Недавно мене було обрано Почесним Амбасадором Львова. Це звучить доволі модно і поважно. Окрім того мені дуже приємно, що я удостоївся такого звання. Але не всі в курсі, що це значає насправді, які функціїї та обов’язки покладаються на амбасадорів, а також яку роль виконує Почесний Амбасадор Львова у житті міста й поза його межами.

На днях мене запросили на Львівське радіо та розпитали пр різні ньюанси амбасадорської діяльності. А я записав це на камеру, щоб поділитися із широким загалом. Впевнений вам буде цікаво і корисно. Приємного перегляду.

***

Таймлайн:

00:00 – Інтро
00:58 – Декілька слів про те, як Ви стали почесним амбасадором
01:43 – Які були відчуття коли ти дізнався, що став амбасадором
02:35 – Декілька слів про 2018 рік. Яким він для тебе був ? Які події, заходи, конференції – ти міг би виділити ?
04:49 – Чи охоче ділові туристи їдуть до Львова на ділові зустрічі ?
07:34 – Як у Вас відбувається співпраця з іншими амбасадорами ? Чи маєте вектор напрямку куда рухатись ?
11:05 – В яких країнах ти був як діловий турист ? Як це працює в інших країнах ?
13:35 – Як Ви можете оцінити конференц індустрію у Львові ?
15:36 – Чи Ви знаєте про кроки до вирішення питання приміщень для конференцій ?
17:00 – Чи є у Вас плани на цей і наступний рік у рамках почесного амбасадора ?

***

Як я став почесним амбасадором

Протягом трьох років мені було відомо про програму почесного амбасадора. Це типова європейська практика, що вже успішно працює у багатьох містах. А віднедавна наша Львівська Міська Рада заснувала даний інститут для додаткової промоції міста. Я вперше подавався на амбасадора ще два роки тому і не пройшов по конкурсу. Продовжив працювати і робити те чим займаюсь і буду продовжувати займатися. Цього року вирішив спробувати ще раз. І мене обрали.

Звичайно було приємно, хоча й не скажу що неочікувано. Я свідомо подавав заявку, брав рекомендації своїх менторів. Подавав заявку літом і через пару місяців прийшло повідомлення “Привіт ! Ми Вас обрали амбасадором. Були б дуже раді, якби Ви з’явились на офіційну інавгурацію”. Довелось для цього підкоригувати свої плани подорожей та навіть відмінити черговий трансатлантичний круїз.

Загалом все вийшло дуже класно і зараз це надає мені додаткового натхнення, щоб позитивно впливати на ту діяльність якою займаюсь. Ось детальніше про мою професійну місію – Допомогти почати або розвинути бізнес щонайменше 1930 людям.

***

Як пройшов мій 2018 у плані бізнес-заходів

А, якщо коротко, то проводив ряд конференцій у Львові у 2018, які напряму зв’язані з моєю діяльністю. ОМБІЗ форум – живі форуми, які проводяться раз у квартал в бізнесовій тематиці для людей які розвивають свою діяльність за рахунок онлайн інструментів.

У травні 2018 року я взяв участь у якості спікера на основній конференції в Польщі “Tam Gdzie Chcę” , яка є основним з’їздом онлайн підприємців Польщі. А от кульмінацією спікерського року став Digital Nomad Festival у Лісабоні , глобальна подія цифрових кочівників усього світу, де я розповідав про ОМБІЗ Формулу.

Детальніше про мій 2018 можна прочитати у статті про Підсумки 2018 року або Як жити, наче мільйонер, без мільйона в кишені (vol. 7)

В планах провести ОМБІЗ форум у квітні 2019 року та восени і ще більш грандіозну подію літом.

***

У чому полягає суть діяльності амбасадорів Львова

Львів є чудовим напрямком для туризму, а поєднання з бізнесом чи діловими справами відкриває захоплюючі перспективи. Це ж прекрасно поєднувати і роботу і подорожі.

Більшість людей думають, що амбасадори це широко впізнавані люди (лучниці, шахисти, інші спортсмени, культурні діячі etc). Мабуть в більш класичному значенні цього слова вони б гармонійніше вписувалися у діяльність амбасадора. Натомість більшість наших амбасадорів – це професіонали “широко відомі у вузьких колах”.

Почесні Амбасадори Львова – особи, які використовуючи свій авторитет і професійні знання, сприяють національній та міжнародній промоції Львова як достойного місця для проведення заходів ділової гостинності (конференцій, форумів, семінарів, виставок, симпозіумів, самітів).
.
Ініціатором та реалізатором Програми Почесних Амбасадорів Львова є Lviv Convention Bureau. Перші Почесні Амбасадори Львова розпочали свою діяльність у листопаді 2015 року.

Цього разу амбасодарами було обрано таких осіб:

  • Олександр Будяков — керівник напрямку розвитку бізнесу представництва MasterCard Europe в Україні
  • Оксана Линів — головний диригент Опери та філармонійного оркестру в місті Ґрац, ініціатор та художній керівник Lviv MozzArt
  • Тетяна Васильківська — голова правління громадської організації «Всеукраїнське Братство бджолярів України»
  • Ірина Сенюта — завідувач кафедри медичного права Львівського медичного університетут ім. Данила Галицького, президент ГО «Фундація медичного права та біоетики України»
  • Оксана Потимко — виконавча директорка Львівського обласного осередку ГО «Українська спілка осіб з інвалідністю — УСІ»
  • Юрій Рашкевич — заступник міністра освіти та науки України
  • Андрій Базилевич — професор кафедри пропедевтики внутрішньої медицини № 1 Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького
  • а також ваш вірний слуга Орест Зуб — онлайн підприємець, мандрівник, блогер та письменник.

Але вся фішка інституту амбасадора полягає в тому, щоб привабити до Львова ділових гостей. Якщо порахувати, що робить місто якісним – це наявність коштів, фінансів, які дають можливість інвестувати в інфраструктуру міста та добробут населення. Наявність бізнесу в місті – це класно. Наявність туристів та ділових гостей – це теж дуже добре.

Було підраховано скільки коштів приносить суб’єкт у місто. Зауважили, що в середньому гість, який приїхав в ділових справах витрачає в середньому 230 дол. на день. В той самий час турист в рекреаційних цілях витрачає порядка 80 дол. на день.

Магнітом для залучення більшої кількості ділових туристів є проведення конференцій в вузькопрофільних темах, на які приїжджатимуть делегати з різних країн світу. Це напряму впливатиме на збільшення кількості робочих місць, поповнення бюджету та добробут мешканців, що є ключовою цінністю заради якої всі ми працюємо.

***

Робота у якості амбасадора

Амбасадорів було інавгуровано в листопаді 2018 року. Перша робоча зустріч відбулась 13 грудня, де ми розставили пріоритети діяльності кожного з амбасадорів на час своєї каденції. Не скажу що ми надто тісно співпрацюємо між собою як амбасадори, оскільки кожен працює в своїй сфері, яка є досить вузькопрофільованою. Проте завжди готові та раді підтримувати один одного і пересікаємося на ділових зустрічах.

Lviv Convention Bureau бере активну участь у процесах, включається в переписку, створює спеціальні формати запрошень, надає всебічну підтримку показуючи, що це діяльність в межах не лише приватних структур чи бізнесу, але й показучи безпосередній інтерес з публічного сектору, тим самим даючи зрозуміти нашим закордонним колегам, що їх тут чекають і однозначно буде підтримка міста.

(перша робоча зустріч амбасадорів Львова)

Львівська міська рада та Конвеншн-бюро проявляють нереально круту ініціативу і показують приклад багатьом іншим організаціям України, як варто працювати наближено в публічному секторі для людей.

У 2018 році Львів став першим містом в Україні, яке обрано одним з пріоритетних напрямів розвитку індустрії ділової гостинності. Так впродовж 2017 року відбулось 397 конференцій, з яких 74 міжнародні. А вже до  2020 року у Львові мають намір досягти показника у 100 міжнародних конференцій.

***

Життя ділового туриста

У ділового туриста як правило є пріоритети. Важливим є час, який він економить. Як правило з аеропорту візьме таксі, а не поїде громадським транспортом. Швидше за все поселиться в готелі, де не треба буде думати про побутові проблеми. Зранку поснідає в ресторані, а не піде на закупи в магазин. Увечері учасники конференцій проводять час спілкуючись у неформальній обстановці десь у пабах. Квиток на конференції є платний. Усі ці кошти напряму йдуть у місцевий бізнес, а відтак і кишені місцевих мешканців.

Не варто забувати про ще один момент. Дуже часто фінансову частину конференції покривають бюджети компаній чи організацій. Вони оперують значно більшими коштами ніж приватні особи. І ці гроші варто притягувати до Львова.

***

Конференц індустрія Львова

Протягом останніх років економічна активність в місті зросла. Це можна побачити і по кількості девелопменту і по кількості людей у місті. Сюди перетікає капітал, як фінансовий так і людський ресурс. Кожного дня у Львові проводяться різні заходи. Це позитивна тенденція.

Про що не можу змовчати, так це про те, що у Львові недостатня кількість якісних приміщень для проведення великих масових подій в пішій доступності до центральної частини міста. Є пізні плани, хоча реальних кроків по підготовці до будівництва масштабного конгрес-центру покищо не видно.

***

Мої плани на наступний рік у рамках діяльносі почесного амбасадора

Моя ціль – цього літа провести щонайменше одну міжнародну конференцію в місті. Наразі ведуться переговори з трьома глобальними гравцями по проведенню міжнародних подій для цифрових кочівників та онлайн підприємців щодо проведення цих подій у Львові.

Процес залучення є тривалим. Ми визначаємо кого було б класно сюди привезти. Починаємо з цими людьми контактувати, намагаємось переконати звернути увагу на Львів. Адже це не зовсім просто, коли є вибір серед інших міст, таких як Берлін, Лісабон, Париж, Нью-Йорк та інші.

Але у Львова є чудова властивість – як тільки сюди людина приїжджає, він здатний відразу у себе закохати. Наступний етап після того, як ми звернули на себе увагу, спокусити на робочий візит до Львова.

Після такого думаю в жодної людини немає шансу відмовитись від проведення тут події і наразі ми над цим активно працюємо.

Сподіваюся у нас все вдасться і я зроблю свій маленький внесок у розвиток мого рідного Львова та покращення життя його мешканців.

Support and Follow events in UkraineMore Info