводять розіграш. На кону три подорожі на матч Португалія – Україна. У мандрівку включено переліт Київ-Лісабон-Київ, проживання в готелі, квитки на матч, трансфери, екскурсія та маска ридаючого Роналду. Період подорожі 21-24.03.2019.

Всі деталі розіграшу тут ==> (переглянути деталі).

Щиро бажаю вам успіхів. І, якщо щасливим переможцем станете саме ви, привезіть, будь ласка, мені Vino Verde (Зелене Вино). Заодно і дізнаєтеся що це таке. Всього найкращого 🙂

Support and Follow events in UkraineMore Info