Є такий сайт Nomad Mania, що є найповнішим онлайн ресурсом, який виділяє 1281 регіон світу з метою глибинного дослідження і розуміння Планети, де ми всі разом живемо. Користувачі сайту мають можливість відзначати регіони, у яких побували, по чому ведеться деталізована статистика. Ось, наприклад, список українців по відвіданих країнах.

Раз у два роки лише 12 найповажніших мандрівників спільноти збираються в якійсь віддалені точці Планети, переглядають політику сайту, приймають ряд важливих для подальшого розвитку спільноти рішень, а також дискутують на “вічні” теми. І так вийшло, що цього разу мені випало за честь бути учасником цього неймовірного зібрання. Якщо вам цікаво, які питання піднімаються на таких заходах, то певну ідею можна сформувати ось тут.

Чергова зустріч відбудеться в середині липня на острові Фаял в Атлантичному Океані, а на порядку денному серед інших питань постане внесення змін у регіональний поділ України. Наразі він виглядає ось так. 

Основна увага буде приділятися окупованим територіям на Сході. Це пов’язано з тим, що з точки зору відвідання та отримання локального досвіду неможливо співставити візит, скажімо в Донецьк і Маріуполь або Горлівку та Лисичанськ. Виокремлення окупованих територій потягне за собою зміну інших прилеглих регіонів і будучи серед членів комісії, я зможу вплинути на фінальне рішення. 

Окрім того, збираюся підняти ініціативу стосовно перегляду теперішнього поділу, адже з точки зору історико-культурно-географічних особливостей в існуючому поділі регіонів нема жодного сенсу. Тож підправивши карту, це дасть змогу відвідувачам більш осмислено досліджувати Україну.

***

Теперішня Ситуація

Як бачите, існуючий поділ складається суто з поєднання областей та географічної прив’язки:

  1. Північно-Західний (Волинська, Рівненська, Львівська, Тернопільська обл)
  2. Південно-Західний (Закарпатська, Івано-Франківська, Чернівецька обл)
  3. Центральний (Київська, Черкаська, Кіровоградська обл)
  4. Центрально-Західний (Хмельницька, Вінницька, Житомирська обл)
  5. Центрально-Східний (Харківська, Дніпропетровська, Запорізька обл)
  6. Північно-Східний (Чернігівська, Сумська, Полтавська обл)
  7. Південний (Одеська, Миколаївська, Херсонська обл)
  8. Донбас (Донецька, Луганська обл)
  9. Крим 

Зрозуміло, що цей поділ робили люди, які сильно не шарять і провели лінії, опираючись на адміністративно-територіальне розмежування. І це при тому, що Північно-Західний та Південно-Західний регіони були сформовані лише на минулому з’їзді. Таким чином уся Західна Україна вважалася одним регіоном, при тому, що в культурно-історико-географічному плані є найбільш різноплановим.

В будь-якому, разі побувати у Славську це не те саме, що відвідати Шацькі озера, а Дністерский каньйон на півдні Хмельниччини мало має спільного з дрімучими лісами північної Житомирщини.

Тим не менше, згідно попередньо сформованого порядку денного основна увага приділятиметься Донбасу, в результаті чого швидше за все виокремиться окремий регіон “Окуповані території Донбасу” або два окремі суб’єкти з назвами із трьох букв, які ви чудово знаєте.

Це потягне зміну щонайменше прилеглих регіонів, в результаті чого підконтрольні Україні території будуть інтегровані в сусідні укрупнені регіони. Я збираюся скористатися цією нагодою і запропонувати інший поділ, зважаючи на культурно-етнографічні особливості, що дасть змогу краще розуміти Україну нашим гостям.

***

Новий Поділ

На мою думку в основу повинні лягти історико-культурні регіони, які ми всі ще знаємо зі школи. Інше питання полягає у тому скільки їх повинно бути, адже можна занурюватися дуже глибоко. Десь так і різнобічно висвітлює нашу державу у своїх проектах мої друзі з Ukraїner.

Наразі автори Nomad Mania Україні відвели всього 9 регіонів. Але, подивившись на інші великі Європейські країни, впевнений, що зможу вибити для нас більше окремих одиниць. Зокрема, Німеччина складається з 16 регіонів, Франція з 22, Іспанія з 19. І це при тому, що ці держави менші за Україну по площі.

Тому, ось що я пропоную: 

  1. Закарпаття (Закарпатська обл)
  2. Галичина (Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська обл)
  3. Буковина (Чернівецька обл)
  4. Волинь (Волинська, Рівненська обл)
  5. Поділля (Хмельницька, Вінницька обл)
  6. Полісся (Житомирська, Київська, Чернігівська обл)
  7. Наддніпрянщина (Черкаська, Кіровоградська, Полтавська обл)
  8. Запоріжжя (Дніпропетровська, Запорізька обл)
  9. Причорномор’я (Одеська, Миколаївська, Херсонська обл)
  10. Слобожанщина (Сумська, Харківська обл)
  11. Окупований Донбас (частини Донбаської та Луганської обл)
  12. Окупований Крим (АРК Крим)
    *** Підконтрольна Україні частина Луганської обл. відійде до Слобожанщини
    *** Підконтрольна Україні частина Донецької обл. відійде до Запоріжжя

 

В результаті вийде наближене до цього…

Прив’язку все ж таки вважаю, варто робити до існуючих областей, оскільки це дає змогу встановити чіткі межі.

Англомовні відповідники, що підуть на сайті:

  1. Transcarpatia 
  2. Galicia 
  3. Bukovina
  4. Volyn
  5. Podilia
  6. Polesia
  7. Dnieper Ukraine
  8. Zaporizhia
  9. Black Sea Coast
  10. Sloboda Ukraine
  11. Occupied Donbas 
  12. Occupied Crimea

Також можна спробувати виділити Київ, Львів та Одесу, як окремі регіони, адже саме на ці три міста припадає левова частка відвідувачів України і часто вони обмежуються лише перебуванням у відповідних центрах. 

***

РЕЗЮМЕ

Таким чином у нас може вийти 12 або 15 окремих регіонів, на що Україна однозначно заслуговує. Я спробую лобіювати відповідні зміни, а також залюбки вислухаю ваші рекомендації в коментарях та зважу на всі “за” і “проти”. 

В будь-якому разі зроблю все можливе, щоб гідно представити нашу державу на такому дійстві. Адже кожен працює на своєму фронті заради спільної великої мети.

P.S. До речі, рекомендую заповнити свою карту відвіданих місць на сайті NomadMania.com, а також приєднуйтеся до першої зустрічі учасників цієї спільноти в Україні, що проходитиме 07 вересня у Львові. Почуємося 🙂

Support and Follow events in UkraineMore Info