Це гостьовий пост блогера і мандрівника Андрія Бондаренка (автора сайту Andy-Travel.com.ua) про захопливу мандрівку трьома країнами Океанії, а саме Фіджі, Тонга і Вануату. Він активно подорожує з 2004 року і за цей час відвідав уже 54 країни світу.

Окрім того Андрій учасник нашого ОМБІЗ Картелю, та допомагає людям  мандрувати, організовує цікаві подорожі у різні куточки планети. А в найближчому майбутньому блогер планує запустити авторські тури і збирає для цього однодумців.

Океанія: острів Вануату(З вождем племені нахваль, острів Танна, Вануату)

Далі читайте прямим текстом від Андрія міні-путівник Океанією з детальним описом маршрутів, цінами і корисними порадами.

***

Рано чи пізно кожний затятий мандрівник доросте до того, щоб відвідати найвіддаленішу від України частину світу – Океанію. Багато хто про це навіть мріяти не хоче і вважає, що це складно, дорого і зробити це майже нереально. Так само думав і я. І, напевно, я довго б ще відкладав поїздку туди, якби не одна обставина, про яку я розповім нижче.

У цьому матеріалі спеціально для читачів OpenMind я розкажу про те, як відвідати острівні країни Вануату і Фіджі (регіон Меланезія) і Королівство Тонга (Полінезія): як краще долетіти, чим пересуватися, що подивитися, як не пропустити найцікавішого, скільки що коштує.

***

Океанія? А де це? 

Для почату карта регіону, про який іде мова. 

 

Головне – побачити озеро лави та виверження вулкану

Ще влітку 2018 року я поїхав дивитися на озеро лави у вулкані Ньїрагонго в Демократичній республіці Конго, але перед самим моїм приїздом там загострився військовий конфлікт і на вулкан не пустили.

На квітень 2019 року я запланував собі поїздку до Ефіопії, щоб подивитися пустелю Данакіль та озеро лави в кратері вулкана Ерта Але. З Ефіопією вийшло майже те ж саме: за чотири місяці до поїздки стінки кратера обвалилися і озеро лави стало невидимим.

Розгублений, я почав шукати варіанти, де ще можна побачити озеро лави. Їх було небагато: Кілауеа на Гавайях (дорого і потрібна віза США), Масайя на Нікарагуа (фото звідти не вразили), Еребус в Антакртиді (недоступно) та два вулкани на островах Нові Гібриди (острівна держава Вануату) в Меланезії.

Один з цих вулканів, який називається Ясур і розташований на острові Танна у Вануату, не лише має постійно діюче озеро лави, а й вивергається кожні декілька хвилин. І все це можна побачити за пару десятків метрів! Отже, вибір був очевидний!

Океанія: острів Вануату(Виверження вулкану Ясур, острів Танна, Вануату)

Забігаючи наперед скажу, що тритижнева поїздка в Океанію мені обійшлася дешевше, ніж схожа за тривалістю мандрівка шістьма країнами Африки. І навіть дешевше, ніж тижнева подорож на двох до Ісландії. Я побував на семи островах трьох держав Океанії – Вануату, Тонга і Фіджі, а по дорозі подивився Сінгапур і трохи Австралії.

***

Для чого їхати?

  • побачити справжнє виверження вулкану
  • відвідати первобутні племена меланезійських аборигенів
  • відчути силу Тихого океану з 20-метровими хвилями
  • побувати на безлюдних пляжах з білим і чорним піском
  • зустріти найкрасивіші санрайзи і сансети
  • познайомитися з давніми пам’ятками полінезійських цивілізацій
  • похарчуватися здоровою і корисною острівною їжею.

І ще багато всього приємного! Насправді в жодному регіоні планети я не відчував себе так комфортно і безтурботно, як на островах Океанії. Мешканці островів – надзвичайно добрі і відкриті. Небагато на планеті є таких регіонів, де люди тішаться тобі лише тому, що ти проходиш чи проїжджаєш поруч з ними. Простий приклад: коли я запізнився на літак з острова Танна у столицю Вануату Порт-Вілу, літак розвернули на півшляху і забрали мене.

***

Візи

Всі три країни, про які йдеться – Фіджі, Тонга і Вануату – безвізові для українців. Якщо ви будете летіти через Сінгапур, то він також є безвізовим у разі, якщо ви перебуваєте там транзитом до 72 годин.

Якщо вирішите по дорозі відвідати Австралію, то можете безкоштовно отримати транзитну візу, яка дозволяє перебувати в країні до 72 годин. Її можна замовити онлайн на сайті Міністерства внутрішніх справ Австралії. Ось сторінка, присвячена транзитній візі. Дивимося умови і перелік документів. Основна умова – не більше 72 годин в країні. Для того, щоб подорожувати Австралією – це, звичайно, замало. Але якщо дивитися Сідней та ще якесь місто – більш ніж достатньо.

Треба разом з переліком документів надіслати авіаквитки, які підтверджують, що ви покинете країну протягом 72 годин. Заповнюємо анкету, прикріплюємо документи (нічого складного немає), відправляємо і чекаємо. Віза прийде протягом місяця.

***

Як краще долетіти

Ворота Океанії – це аеропорт Нанді (Nadi) на головному острові Фіджі, який називається Віті Леву. Сюди літають прямі рейси авіакомпанії Fiji Airways з Австралії (Сідней), Нової Зеландії (Окленд, Веллінгтон, Крайстчерч), Сінгапуру, Гонконгу, Папуа-Нової Гвінеї (Порт-Морсбі). А вже з Нанді небагаточисленні туристи розлітаються острівними державами Меланезії та Полінезії – Вануату, Тонга, Самоа, Тувалу, Уолліс і Футуна, Кірібаті та інші.

Відразу ж раджу відмовитися від ідеї купувати переліт в Океанію одним квитком. Агрегатори авіаквитків видають щонайменше $1700 до Нанді і понад $2400 до Порт Віли. Насправді, все коштує набагато дешевше.

Я рекомендую спочатку брати квитки з Києва до Сінгапура. Досить часто можна зловити акції від польських LOT, швейцарської Swiss чи німецької Lufthansa з пересадками відповідно у Варшаві, Цюриху та Франкфурті за ціною близько $500 в обидва кінці.

Для подальших перельотів раджу використовувати фіджійську авіакомпанію Fiji Airways. Прямі перельоти Сінгапур-Нанді починаються приблизно від $450. Зважайте, що рейси виконуються не кожного дня. Можна полетіти не прямо в Нанді, а зі стоповером у Сіднеї. Про те, як встигнути подивитися найцікавіше в Сіднеї за три години, я писав на своєму блозі.

З Нанді (Фіджі) вже можна летіти або на Тонгу, або на Вануату. Переліт на Тонгу (острів Тонгатапу) і назад обійдеться від $380. В столицю Вануату Порт-Вілу переліт з Нанді і назад в середньому коштуватиме майже $300.

Лайфхак: на квитках можна добре зекономити, купуючи їх на офіційному сайті авіакомпанії Fiji Airways. Для економії треба купувати один квиток відразу на декілька сегментів. До прикладу, треба придбати не окремі квитки Сінгапур – Нанді – Сінгапур, Нанді – Тонгатапу –Нанді та Нанді – Порт-Віла – Нанді, а один квиток Сінгапур – Нанді – Тонгатапу – Нанді – Порт-Віла – Нанді – Сінгапур. В цьому випадку економія може сягнути $200-300!

Для того, щоб побачити вулкан і племена на острові Танна, нам потрібен ще один переліт зі столиці Вануату Порт-Віли до Танни. Авіапереліт в обидва боки рейсами авіакомпанії Air Vanuatu коштуватиме $215.

***

Фіджі

Нанді (Фіджі) – головні ворота Океанії

Nadi International airport – найважливіший транспортний вузол Фіджі і усієї західної частини Океанії. Він знаходиться на західному узбережжі острова Віті Леву. На східному боці острова розташована столиця Сува. До неї з Нанді – майже 200 кілометрів.

Фіджі – популярний курорт для австралійських та новозеландських туристів: уздовж всього узбережжя острова розташовані відпочинкові готелі. Їхати відпочивати на Фіджі з України чи з Європи – дорого і безглуздо: нічого надзвичайного, чого немає на інших островах і курортах, тут немає.

Океанія, Фіджі

Крім того, що Фіджі треба розглядати як базу для подорожей Меланезією і Полінезією, тут можна влаштувати собі декілька цікавих занять: сплавати на сусідні острови, здійснити сплав річкою Навуа, провести час в місцевих селах, побачити захід сонця на півострові Денарау.

Організувати проведення часу на Фіджі добре допоможе сайт Fiji-Budget-Vacations.com. Тут зібрані корисні поради щодо того, як користуватися громадським транспортом, що подивитися, а також найкращі варіанти екскурсій.

 

Де зупинитися на Фіджі

Мені довелося тричі впродовж трьох тижнів прилітати на Фіджі. І я зробив висновок, що найкраще – це обрати житло біля аеропорту. Дорожчий, але комфортніший варіант – готель Fiji Gateway Hotel, який розташований навпроти аеропорту. Номер дабл-делюкс коштує майже $90, але досить часто готель продає їх за акційною ціною у $65-70.

Більш бюджетним варіантом є Westfield Homestay Fiji, який знаходиться за кілометр від аеропорту. Тут за $25 можна зупинитися у будинку звичайної фіджійської сім’ї. Щоправда, без кондиціонера.

 

Як пересуватися по Фіджі

З транспортом на Фіджі проблем немає. Просто біля аеропорту проходить головна траса країни – Queens Road, яка прокладена навколо острова. Навпроти аеропорту є зупинка, повз яку майже один за одним курсують міжміські та приміські автобуси. Останні бувають трьох видів: відкриті без вікон і дверей, звичайні без кондиціонерів і звичайні з кондиціонерами. Всі вони коштують однаково і у всіх без винятку в салоні голосно грає реггі.

До містечка Нанді від аеропорту – 9 кілометрів, вартість проїзду – 1,5-2 фіджійських долари (далі – FJD). Автобус довезе до місцевої автостанції. Звідти можна пересісти на автобус у будь-яке місто острова, або на приміський автобус. Наприклад, жовтий бус, що їздить в Денарау (там знаходиться порт і там ми будемо дивитися на захід сонця), коштує всього 1 FJD. Вартість проїзду до столиці Фіджі Суви – від 17 до 25 FJD, час в подорожі – майже 5 годин, автобуси – комфортабельні з кондиціонерами.

Докладно про громадський транспорт Фіджі – на цій сторінці. Трансфери на навколишні острови здійснюються поромами з порту Денарау. Ціни високі, а робити там особливо немає чого. Всі основні водні трансфери описані тут. 

 

Чим зайнятися на Фіджі

 

1. Погуляти по Нанді та околицях

Нанді – невелике містечко, дивитися особливо немає на що. Варто сходити на місцевий ринок біля автостанції та купити там місцевої їжі, загорнутої у велике листя. Дуже дешево і смачно. Поруч, за кілька кварталів – індуїстський храм Sri Siva Subramaniya. Буде цікаво для тих, хто ніколи не був в Індії.

Океанія, ФіджіІндуїстський храм в Нанді, Фіджі

Зверніть увагу на залізничні колії, які проходять уздовж головної дороги навколо острова. Пасажирського сполучення тут немає, лише іноді нею возять цукрову тростину у маленьких вагончиках.

Якщо сісти на автобус у бік Лаутоки і вийти біла мосту через річку Vuda (Вунда), що між аеропортом та Лаутокою (координати: -17.691715, 177.421304), то можна побачити залишки фортеці та найстарішого поселення на Фіджі. Щоб їх знайти, треба пройти 1,7 км на північний схід по Vuda Back Rd. Координати фортеці: -17.685009, 177.434385. Вона знаходиться на подвір’ї місцевого мешканця, який з радістю покаже вам її залишки і проведе маленьку екскурсію.

Океанія, ФіджіФортеця Вунда, Фіджі

Дорогою будете бачити мальовничі фіджійські села. Невеликі будиночки – кольорові й охайні, біля них пасуться кози та маленькі свині. Місцеві мешканці дуже добрі, привітні і завжди раді вам. Не кожного дня в їхнє село заходять білі європейські туристи.

Якщо повернутися на трасу, пройтися менш ніж кілометр в бік Нанді і повернути направо до океану, ми вийдемо на безлюдний пляж (координати: -17.699644, 177.423163). Тут немає пальм і білого пісочку, але для першого знайомства з Тихим океаном підійде. Великих хвиль також немає, бо від них острів Віті Леву захищає бар’єр з невеликих островів.

 

2. Подивитися захід сонця на острові Денарау

Денарау – місце численних готелів класу luxury. Є тут порт, звідки відправляються пороми на навколишні острови на прогулянкові човни. Західний беріг Денарау – найкраще місце, щоб зустріти захід сонця. Для цього треба з автостанції в Нанді доїхати жовтим автобусом Westbus до кінцевої зупинки в порту Денарау.

Прогулявшись берегом, треба перетнути півострів і вийти на його західне узбережжя і точку з координатами: -17.781964, 177.366371. Варто прийти сюди за півгодини до початку сутінок. Якщо пощастить і не буде сильної хмарності, ви побачите чудовий сансет з пальмами, океаном та островами на горизонті.

Океанія, ФіджіЗахід сонця на острові Денарау, Фіджі

 

3. Сплавати на острови

Щоденних екскурсій на острови на захід від головного острова Віті Леву є дуже багато, і вони недешеві. Всі тури починаються в порту Денарау. До них входить харчування (навіть алкоголь), плавання серед багатьох островів та вихід на декілька з них, і обов’язково – сноркелінг (підводне плавання з маскою). Відрізняються ці екскурсії лише тривалістю (цілий день, півдня, вечірні) та островами, на які висаджують туристів.

Океанія, ФіджіОдин з маленьких островів Фіджі

З багатьох пропозицій найцікавішою мені видалася екскурсія Seaspray Day Adventure. До неї входить цілоденне плавання серед багатьох островів західної групи і висадку на двох з них – Монурікі та Януйя. Перший – це безлюдний острів, відомий тим, що тут знімали фільм Castaway з Томом Хенксом.

На другому острові туристи відвідують маленьке фіджійське село і церемонію пиття кави (місцевого напою, який замінює меланезійцям алкоголь). Коштує екскурсія еквівалент 120 доларів, її можна замовити онлайн на сайті HotFiji.deals. Інші пропозиції щодо турів островами можна подивитися тут.

 

4. Сплавитися річкою Навуа

Це, напевне, найцікавіше, чим можна зайнятися на Фіджі. Туристів забирає автобус на курортах навколо Нанді і майже чотири години везе у південно-східну частину острова в поселення Навуа.

В селі туристи проходять інструктаж, їм видають рятувальні жилети та розсаджують у вузькі моторні човни. Протягом години човен пливе вверх за течією річки Навуа. Камери і телефони пропонують скласти в поліетиленовий пакет, оскільки бризки від води з ніг до голови обливають мандрівників.

Краєвиди протягом всього маршруту – просто неймовірні! Високі береги річки з обох боків нагадують стіни, густо вкриті буйною тропічною рослинністю. Часто трапляються водоспади.

У крайній точці маршруту туристи виходять з човна і роблять невеликий трек до водоспаду. Водоспад достатньо великий і повноводний, в ньому можна скупатися.

Найцікавіше чекає на зворотному шляху: сплав на бамбуковому плоті по течії річки Навуа. Туристи щільно розсаджуються на плоту, а місцевий мешканець лише відштовхує його від берега. Більшу частину шляху пліт пливе сам по собі.

Другу частину дня мандрівники проводять у фіджійському селі Накаву. Місцеві мешканці показують, як готують їжу. Після цього – традиційні танці з канібальським ухилом. Тема канібалізму тут експлуатується нещадно! Після танців починається церемонія приготування та пиття місцевого священного напою кави. Після цього – смачний обід зі страв традиційної кухні.

В останні години екскурсії мешканці села проводять майстер-класи як розбивати кокос, як за п’ять хвилин плести повноцінні кошики з кокосового листя. Далі – відвідання школи та спілкування з діточками. Це – найбільш зворушливий момент.

Наостанок – сувенірний ринок. Сувеніри мешканці села роблять своїми руками. Серед них – підставки під склянки і посуд, кулони на шию, браслети, статуетки тварин і, звичайно, магнітики. Вони дешеві, але цікаві. Відчувається, що все зроблено з душею, тому рекомендую запастися сувенірами саме тут.

Екскурсія починається о 6:00 ранку, закінчується ввечері майже о 20:00 і коштує у доларовому еквіваленті $100. Її також можна замовити онлайн

***

Королівство Тонга

Тонга – маловідома острівна країна Полінезії, яка є чи не найвіддаленішою від України. Якщо українці тут колись і були, то їх можна перерахувати на пальцях однієї руки. Сюди варто їхати, щоб побачити «Полінезію в мініатюрі».

 

Як пересуватися

Архіпелаг складається з трьох основних груп островів та ще купи окремих островів, розкиданих на сотні кілометрів. Головна група – це острів Тонгатапу, де розташована столиця Нукуалофа, і де зосереджено більше половини населення країни. Тонгатапу оточений так званими «офшорними» островами, на які щодня плавають невеликі пороми чи човни.

На головному острові Тонгатапу згрупована переважна кількість визначних пам’яток Тонги. Для їх дослідження краще взяти прокатний автомобіль в аеропорту чи в столиці. Серед прокатних контор рекомендую Sunchine або Avis. Вартість оренди на добу починається від $35. Але є важливий нюанс: водійські права інших держав на Тонзі недійсні. Вам необхідно буде звернутися в Міністерство інфраструктури Королівства Тонга (координати -21.142982, -175.210496). Права зроблять за п’ять хвилин, вартість – 40 паанга (менше $20).

Бюджетні туристи можуть оглядати пам’ятки острова за допомогою громадського транспорту, але для цього треба мати багато додаткового часу. Невеликі автобуси по селах острова відходять від маленької автостанції на набережній в Нукуалофі і коштують копійки. Вони не мають розкладу, їздять нерегулярно і припиняють їздити після 17:00.

Головний аеропорт Тонги називається Фуаамоту і розташований в південно-східному кінці острова. При чому міжнародний і внутрішній термінали знаходяться окремо один від одного. В Нукуалофу з аеропорту можна доїхати лише на таксі (вартість станом на весну 2019 року – 40 паанга).

Місцева авіакомпанія Real Tonga здійснює щоденні регулярні рейси на групи островів Вавау (туди літають подивитися на китів), Хаапаї, острів Ейя (найкоротший авіарейс у світі – 8 хвилин) та дрібні віддалені острови (раз на тиждень). Рейси цієї авіакомпанії залежать від погодних умов і розклад часто змінюється. Літак може відлетіти із запізненням на декілька годин, або на годину раніше, або рейс взагалі можуть відмінити.

 

Де жити

У столиці Нукуалофі є декілька варіантів проживання від бюджетного до середнього. Я рекомендую Malau Lodge. Він вдало розташований між центром міста (де зосереджені основні визначні пам’ятки міста) та причалами, якими ви будете користуватися для подорожей на навколишні острови. Найкращий номер у цьому лоджі з кондиціонером, зручностями та привітним персоналом коштує $60. Для бюджетних мандрівників є хостел Noa в центрі містечка за $13 за ліжко-місце в дормі.

Бекпекери, які відвідують Тонгу, дуже полюбляють зупинятися в Toni’s Guest House. Він розташований достатньо далеко від центру міста, але пропонує дешевий трансфер до центру, а також недорогі екскурсії цікавими місцями острова Тонгатапу. Місце в дормі коштує від 30 паанга, сінгл – від 60 паанга.

Можна зупинитися на одному з резортів на березі океану. Ніч в бунгало обійдеться у $80–100, якщо бронювати на booking.com. І значно дешевше, якщо замовити відпочинок на сайті резорту, який не представлений на букінгу. Я зупинявся у Heilala Holiday Lodge на західному узбережжі острова в окремому бунгало всього за $38. Як правило, такі резорти надають трансфери з аеропорту (за ціною таксі), там можна замовити обід і вечерю (в середньому обійдеться в $10 за один прийом їжі).

Раджу зупинитися принаймні на одну ніч на одному з навколишніх островів. Це буде трохи дорожче, але ви заснете і прокинетесь під звук хвиль Тихого океану, побачите нереально красивий захід сонця, зустрінете світанок, побачите красу підводного світу. Тобто, відчуєте Полінезію такою як вона є. Найкращий варіант – це резорт Royal Sunset Island на острові Атата ($111 за ніч).

Океанія, ТонгаRoyal Sunset Island Resort, острів Атата, Тонга

 

Чим зайнятися на Тонзі

1. Погуляти по столиці Нукуалофі.

Нукуалофа (Nuku`alofa) більше нагадує райцентр, ніж столицю королівства. Водночас це приємне затишне містечко на березі океану з низкою історичних пам’яток. Назва міста перекладається, як «обитель кохання», отже, Нукуалофу можна вважати столицею з найкрасивішою у світі назвою.

Королівський палац – найкрасивіша споруда Нукуалофи, розташована в самому центрі містечка на березі океану. Ця гарна будівля у вікторіанському стилі є офіційною резиденцією короля Тонги, і є єдиною резиденцією голови держави у світі, яка збудована з дерева.

Палац збудували у 1864 році в околицях Окленда (Нова Зеландія) і через три роки перевезли в Нукуалофу. Брама палацу прикрашена королівським гербом, а територією навколо королівської резиденції можна безперешкодно гуляти.

Океанія, ТонгаКоролівський палац в Нукуалофі, Тонга

У кварталі на схід від королівського палацу – маленька одноповерхова будівля з вежею. Це – будинок уряду Тонги. Весь Кабінет Міністрів держави поміщається у двох-трьох кабінетах!

За пару сотень метрів на південь – головний храм міста. Тут кожну неділю можна побачити короля та членів королівської родини, які відвідують службу. Зверніть увагу на те, що усі відвідувачі церкви одягнені у строкатий національний тонгайський одяг, а чоловіки замість штанів носять спідниці.

Океанія, ТонгаТрадиційний одяг тонгайців

Ще в одному кварталі від церкви – цвинтар з похованнями членів королівської родини з розкішними надгробними пам’ятниками. Навпроти цвинтаря – великий, але закинутий храм кінця ХІХ століття.

Раджу просто прогулятися вуличками Нукуалофи. Небагато є у світі столиць, де в самісінькому центрі вулицями бігають кури. Скрізь – мило, затишно та охайно. У неділю місто вимирає, з вулиць зникають люди і машини, не працює транспорт, закриті всі заклади, навіть кав’ярні. Єдиний відкритий у неділю заклад, який мені вдалася відшукати – це Ngutulei Bar & Restaurant на набережній біля порту.

У будні дні я рекомендую відвідати Friend’s Café в самому центрі містечка. Тонгайська кухня – різноманітна, здорова і смачна. Вона пропонує страви з риби (переважно, в кокосовому соусі), курки, м’яса та місцевих овочів. Середній чек на людину з пивом – майже $15. До речі, на Тонзі – багато видів місцевого пива, яке нічим не поступається чеському, німецькому чи бельгійському.

Обід у Нукуалофі, Тонга

 

2. Сплавати на один з найближчих островів – Атата, Пангаїмоту чи Фафа.

Щодня на маленькі полінезійські острови, які розташовані за 10-20 км на північ від головного острова, курсують маленькі човни. Найцікавішим є острів Атата (`Atata). Денний тур з трансфером, обідом і снорклінгом коштує 70 паанга (туди – о 10:00, назад – о 16:00). Але я рекомендую залишитися на Ататі на ніч в лоджі Royal Sunset Island, щоб подивитися на дивовижні захід і схід сонця, погуляти маленьким селом, поспілкуватися з місцевими мешканцями і полазити джунглями острова.

Захід сонця на острові Атата, Тонга

Трохи дешевше коштує денний тур на найближчий від Нукуалофи острів Пангаїмоту (Pangaimotu) – 50 паанга (туди – об 11:00, назад – о 16:00). Розваги – ті ж самі, що й на Ататі. Інтересу острову додає затонулий корабель біля берега. Денний тур на Фафу (Fafa) коштує 90 паанга (туди – об 11:00, назад – о 16:30). На острові розташований дуже дорогий резорт.

Океанія, ТонгаОстрів Пангаїмоту, Тонга

Човни на острови відпливають щодня (також в неділю) від причалу біля рибного ринку (координати: -21.138764, -175.183667). В неділю на Пангаїмоту є додаткові рейси (туди – щогодини з 10:00 до 13:00, назад – щогодини з 16:00 до 18:00).

 

3. Дослідити давні пам’ятки та історичні місця острова Тонгатапу.

Для огляду всіх цікавинок острова ідеально підійде прокатний автомобіль. Почнемо з поселення Холонга, де у 1777 році вдруге на Тонзі висадився легендарний капітан Джеймс Кук. Місце висадки (Captain Cook Landing Site) знаходиться на березі лагуни на схід від столиці і позначене пам’ятним знаком. Координати: -21.192406, -175.13019.

Звідси всього два кілометри до давньої столиці королівства поселення Муа (Mu’a). Багато хто здивується, що давні піраміди є не лише в Єгипті чи Латинській Америці. Муа була столицею Тонги починаючи з XII століття. Упродовж декількох століть тонгайські королі влаштовували собі поховання у вигляді пірамід. Таких поховань у Муа – 28, вони розкидані по всьому селу (координати однієї з груп поховань: -21.175044, -175.116634). Щоправда, піраміди на Тонзі поступаються за розміром своїм сестрам з північної Африки, вони мають всього 3-4 яруси.

Океанія, ТонгаСтаровинні поховання у формі пірамід, Муа, Тонга

По дорозі до найстарішої архітектурної пам’ятки Океанії, біля села Манука, (приблизні координати -21.123633, -175.106122) можна побачити свиней-риболовів (fishing pigs). Під час відпливів свині чорного кольору швидко біжать в океан, хапають рибу і біжать назад на берег.

Поблизу села Ніутоуа (Niutoua), яке також колись було столицею королівства, збереглася унікальна споруда, яку називають «Тихоокеанським Стоунхенджем». Арка «Ворота Тонги» (Haʻamonga ʻa Maui, що в перекладі означає «Ноша бога Мауї») складається з трьох вапнякових коралових плит довжиною шість метрів і вагою майже 20 тон. За усними переказами, ворота спорудили на початку XIII століття за короля Туїтатуї (координати: -21.136620, -175.048086).
Фото 015 Ворота Тонги (Haʻamonga ʻa Maui)

За десять кілометрів на південь (дорога вузька і поганої якості) на березі океану є печера Анахулу (‘Anahulu Cave) зі сталактитами і сталагмітами (координати: -21.218230, -175.106081). У печері є підземне прісноводне озеро, в якому можна поплавати. Вхід до печери коштує 15 паанга. Поруч з нею можна спуститися до симпатичного пляжу.

Печера Анахулу, Тонга

По дорозі на західне узбережжя острова за селом Матангіаке (Matangiake) можна побачити кокосову пальму з трьома стовбурами (на дорозі є вказівник). Місцеві мешканці стверджують, що це – єдина така пальма у всій південній частині Тихого океану. Координати: -21.160003, -175.278615.

Пальма з трьома стовбурами, Тонга

У селі Коловаї (Kolovai) на західному узбережжі острова в гарну погоду у надвечірній час можна побачити лисиць, що літають (Flying foxes). Звірки, що схожі на кажанів, висять головами вниз на кронах великих дерев понад дорогою. Координати: -21.100904, -175.339337.

В самому кінці коси Хаатафу в південно-західній частині острова Тонгатапу встановлено скромний пам’ятник пам’яті голландця Абеля Тасмана, який приїхав досліджувати острів у 1643 році (координати: -21.064124, -175.323778). На заході коси є гарні піщані пляжі, захищені від океанських хвиль бар’єрним рифом. Тут – найкраще місце для серфінга і підводного плавання.

 

4. Відчути справжню силу океану

Весь південний берег острова Тонгатапу – це високі, не захищені бар’єрними рифами, кам’яні береги Тихого океану. Величезні хвилі досягають тут висоти в пару десятків метрів і зі страшною силою і ревом розбиваються об прибережні скелі.

Неподалік від аеропорту можна побачити неймовірну природну арку (Hufangalupe Archway). Арка – це, по суті, сухопутний міст над хвилями, який утворився внаслідок обвалу даху морської печери. Вода бурхливим потоком стрімко проникає під арку, і з такою ж швидкістю вилітає назад. Внизу серед скель і буйної рослинності притулився маленький пляж з білим пісочком. Будьте обережні, адже тут немає жодних огорож, дуже просто послизнутися і залишитися тут назавжди. Координати: -21.232837, -175.190627.

У південно-західній частині острова біля села Хуома (Huoma) можна побачити таке цікаве явище як «дихала» (англ. – blowholes). В місці, яке тутешньою мовою називається Mapu’a ‘a Vaea, у скелях уздовж узбережжя є щілини – лавові тунелі (координати: -21.174095, -175.308487). Потужні океанські хвилі обрушуються на береги, вода спрямовується в ці щілини і вибухає гейзером висотою понад 30 метрів! Це відбувається за рахунок зростання тиску при звуженні каналу і супроводжується гучним шумом.

 

5. Поплавати з китами.

Через Тонгу на шляху з Антарктиди проходять шляхи міграцій горбатих китів. Тут самки народжують і вирощують своїх дітей. На Тонзі можна поплавати з цими гігантами і «поспілкуватися» на відстані витягнутої руки прямо в океані. Зробити це можна у період з червня по жовтень. Найкраще дивитися китів на островах групи Вавау на півночі країни.

Послуги з організації екскурсій, під час яких можна подивитися на китів та поплавати з ними, надають декілька місцевих туристичних агенцій (дивіться перелік на сайті туризму островів Вавау).

***

Вануату (острів Ефате)

Вануату – країна, яка стала для мене “nambawan”. Саме так місцевою мовою біслама позначається слово «найкраща». Лише тут можна всього за декілька метрів від себе побачити справжнє виверження вулкану з феєрверками і лавою, яка кипить у кратері.

Тут є племена аборигенів, які живуть первіснообщинним життям. Тут – чудові пляжі з білосніжним піском, водою бірюзового кольору і без туристів. Тут – найдобріші у світі люди. Британський рейтинг «Happy Planet Index» називає Вануату «найщасливішою країною світу».

 

Як дістатися з аеропорту

Від місцевого терміналу аеропорту Бауерфільд до центра столиці Порт-Віли, що розташована на острові Ефате, кожні декілька хвилин їздять маленькі маршрутки. На них ви не побачите номерів і вони не мають сталих маршрутів. Щоб дістатися до центра, просто запитайте водія, чи справді маршрутка їде в центр. За 100 вату (менше $1) вона довезе вас в саме серце Порт-Віли на набережну поруч з центральним ринком.

Якщо треба залишити рюкзак в аеропорту, щоб не тягатися з ним у центр, це можна зробити. Камери схову знаходяться в багажному відділенні. Треба вийти з міжнародного терміналу, повернути наліво і пройти майже 100 метрів. Вартість зберігання – 500 вату.

 

Де жити

Найоптимальніший варіант зупинитися в самому центрі Порт-Віли – це гестхаус Room With A View. Комфортний номер з кондиціонером і всіма зручностями обійдеться у майже $50. Є й більш бюджетні варіанти – від 15 до $25 з людини. За межами Порт-Віли житло набагато дорожче.

 

Як пересуватися

Столицею та околицями їздять маленькі маршрутки, про які я вже писав вище. До основних визначних пам’яток біля столиці (каскади Меле, Секретний сад, фабрика кави) можна доїхати на них. Вартість в один кінець становить 300 вату.

Маршрутки їздять і навколо острова Ефате по кільцевій дорозі Ring Road. Але жодних маршрутів і розкладів немає. Тому для того, щоб досліджувати природні цікавинки острова, варто взяти напрокат авто на один день. Цього буде достатньо, щоб оглянути все цікаве, що є на острові.

В аеропорту Порт-Віли є декілька офісів світових прокатних контор: Budget, Hertz and Avis. Я користувався послугами місцевої компанії Go2Rent. Вартість оренди за добу – 7200 вату (майже $63).

 

Чим зайнятися у Порт-Вілі

Сама столиця – невелике і малоцікаве містечко. Тут небагато розваг для туристів, але їх треба обов’язково спробувати.

 

1. Попити «кави» у місцевому кава-барі

«Кава» в Океанії – це не напій, який українці звикли пити зранку. Кава – це напій з коренів однойменної рослини, яку ще називають «перець п’янкий». Кава замінює меланезійцям алкоголь: вона також має розслабляючу дію, але на відміну від алкоголю залишає розум людини ясним. На вигляд кава схожа на мутну воду, а на смак – гіркувата. П’ють каву лише чоловіки. Вартість чашки кави – 50 вату.

Вануатці збираються по вечорах пити каву у кава-барах. Вони не позначені на картах, на них немає вивісок. Про розташування кава-барів знають лише місцеві. Як правило, вони знаходяться у дворах. Один з таких барів можна знайти на вулиці Teoma за координатами: -17.732013, 168.312904.

 

2. Поїсти на місцевому базарі

Центральний ринок Порт-Віли (Vila Outdoor Market) – напевно, найцікавіше місце столиці. Тут можна придбати місцеві екзотичні овочі і фрукти, одяг та сувеніри.

В самому центрі критого ринку місцеві жінки при вас готують їжу, тут же за столиками її можна поїсти. Велика тарілка їжі (риба, курка + багато місцевих овочів) коштує 400-500 вату. Їжа – дуже смачна та екологічно чиста. Поруч можна купити їжу на винос: ви показуєте, які саме овочі ви хочете додати до м’яса, і це все завертають у велике листя. Коштують такі страви – від 250 вату.

Океанія, ВануатуМісцева їжа на ринку в Порт-Вілі, Вануату

 

3. Сплавати на Hideaway Island

Якщо ви вже були на Фіджі, Тонзі та інших островах, то вам це навряд чи буде цікаво. Сплавати на Прихований острів (Hideaway Island) коштує 1500 вату. Тут можна полежати на пляжі, поплавати з маскою та надіслати лист з єдиної у світі підводної пошти.

 

Що подивитися на острові Ефате

1. Каскади Меле

Цей мальовничий куточок природи з водоспадами та парком знаходиться за 10 кілометрів на північ від столиці. Обладнана для туристів доріжка веде через гарний парк з екзотичними рослинами до каскаду водоспадів на річці Меле (Mele Cascades). Останній, дуже фотогенічний водоспад, має висоту 35 метрів. Між водоспадами – природні басейни, в яких можна скупатися. Вхідний квиток – 2000 вату. Координати входу в парк: -17.675805, 168.259690.

Океанія, ВануатуКаскади водоспадів Меле, острів Ефате, Вануату

 

2. Секретний сад

Ботанічний сад Secret Garden розташований на одній дорозі з водоспадами Меле за кілометр від них (координати: -17.684057, 168.262159). У супроводі екскурсовода вас ознайомлять з екзотичною флорою і фауною острова. Вартість – 1000 вату.

Кокосовий краб в Секретному саду, острів Ефате, Вануату

 

3. Блакитна лагуна

Лагуна з бірюзовою водою знаходиться на південному сході острова біля села Етон за 35 кілометрів від Порт-Віли. В цьому дуже фотогенічному куточку можна скупатися (вода дуже холодна!), пострибати у воду з гойдалки, поплавати на каное. Місце обладнане столиками для пікніків та роздягалками. Вартість відвідування – 500 вату. Координати: -17.761611, 168.555903.

Океанія, Вануату(Східне узбережжя острова Ефате, Вануату)

 

4. Пляж Етон

На північ від Блакитної лагуни починаються чудові пляжі з білим піском. Найкращий з них – пляж Етон за два кілометри від лагуни. Якщо поїхати далі на північ, на горизонті будуть один за одним виринати острови чудернацьких форм.

Океанія, ВануатуБлакитна лагуна, острів Ефате, Вануату

 

5. Традиційне село Така (Taka Kastom Village)

У цьому селі на північному сході острова можна пообідати традиційною їжею, подивитися танці та послухати співи місцевого племені. Вартість – 700 вату. Координати: -17.567699, 168.463395.

 

6. Гарячі джерела Такара (Takara Hot Springs)

Гаряча вода вулканічного походження з джерел на північному березі острова стікається у маленькі струмки і тече до басейнів, де можна скупатися. Робити це треба обережно, адже вода дійсно гаряча. Проте, кажуть, що вона цілюща і лікує від багатьох хвороб. Подивитися джерела (+ помочити ноги) можна за 500 вату, скупатися – коштуватиме 1500 вату. Координати: -17.536111, 168.444399.

Гарячі джерела Такара, острів Ефате, Вануату

 

7. Печера Валева (Valeva Cave)

На півночі острова Ефате біля села Сівірі (Siviri) на березі океану є невелика печера з підводним озером. По ньому можна поплавати на каяку (1000 вату). Світла всередині немає, доведеться користуватися ліхтариком. Приготуйтесь до того, що в каяк буде постійно потрапляти вода і ви будете мокрими. Координати: -17.524157, 168.326016.

***

Острів Танна (Вануату)

Безумовно Танна – найцікавіший острів не лише у Вануату, а, мабуть, у всій Меланезії. Саме тут розташований активний вулкан Ясур. Тут живуть племена, які зберегли вірність звичаю. Тут – неповторні безлюдні пляжі та мальовничі каньйони. Приготуйтесь, що подорож Танною буде не просто мандрівкою, а справжніми пригодами. На острові практично ніде немає електрики, майже немає доріг і взагалі немає громадського транспорту!

 

Як дістатися

Двічі (іноді тричі) на день рейс до Танни (аеропорт Whitegrass) і назад виконує авіакомпанія Air Vanuatu. Авіапереліт в обидва боки Air Vanuatu коштуватиме $215. Можна трохи зекономити, скориставшись авіа-таксі. Переліт в один кінець буде коштувати близько $80, але розкладу і гарантії польоту в потрібний вам день немає.

Треба за декілька днів списатися з компанією і дізнатися, чи виконується в цей день рейс і чи є місця. Зважайте, що рейси на Вануату дуже часто відміняють, а літак може відлетіти на півгодини раніше. Жодного контролю на безпеку в аеропортах Вануату немає.

 

Як пересуватися

Аеропорт Whitegrass знаходиться на західному узбережжі Танни. Неподалік розташоване єдине місто на острові – Ленакель (якщо це, звичайно, можна назвати містом), де є магазин, невеликий ринок, пристань та заправка (без автоматів, лише діжки з пальним). Село Якель (де будемо дивитися на племена), знаходиться в горах ближче до західного узбережжя. Вулкан Ясур і пляжі розташовані в східній частині Танни.

Між західною та східною частиною острова – близько 40 кілометрів дороги (точніше, бездоріжжя). Жодного громадського транспорту на Танні немає. Авто також орендувати неможливо. Трансфер позашляховиком з аеропорту (чи Ленакелю) до східної частини острова (до вулкана) коштує 5000 вату, або $50!

Поїздку можна здешевити, якщо крім вас ще є пасажири. Тоді беруть по 2000 вату з кожного. Зараз від аеропорту на Ленакеля проклали асфальт. Всі інші дороги такі, що ними проїде не кожний джип. Шлях у 40 кілометрів позашляховик долає майже дві години!

Лоджі, що розташовані у західній частині острова, надають трансфер з аеропорту за 500 вату.

 

Де жити

На західному узбережжі острова на північ від аеропорту розташовані дорогі лоджі. Там є електрика (через генератори) й іноді навіть гаряча вода. Це – маленький куточок цивілізації на цьому дикому острові. Ніч в бунгало без зручностей починається від $70, а цивілізовані варіанти – від $200. Так чи інакше, вам все одно доведеться провести принаймні одну ніч на заході Танни. Як варіант, я рекомендую Rocky Ridge Bungalows – скромні бунгало з мінімальними зручностями за $70.

Все житло в східній частині Танни (біля вулкану та в селі Port Resolution) – це скромні, але дешеві лоджі без зручностей. Гостям пропонують ночувати в будиночках на дереві, з яких, як правило, видно вулкан. Дерев’яний будинок на дереві (є лише ліжко) у Tanna Volcano View Tree house обійдеться всього в $9 за ніч. Крім цього, поруч є багато інших варіантів від 11 до $30, але особливих відмінностей між ними я не побачив. Розраховуйте на те, щоб переночувати на Танні щонайменше чотири ночі, щоб встигнути подивитися все.

Будинок на баньяновому дереві, острів Танна, Вануату

У лоджах, як правило, вмикають генератори з 18 до 21 години, щоб встигнути підзарядити мобільні телефони і приготувати їжу. До речі, їжу на Танні ви ніде не купите (крім овочів на базарі з Ленакелі). Але власники лоджів тричі на день можуть приготувати для вас смачні страви. Один прийом їжі обійдеться від 200 до 500 вату. Пиво на Танні (як і скрізь на Вануату) дороге – $3,5-4 за маленьку пляшку. Пийте каву!

 

Чим зайнятися на Танні?

1. Відвідати село аборигенів Якель

У гірських селах острова Танні люди вже багато століть живуть лише традиціями і заповітами пращурів. Вони поклоняються духам природи і душам предків, не визнають сучасної системи освіти. Єдиний одяг чоловіків – це фалокрипти з трави, а жінок – спідниці з сухого листя і трави. Життям таких сіл керують племінні вожді. Обряди і ритуали місцевих жителів настільки незвичайні, що дослідники говорять про окрему “культуру Танни”.

Океанія, ВануатуДівчина з племені нахваль, острів Танна, Вануату

Одне з таких сіл – Якель, розташоване в горах у південно-західній частині острова. Там проживає плем’я нахваль (приблизно 200 людей), і воно вважається одним з найбільш традиційних і самобутніх поселень Танни.

Екскурсії туди можна замовити в одному з лоджів на західному узбережжі Танни. Вартість такого туру становить $70-80, і основні витрати – це паливо. Дорогу в Якель осилить далеко не кожний джип. Тури стартують о 8 ранку і закінчуються близько полудня. Замовити екскурсії в Якель можна на сайтах White Grass Tanna, Rockwater Resort, Tanna Volcano, Tanna evergreen resort tours.

В Якелі вас зустріне місцевий вождь, проведе по селу, покаже звичайне життя мешканців, велике баньянове дерево. Люди з племені живуть в будинках з циновки, вкритих стріхою з сухої трави. Частина будинків розташована прямо в кронах великих баньянових дерев. Селяни розводять маленьких чорних свиней та курей, вирощують місцеві овочі, виробляють знаряддя праці та сувеніри, а ввечері полюють на летучих лисиць та п’ють місцевий культовий напій – каву.

Наприкінці візиту мешканці села станцюють для вас традиційний танець і запропонують виготовлені жінками сувеніри. Люди тут надзвичайно добрі і тепле спілкування з ними назавжди залишиться у ваших спогадах.

 

2. Побачити виверження вулкану Ясур

Вулкан Ясур вважається одним з найактивніших у світі. Він майже безперервно вивергається протягом двох століть, з нього постійно валять клуби диму, в двох його кратерах кипить лава, а через кожні декілька хвилин вулкан вивергає феєрверки з розжареного каміння і лави. Ясур одночасно вважається найдоступнішим вулканом у світі. Він зовсім невисокий (всього 361 м), на нього можна піднятися і побачити виверження буквально за два десятки метрів від себе.

Вхід на вулкан розташований навпроти лоджа Tanna Volcano View Tree house (координати: -19.548041, 169.437954). Перше сходження коштує 9570 вату, друге – 6500 вату, третє – безкоштовне. Я наполегливо рекомендую піднятися тричі, не пошкодуєте!

Схил вулкана Ясур, острів Танна, Вануату

Екскурсія починається о 16:00 з обряду. Один з відвідувачів передає вождю племені корінь кави. Після чого мешканці села танцюють традиційні танці. Потім інструктори докладно розповідають туристам правила поведінки під час перебування біля кратера, яких треба неухильно дотримуватися, щоб не трапилося непоправне.

Після інструктажу всіх розсаджують у джипи і везуть до майданчика, що розташований приблизно за 100 метрів від вершини вулкана. Далі починається невелике сходження до кратера. По дорозі можна відправити родичам листа з поштової скриньки на вулкані.

Рейнджери проведуть вас по декількох оглядових точках навколо кратера. Спочатку дуже страшно дивитися, як за декілька десятків метрів від тебе виривається з кратера вогняний феєрверк з лави і каміння, і це все супроводжується шаленим ревом. Але через декілька хвилин до цього звикаєш. Стає зрозуміло, що рейнджери знають місця, куди розжарене каміння стовідсотково не долітає, і саме цими місцями ведуть туристів.

Останній оглядовий майданчик – найцікавіший: з нього видно весь кратер. Але він і найнебезпечніший: з одного боку – прірва в кратер з киплячою лавою, а з іншого – крутий схил вулкану. На цій оглядовій точці дозволяється побути близько півгодини. В цей час якраз настає ніч, і вулкан виглядає більш ефектно. Після цього під світло ліхтарів відвідувачі спускаються до джипів, їх везуть і початкову точку маршруту і пригощають екзотичними фруктами.

 

3. Прогулятися полем попелу та знайти мальовничий каньйон

Всього за п’ять кілометрів на північний захід від вулкану є великий відкритий простір, висипаний попелом з вулкану. Поле попелу нагадує хвилясті бархани в пустелі, але чорного кольору. Лоджі, розташовані поблизу вулкану, пропонують спуски схилом Ясура на сноубордах.

Далі, за полем попелу, можна відшукати мальовничий каньйон, по дну якого тече гірська річка з водоспадами, а стінки викладені відшаруванням гірських порід. Цю картину вдало доповнюють гори майже червоного кольору позаду каньйону.

Океанія, ВануатуСхил вулкана Ясур, острів Танна, Вануату

Екскурсія починається о 16:00 з обряду. Один з відвідувачів передає вождю племені корінь кави. Після чого мешканці села танцюють традиційні танці. Потім інструктори докладно розповідають туристам правила поведінки під час перебування біля кратера, яких треба неухильно дотримуватися, щоб не трапилося непоправне.

Від входу на вулкан до Port Resolution – 8,5 кілометрів. Громадського транспорту на Танні, як я вже писав, немає. Треба домовлятися з власником лоджу про трансфер. Але краще виділити день, пройтися до Port Resolution пішки і дослідити його околиці. Загальна довжина пішого маршруту становитиме майже 25 кілометрів.

По дорозі будемо бачити маленькі села та багато дітей, які йдуть до школи. Зверніть увагу, що навіть у найменшому поселенні обов’язково є школа і спортивний майданчик!

Перша зупинка – це оглядовий майданчик з панорамою усієї бухти Port Resolution (координати: -19.529132, 169.500398). В селі Порт Резолюшн, яке місцевою мовою називається Ireupuow, є лише декілька десятків хат під стріхою (-19.524952, 169.503029). Подвір’я – дуже охайні. Тут є декілька маленьких ресторанчиків (якщо їх так можна назвати), які складаються з навісу і кімнатки для приготування їжі. На захід від села на березі бухти є яхт-клуб.

Океанія, ВануатуПанорама бухти Порт Резолюшн, острів Танна, Вануату

У п’яти хвилинах ходьби на схід від села є дуже гарний пляж з білим пісочком (координати: -19.526336, 169.506065). Пляж обладнаний грибочками, на ньому є маленьке кафе. На північ від села на березі бухти також є гарний пляж з дрібною галькою (координати: -19.522340, 169.501429). Тут – особливо красива вода бірюзового кольору. Але будьте обережні: тут доволі великі хвилі.

На протилежному березі бухти також є гарний пляж, але з чорним вулканічним піском. За декілька метрів від берега б’ють гарячі джерела вулканічного походження. Щоб потрапити сюди, треба з Порт Резолюшн повернутися назад майже три кілометри і різко повернути праворуч на вузьку дорогу. Координати пляжу: -19.529978, 169.491068.

Океанія, ВануатуПляж з чорним піском, острів Танна, Вануату

***

То як? Хочете в Океанію?

Впевнений, що подорож до далекої Океанії буде однією з найяскравіших у вашому житті. Адже більше ніде ви не побачите виверження вулкану так близько, мало де знайдете племена, життя яких не змінилося за декілька століть. І навряд чи десь будете почувати себе так вільно і безтурботно, як на островах Меланезії і Полінезії. Це не так важко, як здається. Спробуйте!

А чи хотіли б ви, щоб я організував для вас подібну подорож улітку 2020 року? Якщо так, то пишіть тув в коментах або ж мені в особисті повідомлення Facebook, а також заходьте на блог Andy-Travel.com.ua. Почуємося 🙂

Support and Follow events in UkraineMore Info