Це гостьова стаття одного із учасників нашого ОМБІЗ Картелю, фрілансера Євгена Андріканича про те, як стати програмістом. За останні 10 років Євген успішно виконав понад тисячу замовлень з різних куточків світу і досягнув топ-рейтингу на одній з найбільших фріланс-бірж. Також він виступає з доповідями і веде навчальні курси для фрілансерів та охочих ними стати.

Ця публікація написана за мотивами цього відео на ютуб-каналі Євгена «Фрілансер по життю».

Далі прямим текстом від самого Євгена…

Привіт, я фрілансер по життю. Стати програмістом здатен кожен. І я хочу розповісти, як це зробити швидко, ефективно і без зайвих витрат. Ти готовий міняти життя на краще? Тоді вперед!

***

Сьогодні професія «айтішник» дуже популярна в усьому світі. Як через свою актуальність, так і, звісно, через високу оплату. Напевно, ти із заздрістю дивишся на молодих хлопців і дівчат, які здобули освіту та працюють у сучасних офісах серйозних компаній або на фрілансі. Хіба тобі не хочеться так само?

Але ти впевнений, що навчання надто складне або не по кишені, і думаєш, що не потягнеш. Можливо, ти вже немолодий і чомусь вирішив, що у твоєму житті вже запізно щось міняти. В тебе маленька дитина (як і в мене, до речі)… 

… або ти живеш в селі десь на краю цивілізації. Чи може в тебе є проблеми зі здоров’ям і ти вирішив, що це не для тебе. Все це суцільні відмовки! Досить скиглити. Час діяти. Я покажу тобі, як стати програмістом.

***

Критерії вибору ІТ-спеціальності

Насамперед підберемо тобі IT-спеціальність, заняття, яке підійде саме тобі. Для цього я підготував ряд критеріїв, яким, на мою думку, має відповідати та чи інша сфера.

Заздалегідь скажу, що я свідомо не виділяв рівень заробітку, тому що не хочу щоб це впливало на твій вибір. Адже в будь-якій IT-галузі можна гідно заробляти. А сама робота має бути приємною, хіба не так?

 

1) Природня Схильність

Отже, перший і найважливіший критерій – це твоя природня схильність. Потрібно визначити: ти прикладник чи гуманітарій. І, вже враховуючи це, обирати собі професію. Прикладнику буде ближче щось, пов’язане з обчисленнями, роботою з механізмами і т.п. (наприклад, розробка, програмування, тестування).

Гуманітарію більше підійдуть творчі заняття – дизайн, копірайтинг, підтримка тощо. І ні в ‘якому разі не варто йти на перекір власній природи чи схильностям. 

А ось 7 кроків до прибуткового фрілансу на міжнародній фріланс біржі Upwork від успішної фрілансерки Валерії Тімофєєвої 

То ж уважно прислухайся до себе та обирай те, що до душі, роби те, що подобається і легко дається. Тоді і результат буде кращий, і працювати буде легше. Перелік спеціальностей, поділений за категоріями і типами, можна подивитись тут.

 

2) Можливість Віддаленої Роботи

Наступний критерій – це можливість надати послугу дистанційно. Що це означає? Живеш ти, наприклад, в Крижополі, а працювати можеш на компанію або на замовника з Нью-Йорка. Що дає набагато більше свободи, і це реальний вихід для людей, які живуть далеко від великих міст, великих можливостей. 

Тож під час вибору роботи враховуй, що створити сайт можна дистанційно, а от відремонтувати принтер – не дуже зручно.

 

3) Доступність

Критерій номер три – це доступність. Якщо ти хочеш швиденько навчитися і почати заробляти, то обраний тобою напрямок не повинен вимагати відвідування спеціальних вишів або купування дорогого обладнання.

Я раджу звернути увагу на невеликі технології, які ти з легкістю зможеш опанувати і після цього вже розвиватись далі (копірайтинг, HTML-верстка, обробка фотографій тощо). Так, спочатку в тебе буде велика конкуренція. Але якщо ти будеш виконувати свою роботу якісно і відповідально, постійно вдосконалюватись, то конкуренції можна не боятися.

На жаль (чи на щастя?), я дуже часто впродовж вже 12 років переконуюсь, що професіоналів, на яких можна покластися і бути задоволеним як результатом, так і строком виконання, дуже мало.

 

4) Вибір Місця Роботи

І, нарешті, останнім уточнювальним критерієм для тебе має стати вибір місця роботи. А саме – це буде компанія або фріланс. Про що йде мова? Якщо ти обираєш компанію, тоді тобі варто вивчити вакансії та вимоги конкретної фірми. І, вже виходячи з отриманої інформації, вибирати окремі галузі того чи іншого напрямку.

До прикладу, ти збираєшся стати програмістом. Вивчивши вимоги певної компанії, ти зрозумієш, які саме мови програмування затребувані. А на фрілансі все значно простіше. Ти просто зараз можеш зайти на будь яку фріланс-біржу та переглянути які напрямки більш актуальні.

Дізнайтеся також про 9 насправді дієвих способів знаходження клієнтів на свої послуги в інтернеті

***

Де вчитися?

Що ж, ми успішно визначились із спеціальністю. Тепер потрібно зрозуміти, куди ж іти за знаннями. В наш час є велика кількість різноманітних курсів, семінарів, вебінарів – як платних, так і умовно безкоштовних. Аналізуючи відгуки про подібні курси, я розумію, що це лише бізнес, який ловить хайп на популярній темі без мети когось реально навчити. А щоб в цій купі знайти щось дійсно корисне, тобі доведеться витратити дуже багато часу і коштів.

На початку кар’єри айтішника в далекому 2001 році,  ще задовго до того, як  створив YouTube-канал «Фрілансер по життю», я жив у маленькому містечку – 10 тисяч населення. Відповідно, жодних спецкурсів я тоді не відвідував. А програма університету того часу давала небагато, але я жадібно поглинав знання і досвід на перервах у компетентних викладачів, а також багато практикувався.

Що ж я можу тобі порадити сьогодні? Для тих, хто прагне влаштуватись саме в IT-фірму, підкажу, що деякі з них час від часу організовують безкоштовні курси з подальшим працевлаштуванням. Тобто, вони тебе навчають і якщо ти крутий, то беруть на роботу.

Але ти маєш відповідати усім вимогам і критеріям цієї фірми. Як правило, ти повинен бути молодим, доброзичливим, знати англійську і багато чого ще. Впевнений, це підходить далеко не кожному.

Можливо, ти студент і вчишся в університеті, тож зверни увагу на викладачів, в яких друга робота (або в минулому) безпосередньо пов’язана з тим, чому він тебе навчає. Завдяки цьому ти наберешся реального корисного і актуального досвіду. Сумно стає, коли ти розумієш, що знаєш набагато більше за викладача, який просто прийшов почитати тобі підручник.

Ну, а якщо універ вже давно позаду, чи його не було взагалі, а твоя професія – працівник банку, кікбоксер, маляр або балерина, одним словом, ким би ти не був моя тобі порада: потрібно навчатись у тих, хто робить, а не в тих, хто вчить. Що ж це означає на практиці?

Раджу звернутись до свого приятеля, знайомого, сусіда, хто круто володіє знаннями з обраної тобою спеціальності і обов’язково в цьому напрямку заробляє. От тільки не варто ставати дизайнером тільки через те, що в тебе є друг дизайнер. Якщо тобі до душі програмування, то нічого хорошого з цього не вийде. Ну, і однозначно не варто впадати у відчай, якщо такої людини немає в твоєму місті, селі чи країні. В тебе ж є інтернет, і, можливо, один з твоїх друзів в соцмережі саме той – твій вчитель.

***

Наставник

Отже, ти нарешті знайшов свого викладача, але він ще про це не знає. Напиши йому, поклич на каву, і всіма правдами і неправдами вмов його навчати тебе індивідуально. Швидше за все, спочатку тобі відмовлять. Але ти не здавайся. Тисни на те, що для нього це новий та цікавий досвід, що ти будеш робити замість нього всю рутинну працю.

Звичайно, я раджу оплачувати навчання, про суму вже домовитесь. Це зробить з тебе більш відповідального учня. А твого наставника – більш серйозно відноситись до задачі, адже його час оплачується.

 

Які ж плюси від такого навчання?

Ти точно знаєш, що ця людина – практикуючий спеціаліст у потрібній тобі сфері. Отже, велика ймовірність, що він передасть тобі актуальні знання і напрацьовані практичні навички. Ти знайомий з цією людиною, знаєш її спосіб життя і можеш міркувати про приблизний дохід. Значить, ти зможеш так само. Це швидко і просто.

Не потрібно перебирати стоп’ятсот курсів, щоб знайти своє. При цьому витративши купу часу і грошей. Навчання у друга – це персонально і дешево. Оскільки твій друг не професійний викладач, то і грошей він візьме небагато. Зрештою, зі знайомим завжди можна домовитись. У тебе великі шанси отримати своє перше замовлення безпосередньо від твого вчителя. І заробляти вже на етапі навчання. Така практика дуже стимулює і мотивує.

Я й сам почав навчати HTML-верстці завдяки друзям, які захотіли кардинально змінити не тільки свою роботу, а й життя загалом. До речі, частину навчального курсу, а також практичні уроки я також буду викладати на своєму YouTube-каналі.

***

Додаткові Поради

Ось ще декілька порад, які прискорять твоє навчання і допоможуть глибше зануритись у сферу.

  • По-перше, не вивчай все. Вивчай тільки те, що потрібно для роботи. Наприклад, в мові HTML більше сотні тегів. Для чого ж одразу зубрити всі сто, їхні властивості і відмінності. Коли дійсно потрібно буде, я відкрию Google і прочитаю.
  • По-друге, дуже багато практикуйся. Немає нічого кращого для глибокого засвоєння знань, ніж регулярне застосування їх на практиці.

Сподіваюсь мій досвід допоможе тобі відважитись і почати діяти. Настав час здійснювати свої мрії. Живи, а працюй у вільний час. А також долучайся до мене у фейсбук, інстаграмі, телеграмі і ютуб.

Support and Follow events in UkraineMore Info