Все! Моє життя втратило сенс. З’явився перший українець, який об’їздив всі країни світу. Це Костянтин Симоненко. Саме так. У вересні 2018 року, побувавш на острові Пасхи, Костя закрив свою 193 країну – Чилі. А у мене наразі всього 110.

В будь-якому разі було безмежно цікаво зустрітися та поспілкувати про те, як йому це вдалося. Лише вдумайтеся! У світі є порядка ~2200 мільярдерів, ~500 осіб, які побували у космосі; та лише ~200 тих, хто відвідав усі країни світу. Серед них Славек Мутурі, а також звичайно герой цієї статті.

Розповідями про свої мандри Костя щедро ділиься на сторінках власного блогу konstantin.travel, а також у фейсбук та інстаграм профілях. Обов’язково підписуйтеся. Але під час недавньої поїздки в Київ я вирішив особисто в нього усе розпитати. Що з того вийшло, слухайте і читайте далі.

***

Таймлайн аудіо (похвилинно):

00:18 – Які відчуття після відвідання
00:40 – Скільки на це пішло років
02:15 – Для чого це все тобі
04:40 – З чим порівняти відвідання всіх країн світу
06:57 – Коли і як почав
08:50 – Яку обрав стратегію
11:43 – Мотивація
14:14 – Якою була послідовність
15:46 – Як зазвичай виглядає поїздка
24:15 – Як поєднував подорожі і сімейне життя
26:50 – Як поєднував подорожі і роботу
28:14 – Скільки часу зазвичай перебував в країні
29:17 – Де найкраще місце на землі
30:55 – Що далі?

***

Які відчуття після відвідання?

У вересні 2018 року Костянтин здійснив свою мрію – відвідав усі країни світу, 193 країни.

Прийшло відчуття – нарешті добіг, нарешті все закінчилось і дійшов до своєї мрії, адже кінцівка була складною.

По роду своєї діяльності, міжнародна економіка, Костянтин завжди подорожував. Це не було ціллю, це було складовою робочого процесу. У 2008 році прийшла думка – чому б не відвідати 100 країн, потім прийшла думка, а чому б не усі.

Випадково відвідати 193 країни неможливо. Для цього варто поставити ціль, мати дуже глибоку мотивацію, бути впертим і трішки божевільним.

ОРЕСТ: Ось до речі, алгоритм досягнення насправді глобальних цілей.

***

Для чого це все?

Це була мрія дитинства. В кімнаті навпроти ліжка висіла політична карта світу. Засипав і просипався дивлячись на карту і вивчаючи країни, столиці. Читав книги про піратів, про великі географічні відкриття. Костянтин одесит і спостерігав за приходом кораблів в порт і це тянуло за далекі горизонти.

За Радянського Союзу просто не було такої можливості відвідати усі країни, а ось коли вона з’явилась – то чому б і ні, чому не спробувати. Результат – 44 роки і всі відвідані країни.

Закінчена скретч карта світу Костянтина 🙂 

***

З чим можна співставити відвідування всіх країн?

Вважається, що у світі є 200 людей, які побували у всіх країнах, серед семи мільярдів людей. Мільярдерів – 2200, мільйонерів –  більш як 2 мільйони.

За деякими статистичними даними за весь час, з моменту Гагарін полетів у космос, на планеті Земля порядка 500 людей вийшли у відкритий космос.

В будь-якому разі зараз подорожувати стає все простіше.

***

Коли і як почав?

Свідомо ціленаправлено почав їздити у 2008 році. При мандрівках необхідно слідувати логістичному плану, йти на певні компроміси, визначитись в якому порядку відвідувати країни. У Костянтина був план наперед у два – три роки.

***

Стратегія відвідування країн

На думку Костянтина від самого початку він допустив помилку – почав закривати найпростіше – Європу. Потім впродовж 6 років він її відвідував або транзитом чи з робочими візитами.

Краще чередувати країни з різних континентів – Африка, Океанія, Азія, Європа, щоб вони були рівномірно розподілені. Бо, якщо залишити на кінець найскладніші країни, то в результаті все значно ускладнюється.

Тувалу

Саудівська Аравія

Остання країна Кості – Чилі, досить легка для відвідування.

Для того, щоб терпіти всі невзгоди подорожей необхідна сильна мотивація. Костянтин у скрутних моментах візуалізував як він стоїть на острові Пасхи. Кам’яні статуї в променях сонця. Ця картинка допомагала йому рухатись далі. Тож Чилі він беріг на сам кінець. Відвідував Чилі разом із своєю дружиною.

Чилі, острів Пасхи

***

Послідовність відвідування країн

В Костянтина в зворотному відліку були Сирія і Туркменістан, які відтягувались в силу незалежних від нього причин.

(Туркменістан, Ашхабад)

Туркменістан, Дарвазе (газовий кратер, який ось уже 47 років безперервно горить)

В Сирію наприклад їхав одним з перших після закінчення війни і було страшнувато, оскільки не було інформації в інтернеті чи знайомих які б туда їздили. Ціоих п’ять років Костня очікував можливості відвідати Сирію.

Одержати в Сирію туристичну візу неможливо. Вони просто відсутні, як категорія. За підказкою новозеландського друга отримав запрошення місцевого жителя. Власне цим і користуються туристичні організації.

Сирія, Дамаск (старе місто)

(Сирія, Дамаск)

***

Підготовка до поїздок

Читав про країну в цілому – що за країна, наскільки небезпечна, який рівень підготовки має бути. Читав актуальну інформацію. Підписувався на локальні новини країни, щоб відслідкувати ситуацію. Далі дивився по візах, бо часом навіть не відомо, як їх отримати.

Оскільки Костянтин не мав можливості полетіти на місяць в іншу країну, адже у нього сім’я, двоє дітей і робота, то він точно знав, що хоче оглянути в країні. Якщо він бачив, що йому самому це важко буде зробити, замовляв гіда чи брав машину на прокат.

Чим хороші послуги гіда! Ти витрачаєш у декілька разів менше часу на огляд пам’яток, адже це наявність машини, людина яка знає куда, як їхати, як правильно їхати. Початково Костянтин знав, що саме він хоче відвідати і вже з тим списком звертався до гіда, а не просив скинути програму.

Костя надає перевагу перельотам, оскільки не любить фіксованих маршрутів. Це дає йому можливість тримати під контролем свої переміщення та ні від кого не залежати.

***

Як поєднував роботу і життя

Нашому герою дуже пощастило з дружиною. Вона також мандрівниця, відвідала близько 63 країн. Раніше подорожували разом. Коли почались поїздки в нетуристичні країни, то Костя почав літати сам.

Але у них є одна домовленість – кожного дня має бути зв’язок, будь-яким способом комунікації.

Також мали угоду з дружиною, що на Новорічні та травневі свята вони подорожують разом.

В робочому моменті теж пощастило з компаньйоном, який розуміє пристрасть до подорожей. Тож поки Костянтин подорожує, партнер бере на себе обов’язки по роботі. До того ж Костянтин намагається працювати віддалено. Маючи успішний і серйозний бізнес він не може на довгий час покинути роботу. Саме тому намагається спресувати час вдаючись до послуг гіда чи машини з водієм.

***

Найцікавіший спогад

Питати, яка країна найкраща я не планував, але Костянтин відповів – Україна.

Всі порівнюють Україну з Європою. Проте Європа це, умовно кажучи лише 20% світу. Решта живуть значно гірше. У нас не має ураганів, малярії, сезонних дощів, не має кримінальної ситуації, як в центральній Америці, не має тероризму як на Близькому Сході.

ОРЕСТ: Чого лише варта моя історія з пограбуванням у Мексиці.

80% населення землі з задоволенням жили б в Україні і були б щасливі. Цінуйте місце де живете.

(Могадішу, Сомалі)

***

Що далі?

Далі список UN+. Подорожі ніколи не закінчуються 🙂

Контакти Кості: konstantin.travel / фейсбук / інстаграм.

ОРЕСТ: До речі. Є класний сайт, NomadMania.com, де можна вести статистику своїх відвіданих точок, а також переглядати рейтинги та слідкувати за іншими мандрівниками. Як бачите, я наразі на третьому місці серед зареєстрованих українців, хоча звичайно цей список не повний.

P.S. 31 серпня у Львові плануємо провести перший з’їзд українських мандрівників, які побували у понад 100 країнах світу. Але про це трішки згодом 🙂

Support and Follow events in UkraineMore Info