У мене є одне важливе правило, що стосується мандрів – по можливості лише ручна поклажа у подорожах. Адже тут є багато переваг: ти вільніше почуваєшся, менше береш з собою речей, швидше проходиш всі зони контролю, нема ризику, що якийсь багаж загубиться, і так далі.

За плечима маю понад 250 перельотів, а також більше 100 відвіданих країн, і у цій статті поділюся основними моментами, які стосуються перевезення ручної поклажі у найбільш популярних лоукостах в Україні, а саме WizzAir та RyanAir.

Для початку, рекомендую переглянути це пояснювальне відео.

Ну, а далі вже текстовий формат публікації…

***

Норми перевезення ручної поклажі

Загальні норми ручної поклажі в більшості авіаліній світу, як правило, обмежуються габаритами 55х40х25 см. У результаті ви можете вмістити свої речі в доволі громіздку сумку. На мою думку, таких габаритів є цілком достатньо, щоб вести тривалу мандрівку.

Зокрема, коли я їду навіть у кількамісячну подорож, то мені абсолютно вистачає місця для того, щоб вмістити в такі габарити все, що необхідно для нормального комфортного життя і подорожей.

 

Тим не менш, деякі авіалінії пішли далі і почали по-різному урізати ці норми. Зокрема, це роблять лоукости. Вони ділять ручну поклажу на окремі категорії –  маленьку і велику. У цьому й полягає бізнес-модель лоукостів – вони намагаються додатково заробити кошти, компенсуючи таким чином низьку ціну своїх перельотів.

Маленька ручна поклажа у WizzAir обмежується розмірами 40х30х20 см, а у Ryanair – 40х25х20 см. А це вже доволі маленький рюкзачок.

Лише у випадку перевезення маленької ручної поклажі є можливість не доплачувати за багаж. А за велику ручну поклажу потрібно доплатити від 5 до 17 євро в обох авіалініях залежно від різного типу перельоту. 

Ось лінки на деталізацію всіх цих правил: 

***

Не дотрималися норм – заплатили штраф

І про найважливіше та найменш приємне – штрафи. Якщо у вас буде неоплачений багаж з маленькою ручною поклажею, ви вийдете за межі дозволених габаритів і це перевірить співробітник авіакомпанії, то вам доведеться заплатити 25 євро штрафу. Якщо ж ви приносите велику ручну поклажу, то у випадку з Wizz Air штраф становить аж 60 євро. У RyanAir – 25 євро, і тоді вас змусять заплатити, та ще й здати багаж у багажне відділення літака.

(Норми багажу WizzAir)

У будь-якому випадку, щоб не гратися з вогнем і бути впевненим, я завжди рекомендую дотримуватися норм перевезення багажу.

(Норми малої ручної поклажі RyanAir)

***

Огляд спеціальних сумок WascoBags

Якщо у вас виникне питання, де взяти таку сумку, щоб бути точно впевненим, що багаж вписується у відповідні норми, то на ринку є дуже багато різних товарів. Але один з них чітко вирізняється, зокрема, це сумки від українського виробника WascoBags.

ручна поклажа

Основна фішка WascoBags полягає в тому, що вони спеціалізуються на тому, аби строго були витримані жорсткі норми бюджетних авіаліній і можна було по максимуму заповнити сумку.

Велика сумка від WascoBags

Ця сумка є доволі громіздкою. Виготовлена вона з цупкого матеріалу. Цікава річ: є можливість перекинути її через плече. Що мені насправді подобається – лямки, які защіпаються по чотирьох сторонах, що дає можливість щось додатково до них причепити.

ручна поклажа велика(Велика ручна поклажа – дивіться детальний огляд у відео на початку сторінки)

Також тут є велика зовнішня кишеня, яка може знадобитись для документів, що потребують швидкого доступу. У ще одній зовнішній кишені є лямки, які можна причепити і використовувати цю сумку як наплечник. Це, звісно, не є похідний рюкзак. Тобто, в гори ви з ним не підете. Тут все просто: якщо треба з аеропорту дійти до готелю або робити якісь інші незначні переходи, то ця сумка цілком може себе виправдати.

До речі, нещодавно я писав про ручну поклажу в соцмережах (дтп. пост у фейсбук чи інстаграм), і один з моїх читачів Ігор Іваницький написав, що з такою сумкою вже багато місяців подорожує країнами Азії. Вона його цілком задовольняє по якості матеріалу і по функціоналу та місткості.

Всередині сумки є маленька і дві великі кишені. Що мене потішило – це окремі петельки, які фіксують багаж, щоб він не вивалювався.Загалом функціонал доволі зручний. Тут нема багато різних хитромудрих кишень, оскільки основний пріоритет Wasco Bags – максимальна місткість у межах допустимих норм авіаліній. Вартість такої сумки – 1550 грн.

Маленький рюкзак від WascoBags

З таким рюкзаком можна безкоштовно подорожувати бюджетними авіалініями. Матеріал тут трохи цупкіший, можливо, за рахунок величини.

ручна поклажа маленька(Мала ручна поклажа – дивіться детальний огляд у відео на початку сторінки)

На спинці є класна кишенька – сюди я би точно поклав паспорт. Ще є зовнішня кишеня спереду, в яку теж можна покласти щось для швидкого доступу.  Замок також по всьому периметру, що дуже зручно, бо забезпечує легкий доступ до речей. Всередині теж є кілька кишень. Рюкзак доволі місткий^ як на такі габарити.

Цей рюкзак цілком нормальний для того, якщо просто потрібно пересуватися. Якщо ви подорожуєте з комп’ютером, то не думаю, що це буде дуже зручно. Але для того, аби не тремтіти і в безкоштовній ручній поклажі пронести свої речі, ця сумка цілком підходить за своїми характеристиками і за своєю місткістю. Вартість маленької сумки – 950 грн.

Обидві моделі ідуть в різних кольорах і ви можете підібрати собі варіант до вподоби на сайті компанії – WascoBags.com.

***

Ще один лайфхак

І на кінець ще один невеличкий лайфхак особисто від мене. За моїми спостереженнями, співробітники авіакомпаній особливу увагу проявляють до сумок жорсткої форми на колесах. І, як правило, дуже толерантно ставляться до м’яких сумок та особливо до наплечників.

ручна поклажа ліміти

Я особисто опинявся у ситуаціях, коли мій рюкзак візуально явно виходив за межі допустимих норм перевезення малої ручної поклажі. Але співробітники авіакомпаній просто дивилися і видавали квиток. Водночас я бачив ситуації, коли строго перевіряли пасажирів, які мали з собою сумку на колесах. При тому, що така сумка явно виглядала меншою, ніж рюкзаки.

Це зовсім не означає, що варто зловживати і перевищувати норми, бо може виникнути дуже незручна ситуація. Краще бути спокійним, не нервуватися і кайфувати від подорожей. Саме цього я вам бажаю і сподіваюся, що ми з вами перетнемося десь в Україні чи у світі. І, звичайно, на сторінках цього блогу. Успіхів та до зв’язку 🙂

Support and Follow events in UkraineMore Info