Кожен мріє про те, щоб робити гарні відео. Особливо коли це стосується різноманітних тревел публікацій аби як можна краще передати візуальну частину і красу того регіону чи того місця яке він збирається показати. Але насправді в тревел блогінгу не все так просто. Мільйони, тисячі людей пробують, а вдається лише одиницям.

Якщо говорити про україномовний сегмент, про UA.net, то команда проекту Blog 360 робить це насправді дуже вправно. Вони є хорошим прикладом того, як робити грамотні україномовні відео на YouTube, які справді будуть дивитися.

Тож, буквально недавно, лідери цього проекту, Володимир і Мар’яна зайшли до мене в гості в офіс і я у них детально все розпитав про те, як робити відео на YouTube для UA.net сегменту, яке насправді будуть дивитися.

Цікавого перегляду!

***

Таймлайн відео (похвилинно):

01:10 – Про Blog 360
01:35 – Що робити, щоб твої відео дивилися?
03:45 – Локальний патріотизм
06:55 – Сценарій та красива картинка
08:29 – Знайомство з Володьою
09:08 – Техніка для зйомок
10:38 – 100тис. на «Спільнокошті»
12:38 – На що збирають гроші
16:19 – Методи просування відео
20:09 – Команда Blog 360
22:50 – Скільки часу йде на виробництво ролику
23:29 – Регулярна публікація відео
25:52 – Куди далі?
27:59 – Чим відрізняєтесь від Ukrainer?
30:50 – Підтримайте проект

***

Порада від Романяків – необхідно добавити брюнетку в кадр : )

Володимир та Мар’яна Романяки – лідери проекту Blog 360

Існує правило трьох С – страх, секс, смерть – те, що приваблює людей. Blog 360 не використовує ці хитрощі, але різні ведучі у кадрі безперечно збільшують кількість глядачів.

Найголовніше те, що показує Blog 360 та куди їде. Перед тим, як кудись їхати проводять опитування аудиторії. І люди вже очікують на відео. Також намагаються висвітлювати звичайні банальні запитання:

  • де ви вип’єте каву
  • де ви поїсте
  • як ви доберетеся

Це виходить своєрідний гайд для звичайної, простої людини. Ці відео з нетерпінням очікують не лише подорожуючі, а й мешканці міст про які знімають відео.

Переважна кількість відео, які знімають з менших місць, це з GoPro чи екшн камери. Все що ти бачиш – це лице людини, а люди хочуть ще щось побачити.

Для того щоб зняти відео, яке будуть дивитись потрібна гарна і цікава локація, яка буде доступна для багатьох людей, бо ж людям буде цікаво подивитись, що там відбувається. Така локація буде важлива для місцевих мешканців, які також будуть поширювати відео з нею.

фото Івано-Франківська з сайту blog360.com.ua 

***

Як ви підходите до сюжетної лінії та гарної картинки

При обдумуванні формату Blog 360 ми складали для себе картинку як це має виглядати – переглядали референси, хто й що вже робить, розбирались, чого саме хочуть люди. А далі, вся команда додала точки креативу і одержали те, що ви зараз бачите.

Перед тим як кудись поїхати пишемо сценарій. Імпровізація це кльово, але коли є сценарій це ще краще. Далі складається таймінг, куди переходимо, доходимо, куди переїжджаємо, скільки це займе часу. Трішки прописуємо діалоги, про що будемо говорити на локації.

З самого початку для зйомок використовували дрон. Потім Мар’яна підігнала оператора із своєю камерою Canon 6D. Часто брали апаратуру в оренду чи позичали. Часом знімали на телефон чи камеру GoPro. Експериментували з мікорфонами петличними та радіомікрофонами. Питання техніки завжди стояло гостро. Адже візуальний контент надзвичайно важливий і його якість має бути відповідного рівня, а цього можна досягнути лише завдяки хорошій техніці.

***

Компанія на Спільнокошті

Blog 360 – україномовний проект про подорожі, основна мета якого показати наскільки наша країна прекрасна і дивовижна, запустив компанію на Спільнокошті, щоб обзавестись якісною технікою для підняття контенту на якісно вищий щабель.

Коли ви зробите внесок, станете невеликим інвестором Blog 360 і одержите подарунок.

Якщо Blog 360 збере необхідні кошти тут, на Спільнокошті – фонд “Відродження” подвоїть цю суму. Тобто, якщо ти надішлеш їм одну гривню, то до них прилетить ще дві.

На фото перелік того, на що проект збирає гроші на Спільнокошті

***

Чому інвестувати в Blog 360

Blog 360 зможе приїхати у будь яке місто, містечко, село зі сформованою командою не збираючи техніку по пів світу і зробити дуже круте відео.

Також це дозволить в подальшому створювати хороші колаборації. Blog 360 підходить дуже прискіпливо при виборі партнерів. Вони розуміють, що реклама не має дратувати, має органічно вписуватись в контент та відповідати цінностям проекту.

***

Чи є методи просування відео

Зараз дуже класно діє правило – Я-Медіа. Кожен з нас медіа, кожен з нас ресурс і кожен з нас власним брендом може популяризувати продукт. А у Blog 360 велика команда. І постячи відео на YouTube вони знають, що кожен з команди його поширить, далі підхоплять їхні друзі. Велику частину переглядів набирають саме завдяки цьому.

З іншого боку, якщо хоча б один канал ЗМІ публікує відео, його підхоплюють й інші. Таким чином відео про Сихів набрало тільки на YouTube 15000 переглядів. Ми й самі пишемо місцевим ЗМІ і практично всі відгукуються і ще й в захваті, що хтось зняв про їхнє місто таке відео. Тож, традиційні ЗМІ допомагають поширювати відео.

Пробували на кілька відео запустити рекламу у Фейсбук. Оскільки не спеціалісти в даній області, то нічого з того не вийшло. Більше не експериментують. Всі відео мають органічне охоплення.

Деколи використовують метод особистого повідомлення чи запощують в групи Фейсбуку.

***

Хто стоїть за даним продуктом

Без команди точно б нічого не було. Команда налічує 8 людей.

команда проекту Blog 360

Володимир Романяк – співзасновник, ведучий, також займається монтажем.

Мар’яна Романяк – співзасновниця, ведуча, займається всім по трішки – сюжетом, просуванням.

Мар’ян Шпитак – співзасновник, який поєднує роботу в поліції і дві роботи по блогу: займається просуванням та пошуком партнерів.

Вікторія – співзасновниця, займається піаром та соціальними мережами.

Ярема Мединський – оператор, Остап Гаврилюк – звукорежисер, Анастасія Гудима – можтаж відео, Любомир Кузьмяк – написання текстів і начитка тексту на відео на задньому фоні.

***

Скільки часу йде на створення відео

Якщо є дедлайн – то можна зробити за два, два з половиною тижні. Якщо не має дедлайну – це затягується на місяць – півтора.

Одне з найважливішого в YouTube – системність, щоб відео виходило регулярно. В ці дні найкращі показники з переглядами та підписками. Рухаються в цьому напрямку. Хочуть велике відео випускати раз в місяць. Та раз в тиждень відео у різних форматах – інтерв’ю з успішними людьми з відвіданих локацій, інфо-ролики.

***

Куди Ви збираєтесь рухатись далі

Західну Україну по обласних центрах Blog 360 об’їздили. Планують рухатись в сторону центру та Східної України. Наступна гаряча точка – Вінниця.

Глобальна мета зі слів Володі – найпопулярніший YouTube канал на тревел-тематику в українському YouTube та срібна кнопка YouTube – 100 тис. підписників.

***

Як Ви диференціюєтесь з іншими каналами

Коли запускався Блог 360 в цей самий момент Богдан запустив Ukraїner. Формати цих проектів різні.

Blog 360 – більш телевізійний – ведучі, діалоги, кадрування, зміна локацій, більш фановий канал.

фото з фб сторінки Blog 360

Ukraїner – більше інформаційний блог, глибокий, документальний.

Учасники цих двох проектів підтримують та допомагають один одному.

***

Я бажаю успіхів Blog 360 та закликаю вас підтримати проект на Спільнокошті. Аби наші колеги могли продовжити знімати класні якісні відео про надзвичайні локації та людей в Україні.

Я впевнений, що вони також приїдуть і у ваше місто.

 

Support and Follow events in UkraineMore Info