Рідко коли доходять руки до написання статей про мої давні мандри, але цей випадок інший. Річ у тому, що у травні організовуємо першу спільну мандрівку на яхтинг у Грецію і в сам раз пригадати собі, як виглядають тамтешні терени.

Отже, впевше я побував у Греції ще у далекому 2009 році. Акурат десять років тому, коли закінчував навчання у ВУЗі. В той час я підпрацьовував помічником одного британського інвестора Річарда, який володів нерухомістю по цілій Європі. І так вийшло, що треба було поїхати у гірськолижний комплекс Банско в Болгарії, щоб вирішити деякі фінансові питання із котеджним комплексом, який будувався.

Зазвичай я люблю поєднувати корисне з приємним. Тому під шумок вирішив навідатися у сусідню країну. Тож я знайшов один проект AEGEE, який у ті дні проходив у Салоніках, що зовсм поряд з Болгарським кордоном. Ну і звичайно у такому разі гріх було не проїхатися через всю країну на південь аж до островів Іонічного моря.

Отже, жереб кинуто…

***

Шматок Болгарії

У ті часи ще ходив поїзд Москва-Софія. Тож я просто сів на нього у Львові і трохи менше ніж за добу прибув у столицю Болгарії. На відвідини міста виділив два дні, оскільки далі мене чекала важлива місія.

Загалом Софія цілком норм.

Особливо порадувала місцева їжа. Тоді з курсом долара 8 грн. місцеві ціни країни, яка шойно ввійшла у ЄС, здавалися просто смішними.

Після Софії я на півдня заскочив у Банско, швиденько вирішив усі питання, й з чистою душею подався далі на південь у Грецію на пошуки пригод.

***

Традиційно для початку схема пересування.

***

Салоніки

Салоніки є другим найбільшим містом країни, що знаходиться на самому півночі. Тут збереглося декілька пам’яток з Античних часів, але загалом таке собі нормальне середземноморське місто середнього розміру.

Чесно кажучи, більшість часу я проводив у колі новоспечених друзів з AEGEE, будуючи плани до кого у гості поїду далі.

***

Наскельні монастирі – Метеора

Ви точно бачили ці храми десь в інтернеті. Наскельні монастирі Метеори є однією з візитних карток Греції та по праву можуть вважатися одними із наймальовничіших цікавинок у світі. Складно передати всю цю красу картинками.

Тим більше, враховуючи, що тоді я фотографував на мобільний Sony Ericsson.

Поряд знаходиться містечко Ларіса, де я успішно закаучсерфився та провів вечір у колі друзів господині. Зараз вже і не пригадаю, як звали цю дівчину, хоча можна знайти у моєму CS-профілі при бажанні.

Ну ок. Поїхали далі…

***

Афіни

У Греції всі дороги ведуть до Афін. Це місто явно виділяться серед усіх інших, як в Україні Київ, зрештою. Країна доволі централізована і в Афінах проживає понад 3 мл осіб, хоча у жодному іншому місті населення не перевалює за 500 тис.

Коли ми чуємо про Афіни, то десь у свідомості відразу з’являються фрагменти з древніх міфів, грецькі боги, виступи ораторів та інше. Але насправді з того періоду збереглося не так вже й багато. Я не зустрів жодної людини з лавровим віночком на голові. Хоча зрештою багато самураїв на вулицях Токіо також не зустрічав.

Натомість щільна забудова, перевантажені дорожнім рухом вулиці та немало бруду. Але все ж таки Акрополіс та стадіон, де проходили перші в новітній історії Оліпійські Ігри, оминути не міг.

А ще заскочив в гості до товариша, з яким власне познайомився кількома днями раніше у Салоніках. Ось так воно класно вибудовувати дружні зв’язки.

***

Острови Іонічного Моря

Скажу так! Якщо хочете побачити й відчути справжню Грецію, то треба їхати на острови. Значючи це, я спеціально відклав цей ласий шматочок подорожі на сам кінець. Між осовними островами регулярно курсують пароми, а зважаючи, що високий сезон ще не настав, з придбанням квитків не було жодних проблем.

 

Сирос

Спочатку я прибув на острів Сирос. Однойменне місто виконує функцію столиці тутешньої провінції та являє собою типове грецьке містечко, яке живе своїм життям, не орієнтуючись сильно на туристів.

Тут я провів два дні, просто блукаючи навколишніми теренами, насолоджуючись пейзажами та й самим собою.

 

Миконос

Багато хто з вас міг бачити це білосніжне місто. Власне тут я вперше побачив ту Грецію, яку ми звикли споглядати на картинках туристичних брошур. Миконос є доволі туристичною точкою, але на початку травня там ще дуже спокіно.

Більшість людей лише готуються до початкк сезону, а тому є можливість полюбуватися ось такими казковими вуличками в інтимній атмосфері.

Пошвендявшись так пару годин я знову скочив на паром, щоб продовжити шлях далі на південь. Тоді я навіть уявити не міг, що за деякий час буду вільно подорожувати світом. Але свідомість якось вже сама почала до цього готуватися. Я кайфував від самої ідеї, що зможу заробляти на хліб з будь-якої точки світу лише зі свого ноутбука, приносячи такми чином користь іншим.

 

Санторіні

Ось вона – справжня перлина не лише Греції, але й всього Середземномор’я. Ще з малечку ми знаємо про Атландиту, могутню цивілізацію, яка в один момент пішла на дно. Вся ця історія пронизина купою міфів та здогадок, хоча насправді уже все давно розвідано.

Древня Атлантида є нічим іншим ніж сучасним островом Санторіні, відомий своєю фотогенічною каскадною забудовою, який облюбували американські молодята після фільму Мама-Мія.

Я мусив побачити це на власні очі. Лише гляньте. Ось, як виглядає Санторіні з неба.

А тут я сиджу в його південні частині.

Посеред майже замкнутого кільця знаходиться жерло вулкану. Не складно здогадатися, що колись це був єдиний острів, частина якого в один момент пішла під воду в результаті землетрусу, виверження вулкану чи іншого природнього лиха.

Так ось. Власне з цією подією і пов’язують затоплення Атлантиди. Ось і ще фото. Колись це був єдиний шмат суші.

А зараз – просто мальовниче місце, що, як магніт, приваблює людей, бажаючих побачити цю всю красу. Тут навіть збереглися руїни древнього міста з вулицями та площами.

Задовільнивши свою юнацьку допитливість, мені здалося, що я уже побачив усе, що треба було. Аж поки не замовив грецький салат. Ось, як він виглядає насправді.

Після кількох днів на Санторіні я сів на нічний паром та вже зранку прибув до Афін, звідки літаком вернувся домів. Гарна була мандрівка, чи не так?

***

Спільна Подорож у Грецію та Яхтинг

Десь у глибині душі я знав, що колись повернуся в Грецію, але толком не знав коли саме. Коротенький візит у провінцію Македонію під час Балканської Експедиції не рахується. І от стали планети, що така нагода випаде вже цього травня.

Ми вирішили організувати першу спільну подорож читачів OpenMind. Таким чином розпочинаємо новий напрям у нашій діяльності, а також відсвяткуємо річницю існування ОМБІЗ Картелю – найкориснішої бізнес-спільноти УАнету.

Як ви вже зрозуміли, вся фішка Греції у її морі та островах. І не має кращого способу насолодитися цим, ніж пройти цікавий водний маршрут на яхтах. Саме це ми і збираємося зробити. Ось всі деталі нашого Яхт туру (4-11 травня) за лінком.

Приєднатися може кожен (не лише учасники Картелю). У нас буде класна відпочинкова і навіть ділова програма. Та й загалом я впевнений, що після такої поїздки ви зміните свій підхід до відпочинку та ведення бізнесу чи іншої комерційної діяльності.

Буду радий ваc бачити на борту. Ось всі деталі подорожі – OpenMind YachWeek.

Support and Follow events in UkraineMore Info