Зовсім недавно я літав у Прагу на відкриття тамтешнього DreamHostel. І, незважаючи на те, що після відвідання понад сотні країн, бачив доволі багато прикольних місць для поживання у цілому світі, був приємно враженим якістю нової локації у чеській столиці. Стало цікаво як відкрити хостел такого рівня.

А ще виявилося, що DreamHostel – це українська компанія, що налічує 10 хостелів і є однією із найбільших мереж у Центрально-Східній Європі. Їхні хостели вирізняються високим рівнем комфорту й організації і, окрім Праги, присутні ще у Варшаві, Братиславі та семи містах України. 

Відкриття хостелу входить в п’ятірку найбільш популярних бізнесів серед молодих підприємців. І насправді мабуть кожен мандрівник якось задумувався про таку ідею. Я теж свого часу. Тому вирішив детально розпитати у співзасновника Євгена Лавренюка про всі нюанси такої справи.

Впевнений вам буде цікаво і корисно. Приємного перегляду.

***

Таймлайн відео (похвилинно)

01:19 – Найбільша мережа хостелів у Ц-Сх Європі
01:54 – Як виникла ідея відкрити хостел?
05:55 – В чому запорука успіху Dream Hostel
07:25 – Як вплинула війна у країні на розвиток бізнесу
08:34 – Як Dream Hostel Kyiv посів 8 місце у світі
09:45 – Якісно чи бюджетно?
13:07 – З чого варто почати?
15:02 – Де взяли гроші на перший хостел
18:09 – Про повернення інвестицій
18:49 – Запуск кафе
20:14 – Хостел – це не лише продаж койко-місця
21:40 – Продаж турів
22:44 – Команда Dream Hostel
25:48 – У яких містах вже є Dream Hostel
27:20 – Про плани
28:53 – Що потрібно людині яка хоче відкрити хостел
31:25 – Умови франшизи
36:38 – Перспективні міста України
37:37 – З якими труднощами стикаються власники хостелів
40:28 – Безкоштовне проживання у Dream Hostel

***

Чому саме хостел?

Женя багато подорожував світом. Йому дуже запам’ятався фантастичний хостел у Празі на 500 місць. Це був повноцінний бізнес, а не хостел в бабусиній квартирі, як їх зазвичай роблять початківці. Тож це надихнуло його і вказало на можливий вектор розвитку.

Через деякий час необхідно було знайти хостел в Києві для поселення друзів з Іспанії. Женя вперше зіткнувся з таким завданням. Знайти хостел європейського рівня не вдавалось. І це дало розуміння, що ніша вільна. Півроку разом із своїм партнером виношували ідею. За цей час відкрилась парочка хостелів, що заставило пришвидшитись із реалізацією і 28 січня 2011 року прийняли перших гостей. Від появи думки про відкриття хостелу до реалізації пройшов рік.

як відкрити хостел(маленький перший хостел на 24 місця у Києві)

***

Запорука успіху?

Це не перший бізнесовий досвід Євгена. Разом з партнером вони мали діючий бізнес, сайт по подобовій здачі квартир Doba.ua. На той момент бізнес уже розвивався без їх безпосередньої участі і захотілось чогось нового. Тож хостели! А чому б і ні?

На думку Жені їхній успіх обумовлений тим, що вони опинилися в потрібному місці в потрібний час. Адже зараз відкрити класний хостел набагато складніше, вищий поріг входження та активніша конкуренція.

Це було доволі акутально акурат перед Євро2012. Маючи бізнесовий досвід вони мріяли про великий об’єкт, але свідомо вирішили почати з малого, щоб отримати досвід і набити усі можливі гулі, щоб при відкритті омріяного хостелу уникнути усіх можливих помилок. Якщо є можливість почати з малого, варто починати з малого і далі нарощувати оберти.

як відкрити хостел

Також варто відмітити, що з гостинністю вже були пов’язані, базові методи просування розуміли, менеджерські здібності були в наявності, що й посприяло успішності їхнього нового бізнесу.

Всі Dream Hostels входять у ТОП-3 кращих об’єктів розміщення по рейтингу сайту TripAdvisor в своєму місті. Хостел в Києві увійшов до 10 кращих хостелів світу в 2014 році за версією Hostelworld. А хостел у Варшаві переміг в номінації “Best Hostel 2016” від International Hospitality Awards!

***

Інвестиції для відкриття хостелу

На самому початку, коли відкривали перший хостел, інвесторів хлопці не мали. Загалом вкладення у цей хостел складали близько 20 тис. дол. Власних коштів було вкладено 12 тис., а решта 8 тис. – кредит банку. Якщо є можливість взяти кредит, варто скористатись. Звичайно у такому випадку процент банку має бути нижчий ніж той дохід, що генерує бізнес.

як відкрити хостел

Другий хостел уже мав зовсім інші масштаби. В підсумку інвестиції склали 470 тис.дол. Там також справились без інвесторів. Третина коштів була власна. Решту позичали в кого тільки було можливо. Гроші позичали під майбутній бізнес – дуже ризикована справа. Але їм пощастило.

***

Команда

як відкрити хостел

В хостелі завжди має бути керуючий, який 24/7 на зв’язку. Також є голова рецепції – людина, яка відповідає за всю команду на рецепції, він же права рука керуючого. Команда рецепції складає 4-10 осіб.

Ще є команда покоївок, кількість яких залежить від хостелу. Відділ харчування – декілька співробітників, які працюють на барі або якщо це велике кафе, то окремо керуючий з поварами, барменами та офіціантами. Ще завгосп etc.

Окрім того, на бек-офісі працюють усі звичайні відділи, що притаманні бізнесу. Продажі, маркетинг, pr та інше.

***

Додаткові послуги?

Було розуміння – щоб хостел був успішним, необхідно крім хостелу запустити кафе, аби створити певну синергію. Таким чином один бізнес буде підживлювати інший.

Оскільки  були без досвіду ведення бізнесу кафе то знайшли партнерів. Це важливий нюанс, оскільки вони залучили партнерів, які розбирались в цій справі та звузили власну зону відповідальності. Таким чином відкрили кафе “Друзі”.

як відкрити хостел

Варто пропонувати додаткові послуги, але не впадати в ілюзію, що основний прибуток буде саме від них. Люди, які проживають у хостелах, дуже раціонально і економно відносяться до розподілу своїх коштів.

***

Франшиза і стандартизація

Як відкрити хостел? Можна відкрити хостел самому. Особливо, якщо у вас є чітке розуміння концепції. Ринок хостелів є вже достатньо широким і у ньому є багато різних форматів. Як і в любому бізнесі, не потрібно багато. Необхідним є бажання, впевненість у своїх силах, гроші (це такий ресурс який можна знайти у процесі).

Однак одним із найпростіших способів відкрити свій хостел – придбати Dream франшизу.

Якщо ви особисто самі не розумієте цей продукт до кінця, багато не подорожували і не маєте особистого досвіду ведення такого бізнесу, то дуже складно відкрити правильний хостел одразу. Можна зробити купу помилок, які будуть дорого коштувати. Тож ви маєте нагоду купити або отримати цей досвід – іншими словами придбати успіх інших.

***

Вимоги, щоб відкрити Dream франшизу?

Партнерство по франчайзингу дуже близьке до одруження, адже це довготривалі відносини. Ключовим моментом є співпадіння цінностей і мотивації. Далі оцінка співвідношення бажань і можливостей партнера.

Наявність приміщення дозволяє швидше рухатись в процесі, але не ключовим фактором. Стартовий внесок коштує від 200 тис. грн для України і десятки тисяч долларів для європейських хостелів. Все залежить від розміру об’єкта та участі команди DreamFamily.

Ось, який супровід забезпечується зі сторони франчайзера:

  • консультації по вибору приміщення
  • консультації по проведенню будівельно-оздоблювальних робіт з метою мінімізації витрат
  • розробка ескізного проекту, ще до прийняття рішення про оренду приміщення
  • рекомендації щодо меблів і комплектації хостела
  • складання фінансового плану роботи хостелу
  • розміщення на оновленому сайті dream-hostels.com
  • спеціалізоване програмне забезпечення для управління хостелом
  • мережеві стандарти роботи персоналу DREAM Service і посадові інструкції

***

Плани на майбутнє

Зараз мережа нараховує 10 точок. Три за кордоном і сім в Україні. З них п’ять працюють по франшизі в Україні.

В розробці проект у Будапешті. Якщо він вдасться – це буде флагман мережі розрахований на 290 місць з баром на даху.

В також планах вийти на всі значимі міста у Центральній та Східній Європі в найближчі 5 років. Ще аналізують модель майбутнього розвитку, яка дозволить розвиватись динамічніше. Іншими словами, роботи і мрій купа.

***

Розіграш

На кону два ваучери на дві доби в Dream Хостелах у Києві чи Львові на вихідні.

(фойє новоствореного Dream хостелу в Празі)

Щоб взяти участь у розіграші, порекомендуйте у коментарях знизу місто в Україні або у Центральній чи Східній Європі, де б ви хотіли бачити наступний Dream Hostel.

Результати конкурсу розіграємо за тиждень після виходу цього матеріалу в мене у інстаграм-лайві. Успіхів ?

Support and Follow events in UkraineMore Info