Це гостьовий пост одного із наших читачів, який сподіваюся стане вам у нагоді 🙂

Отже, ви реагуєте на ситуації на основі емоцій або особистих упереджень? Ви шукаєте способи покращити спілкування та потік ідей з оточуючими? Є навички, які здатні значно підвищити вашу здатність робити об’єктивний, ефективний вибір та аргументувати свою точку зору. Мова йде про критичне мислення.

Без цих навичок аргументи часто можуть бути односторонніми. Критика може сприйматися як особиста атака на ваш характер, а не можливість відкрити діалог і продуктивно спілкуватися.

критичне мислення

Давайте поглянемо, як розвинути навички критичного мислення, щоб ви могли ввійти в будь-яку ситуацію за допомогою інструментів, що допоможуть відкласти інтенсивні емоції і прийняти обдумані рішення.

***

Станьте самокритиком

Найперший і найважливіший крок для розвитку навичок критичного мислення стає критика ваших власних думок і дій. Без саморефлексії не може бути росту. Можна розкласти свої думки на часточки, запитуючи себе, чому ви у щось вірите. Коли ви це робите, вам потрібно прояснити свої думки, об’єктивно оцінивши цю інформацію і знайти логічне пояснення тому, у що ви вірите, а не просто заплутану ідею.

Чому я вірю в це? Чи можу я згадати приклади в моєму житті, коли це виявилося вірним чи неправдивим? Чи прив’язаний я до цієї ідеї емоційно? Чому? Коли ми замислюємося самостійно, ми можемо спостерігати, як ми реагуємо на ситуацію, в нашій свідомості і вголос.

Іншим аспектом самокритики є визнання ваших сильних сторін, слабких сторін, особистих уподобань і упереджень. Коли ви знаєте цю інформацію, ви можете зрозуміти, чому ви підходите до певних ситуацій з певної точки зору, і тоді ви можете обійти цю точку зору, тому що ви знаєте про її існування.

***

Активне слухання

Думати і слухати одночасно майже неможливо. Щоб стати критичним мислителем, ви повинні бути в змозі слухати чужі ідеї, аргументи та критику, не думаючи про свою відповідь або реакцію, коли вони говорять. Ви не можете належним чином поглинути інформацію, яку хтось намагається донести до вас, якщо ви не слухаєте. Слухання дозволяє нам відчувати співчуття. Ми чуємо чужу історію, боротьбу, ідеї, успіхи і пристрасті, і як вони їх досягли.

Коли ми чуємо їхню перспективу, ми можемо взяти цю інформацію і проаналізувати її. Коли ми використовуємо навички активного слухання, ми можемо повністю зрозуміти, що хтось намагається сказати нам, оскільки ця розмова триває, поки всі сторони не зможуть повторити те, що намагається сказати інша людина.

критичне мислення

***

Аналіз інформації

Аналіз інформації є надзвичайно важливим для критичного мислення. Ніхто не думає критично постійно. Іноді наша радість, гнів, смуток або інші емоції занадто великі, а в інших випадках нам складно зосередитися на центральній проблемі. Чудовим прикладом тут будуть професійні гравці в покер. Якщо гравець не вміє добре критично мислити і не може втамувати свої емоції, коли ставки високі, то «прочитати» своїх супротивників і виграти гру навряд чи вдасться.

Якщо ж, навпаки, всі ці навички присутні в людині, можна досягти надзвичайних успіхів, хорошим прикладом чого є кращий гравець в покер десятиліття, Деніел Негреану. Вигравши мільйони доларів на турнірах світового масштабу, він процвітає саме завдяки критичному мисленню, емоційній стабільності і адаптивності.

Щоб досягти успіху, необхідно проаналізувати інформацію, що знаходиться перед нами, чи є вона інформацією в нашій свідомості, чи поширюється іншими. Ми можемо розбити її на часточки, оцінивши те, що сказано, і гарантуючи, що ми чітко розуміємо, що має статися.

Тоді ми можемо аналізувати і оцінювати всі аргументи, включаючи наші власні, і думати про те, як рішення впливатимуть на інших людей, а також на суть справи. Коли ми можемо відійти і проаналізувати аргумент, це дозволяє нам підходити до нього з об’єктивної точки зору.

***

Ненасильницьке спiлкування

Критичне мислення не допомагає, якщо ви не можете спілкуватися ненасильницьким, продуктивним способом. При прослуховуванні і аналізі різних аргументів, спочатку потрібна здатність розпізнавати дійсну логіку. Тоді ви повинні мати можливість спілкуватися з іншими людьми продуктивним способом.

Основою ненасильницького спілкування є співчуття, спостереження та співпраця. Коли ми спостерігаємо, ми можемо спостерігати свої аргументи та аргументи інших без судження та оцінки. Ми можемо відірвати свої емоції від ідеї. «Йому не подобається моя ідея, тому, напевно, я йому не подобаюсь.» І співпраця проходить природно, коли всі вступають у цей процес з співчутливим, відкритим розумом, орієнтованим на вирішення поставленої задачі, а не на захист чийого-небудь его.

критичне мислення

***

Розвиток передбачення

Здатність передбачати майбутній вплив своїх рішень є передбаченням. Передбачення є важливим компонентом для успіху в усіх аспектах вашого життя. Взяти Стіва Джобса. Коли він був генеральним директором Apple, його радники відмовляли його від намагань перейти в музику і бізнес мобільних телефонів.

У той час індустрія цифрової музики була заплямована незаконними завантаженнями, і доступ до Інтернету для мобільних телефонів був слабким і повільним. Він не приймав рішень на основі того, що було популярним на той час, а на основі того, що він знав, буде популярним у майбутньому.

Критичне мислення вимагає здатності роздумувати над власними переконаннями, а також чужими ідеями, а потім побачити зв’язки між ними. Воно вимагає здатності активно слухати інших, оцінювати, аналізувати і оцінювати аргументи, а також відокремлювати інтенсивні емоції від тем, що обговорюються.

Support and Follow events in UkraineMore Info