Це гостьовий пост Станіслави Троцюк, автора онлайн проекту про Польщу – Kanapka.pl.ua. Стася є активним учасником нашої онлайн бізнес-спільноти ОМБІЗ Картель і професійно займається тим, що допомагає українцям вивчити польську мову та знайомить їх із культурою нашого західного сусіда.

Саме через географічну наближеність та ментальну схожіть мільйони наших співвітчизників відвідують Польщу щороку. Хоча не всі знаходять спосіб порозумітися, особлисо, якщо їдуть туди вперше. Тому, на днях Стася проводитиме безкоштовний вебінар “Польська для мандрівок. Розмовний максимум” (деталі ла лінком).

А в підтримку цієї події написала ось таку публікації про те, які непопсові місця Польщі можна і варто відвідати. Далі прямим текстом від автора. Користайте 🙂

Зазвичай, коли хтось із моїх знайомих збирається в Польщу на вихідні, то в основному це в напрямку Кракова, Варшави, Вроцлава, останнім часом у Ґданськ (в зв’язку з дешевими перельотами)… Безумовно, ці міста дуже красиві і варто їх відвідати, хоча в мене склалося так, що на приклад в Кракові я побувала вже тоді, коли пів Польщі об’їздила.

В цій статті я хочу розповісти про ті міста і місця, куди можна сміло їхати на вихідні, бо вони дуже цікаві, але мало хто з Українців вибирає їх для своїх перших подорожей Польщею, бо просто не знають нічого про них, або що там можна робити.

***

Ось, описувані нижче, міця на карті Польщі:

***

Ланьцут + Перемишль (гарно, близько, бюджетно)

Почнемо з найпростішого! Ще навчаючись в університеті, я потрапила на екскурсію в замок Любомирських у Ланьцуті і була дуже приємно здивована: навколо мальовнича природа, дуже гарна доглянута територія, (щоб прогулятися довкола замку навіть не потрібно платити, оплата лише за вхід в середину), сам замок в дуже гарному стані (що що, а про культурну спадщину поляки дбають дуже добре, нам однозначно потрібно від них це переймати), на території біля замку стоять конюшні, велике приміщення з колекцією карет (каретний двір).

В самому замку знаходиться велика колекція картин, скульптур, старовинні меблі, є навіть оранжерея, де вирощують орхідеї (одна з найбільших у Європі, між іншим). Словом – є на що глянути і не жаль буде потратити цілий день, щоб погуляти замком, околицями і теж заглянути у стару частину міста Ланьцут.

Ціни на вхід у замок:

  • замок + стайні (karnet) = 25 zł
  • тільки замок = 24 zł
  • тільки стайні = 8 zł

 

Як добратися?

Як на мене, найпростіший спосіб – доїхати у Перемишль потягом (Інтерсіті, на який можна сісти у Одесі, Києві, Вінниці, Хмельницькому, Тернополі, Львові). Плюси Інтерсіті – відсутність черг на кордоні, зручне сполучення. Тільки квитки потрібно купувати завчасно, бо попит на них великий. З Перемишля до Ланьцута можна доїхати також місцевим потягом.

Квитки на потяги в Польщі можна купити вже на місці, проте знайти потрібне сполучення можна тут: https://rozklad-pkp.pl/

 

Ціни на добирання:

З Києва наприклад ціна на потяг приблизно 600 грн. Виїзд о 6:00, а о 12:25 Ви вже будете в Перемишлі. А в 13:01 вже є найближчий потяг до Ланьцута, добиратись біля години, а коштує він  приблизно 10 zł.

Оскільки зворотна дорога теж буде пролягати через Перемишль, наступного дня можна приїхати туди раніше і погуляти старою частиною цього симпатичного містечка. Хтось каже, що воно більше схоже на Україну, ніж на Польщу і там нема на що дивитися. Але я не погоджуся. Там доволі тиха і спокійна атмосфера, є кілька гарних костелів, річка, центральна архітектура гарна. До того ж заодно можна виділити трішки часу на закупи 😉

***

Торунь – батьківщина Коперника і моє улюблене місто в Польщі

Я дуже люблю Торунь! Бувала там не один раз і хоч це містечко невеличке, але дуже гарне і затишне. Воно асоціюється мені передусім з червоною цеглою, пряниками і річкою (бо ж стоїть на Віслі). В самому місті спокійно можна провести вихідні, відвідати планетарій, прогулятися мальовничими вуличками, відпочити на набережній, піднятися на ратушу, закупитися пряничними сувенірами, випити кави і з’їсти супер-смачні десерти у кав’ярні „Cukiernia Franciszek Pokojski”.

Саме місто вважається студентським, тому ціни там не надто високі. Великий вибір тематичних кафе. Словом, тут є все що потрібно для гарного відпочинку.

 

Як добратися?

На жаль, прямого сполучення з Торунем немає. І з добиранням загалом складніше, оскільки місто знаходиться в центральній Польщі. Навколо нього є кілька більших міст, куди можна добратися літаком з Києва, Львова та інших міст України: Бидгощ – найближче, Варшава (Модлін), Гданськ, Лодзь тощо. А звіди вже можна рухатися автобусом до Торуня.

 

Ціна добирання:

Наприклад з Києва є рейси у Варшава (Модлін) за 68 $ туди і назад + приблизно 60 zł за автобус туди-назад в Торунь. Таким чином в Торуні ви будете приблизно до 17:00 в пт., а у Київ повернетесь о 12:40 в пн. Та це лише один варіант, можна шукати таке сполучення, з яким вам буде зручно вписатися у власні часові рамки. Вигідно також через Ґданськ летіти.

Квитки на літак завжди шукаю на Skyscanner: https://www.skyscanner.com.ua/

Квитки на автобус: https://shop.flixbus.pl/

***

Тримісто – Ґданськ і навколо.

У Вас в запасі три дні? Можна провести кожен з них у новому місті на узбережжі Балтійського моря. Ґданськ, Ґдиня і Сопот – три міста, які знаходяться дуже близько одне від одного і в кожному з них є на що подивитися.

Ґданськ – надзвичайно красиве місто зі старою забудовою і (відрізняється від Кракова чи Варшави, більше нагадує мені німецьку архітектуру) і цікавою історією. Саме звідти почалася боротьба Польщі з соціалізмом, а перший президент демократичної Польщі – Лех Валенса – можна сказати почав там свою політичну кар’єру. Просто гуляючи вуличками міста Ви отримаєте неймовірну насолоду, та й різноманітних туристичних атракцій там вдосталь: музеї, тематичні кафе, море врешті решт.

Сопот – маленьке містечко, відоме в основному через найдовшу у Європі пристань на Балтійському морі. Варто виділити кілька годинок, щоб прогулятися парком (від Ґданська до Сопоту можна пройтись пішки, є спеціальна траса на набережній – дуже красива). Що мені подобається на побережжі Балтійського моря, так це поєднання свіжості морського повітря і хвойних дерев, яких там дуже багато. Запахи неймовірні, а для наших легень – рай.

Ґдиня – відносно молоде місто. Одна з найпопулярніших туристичних точок – це музей океанографії та океанаріум, в якому можна побачити аж 1500 різноманітних видів морських істот. Власне заради цього океанаріуму варто туди поїхати.

Всі три міста зручно з’єднані між собою місцевими потягами, тож немає проблем в добиранні, яке займає зовсім небагато часу: від Гдині до Сопоту – 30 хв, від Сопоту до Ґданська – 25 хв.

 

Добирання: Найзручніший спосіб добратися до Триміста – літак у Ґданськ.

Ціна на літаки тішить, лоукости літають в цьому напрямку по кілька разів на тиждень, зі Львова, Києва та Харкова можна знайти квиток навіть до 30 $ в одну сторону.

***

Мальборк – подих історії по дорозі у Ґданськ

Ще один цікавий варіант подорожі через Ґданськ, особливо для тих, хто цікавиться історією, любить відвідувати старовинні міста і замки, —  місто Мальборк, а конкретніше – старовинна  фортеця Тевтонських лицарів Марієнбургу — Мальборкський замок.  Вікіпедія каже, що це найбільший середньовічний цегляний замок у світі (площа замку 143 591 м²), один з еталонів цегляної готики, пам’ятка Світової спадщини ЮНЕСКО. Тож свою поїздку до Ґданська на вихідні точно варто урізноманітнити відвідинами цього мальовничого замку.

 

Ціна питання:

Як добратися до Ґданська, я вже писала. А от звідти до Мальборку можна купити квиток на електричку (від 13.50 до 30 злотих) і за 30 – 50 хв. Ви вже на місці.

Відвідини замку:

дорослий квиток, який включає в себе екскурсію (або аудіосупровід) – 29.50 zł., пільговий – 20,50 zł.

***

Івонич-здруй – гарна альтернатива Трускавцю

Для тих, хто хоче відпочити на природі – пропоную поїхати в Бескиди (ті самі, з “Я піду в далекі гори” 🙂 ). Саме в Низьких Бескидах розташоване мальовниче польське містечко Івонич-Здруй, до якого з всієї Польщі з’їжджаються туристи на оздоровчі процедури і відпочинок. Неодмінно потрібно відвідати бювети “Pijalnia Wód Mineralnych” (з 1860 р.) і Stare Łazienki (з 1870 р.). В центрі міста – цікаві дерев’яні будиночки, гуляти серед яких – одне задоволення.

Окрім лікувальних послуг Івонич-Здруй пропонує багато видів активного відпочинку: тут є багато піших трас для прогулянок, велопрокат, тенісні корти, верхова їзда, гірськолижні траси. Природа справді дуже гарна і збережена – є чим потішити око.

Мені пощастило побувати тут осінню (ще під час навчання на 3 курсі полоністики), коли природа навколо дуже багато кольорів і це просто неймовірно! Гляньте самі:

 

Як добратися:

Щоб потрапити у Івонич-Здруй, спершу потрібно добратися до Жешова або Кросна. Мій варіант: потягом в Перемишль, пересісти на потяг до Жешова. А з Жешова автобусом до нашої кінцевої точки.

Дорога приблизно буде коштувати :

Київ – Перемишль – 600 грн., Перемишль – Ряшів – 11 zł.,
Ряшів – Івонич-Здруй – 15 zł.

Звісно ідеальний варіант, якщо Ви подорожуєте машиною

***

Поради для туриста в Польщі

 

1) Подбайте про документи для перетину кордону:

  • закордонний паспорт старого зразка з дійсною візою або ж біометричний закордонний паспорт, з яким можна подорожувати без візи;
  • медичне страхування (не нехтуйте цим пунктом, бо Ви ніеколи не знаєте, що може трапитись з Вами за кордоном). Я завжди використовую PZU, і довелося скористатися з їхніх послуг двічі: одного разу мені організували поїздку в лікарню і я взагалі нічого не платила, а іншого разу я оплатила всі послуги, але зібрала чеки і мені повернули кошти;
  • документи на проїзд (якщо є) чи документи на машину;
  • бронювання готелів тощо.

 

2) Вивчіть кілька основних фраз польською мовою

Це не складно, але може допомогти в подорожі, адже Вам теж було б приємно, якби поляки приїжджали в Україну і намагалися говорити з Вами Вашою мовою. І з цим пунктом можу вам допомогти!

Справа в тому, що в четвер 14 березня о 20:00 я проведу БЕЗКОШТОВНИЙ онлайн-семінар “Польська для мандрівок: розмовний максимум”. На ньому ми вивчимо основні фрази для подорожей.

Для того, щоб зареєструватися, переходьте за лінком – kanapka.pl.ua/polski_dla_podrozy/

 

А, якщо маєте додаткові питання, залюбки відповім у коментарях 🙂

Support and Follow events in UkraineMore Info