Потрапити на роботу у міжнародну компанію і закріпитися у ній – мрія багатьох молодих українців. І в небагатьох виникає бажання потім повернутися в рідну країну. Олександр Сочка у свої 24 роки вже встиг кілька років попрацювати у компанії Microsoft у Канаді, і, попри хороші перспективи за кордоном, все ж таки повернутися в Україну.

Що саме спонукало Олександра до такого повороту у своєму житті і які у нього плани на майбутнє в рідній країні – зможете дізнатися з нашої розмови.

До речі, познайомилися ми з Олександром Сочкою під час спільної мандрівки читачів мого блогу до Греції. Про наші пригоди можете прочитати у статті «Яхтинг в Греції між островами Саронічної затоки. Як це було та скільки коштує?». А нещодавно ми мали другу спільну мандрівку – трекінг у Непалі.

Ось невелике відео нашого спілкування з Сашком. Впевнений, що моїм читачам корисно буде дізнатися про досвід Олександра і, можливо, навіть надихнутися його прикладом. Приємного перегляду.

 

І приємного прослуховування 🙂 

***

Таймлайн (похвилинно):

01:37 – Повернення в Україну
01:56 – Про подорожі
02:43 – Чим займався в Microsoft
03:43 – Як потрапив у Microsoft
07:31 – Як виглядає життя програміста в Канаді
09:13 – Робочі будні у Ванкувері
10:58 – Бонуси в компанії
12:08 – Каста програмістів
15:24 – Житло
16:07 – Харчування
17:36 – Чому повернувся?
21:20 – Вплив подій на Майдані
23:47 – Чим зараз займаєшся?
26:20 – За рахунок чого ти зараз живеш?
29:32 – Як зараз виглядає твоє життя?

А далі читайте історію Олександра Сочки у форматі статті.             

***

Як потрапити на роботу в Microsoft

Один з найефективніших способів потрапити на роботу в таку компанію – це пройти стажування. Ще на початку другого курсу університету Олександр Сочка подав свою заявку в Microsoft і пройшов кілька раундів інтерв’ю (у Києві). Після завершення другого курсу навчання він поїхав на тримісячне стажування у Редмонт (США). За результатами стажування компанія Microsoft вирішує, чи пропонувати постійну роботу.

Чому Олександр Сочка вирішив повернутися в Україну

«Оскільки я закінчив тільки другий курс, вони не могли запросити мене на фултайм, тому що є вимога закінчити університет (навіть для того, щоб візу відкрити). Тому мене повторно запросили на стажування після третього курсу. Після цього я вже отримав фултайм оффер від Microsoft. На той момент я ще пройшов інтерв’ю в Google, тому у мене був вибір», – розповідає Сашко.

Його запрошували в американський офіс, але оскільки були певні труднощі з візою, він потрапив до Канади, у Ванкувер.

ОРЕСТ: Якщо вас цікавлять подібні можливості, то заходьте на сайт Unistudy.org.ua, де є безліч різних варіантів по навчанню, роботі або волонтерських програмах за кордоном.

У Microsoft Олександр Сочка кілька років працював у підрозділі Windows, зокрема, займався програмною частиною продукту Surface pen (цифрова ручка, розроблена Microsoft для своєї серії  пристроїв Microsoft Surface).

***

Як виглядало життя у Ванкувері

Чому Олександр Сочка вирішив повернутися в Україну

Робота і побут у Ванкувері загалом подібні до того, як є в України. Суттєва різниця в тому, що у компанії Microsoft не було жодного контролю за тим, коли працівники приходять на роботу і коли йдуть додому. Головне завдання – виконувати свою роботу.

«У перші дні я був дуже відповідальний і приходив о 9 ранку. Але я завжди знав, що люблю трошки поспати. Моя ефективність завжди була набагато більшою ввечері. Тому з кожним днем мій прихід на роботу потроху зміщувався, але тоді я, відповідно, пізніше приходив додому. І це дуже класно, що ви достатньо вільні у тому, коли хочете працювати», – каже Сашко.

Мешкав Олександр у невеличкій орендованій квартирі, з якої було 15 хвилин пішки до офісу. Крім роботи у Microsoft, він також знайшов собі хобі – фінансові ринки. Вільний час проводив із друзями.

Чому Олександр Сочка вирішив повернутися в Україну

«Я достатньо швидко познайомився з українською ком’юніті у Ванкувері. І хоча там є багато різних людей, так сталося, що я доволі багато спілкувався саме з українцями.  Влітку ми часто вибиралися на барбекю на пляжі. А взимку ходили в паби, сиділи там і дискутували про все, що відбувається в Україні», – розповідає Олександр.

***

Чому повернувся в Україну

І хоча Олександрові подобався Ванкувер і життя у ньому, але на певному етапі він побачив більше переваг у проживанні у столиці рідної країни. По-перше, він активно вивчав фінансові ринки і вирішив зосередитись на цій діяльності. Оскільки фіксованої зарплати у цій сфері Олександр не мав, то з цієї точки зору було безпечніше повернутися в Україну.

По-друге, після подій 2014 року в Сашка пропало бажання виїхати за кордон, хоча раніше воно було. 

Пост Сашка у Facebook після повернення в Україну

«Вселилося відчуття позитивних змін і хотілося бути їх частиною. Крім того, я сам був учасником подій в Києві 2014 року і до певної міри відчував свою відповідальність за те, що відбувалося.  З того моменту я мав бажання повернутися в Україну і займатись речима, які би були корисними для держави», – каже Олександр, і додає, що саме в країнах, які розвиваються, є набагато більший потенціал для того, щоб реалізувати себе.

***

У планах – власний бізнес

Зараз основна діяльність Олександра – це фінансові ринки. Він займається аналізом і безпосередньо управляє фінансовими інструментами, такими як акції, ф’ючерси, валютні операції і так далі.

Наступний крок – розвиток інструмента, який би допомагав трейдерам у пошуку потенційних операцій на фінансових ринках. Концепцію Олександр придумав сам для своїх потреб. «Але коли я та мій товариш у Канаді почали цю концепцію реалізовувати, то я почав звертати увагу на те, що цей інструмент могли би використовувати й інші люди», – розповідає Олександр.

Цю концепцію він планує розвинути у бізнес, зокрема за моделлю підписки продавати іншим.

Також Олександр розглядає консалтинг як ще одну майбутню діяльність. Зараз він вивчає, чи є під це ринок в Україні.

***

РЕЗЮМЕ

Наша перша спільна мандрівка з Сашком – яхтинг в Греції

Ось така змістовна розмова вийшла у нас з Сашком. До речі, фінансові ринки можуть стати темою нового корисного матеріалу для усіх, хто цікавиться цією сферою. Якщо вам це цікаво або ж у вас є конкретні запитання по цій темі, то пишіть в коментарях. Ми з Сашком постараємося дати на них відповідь у наступних відео. Також можете читати соцмережі Олександра – Facebook та Instagram. До зустрічі!

Support and Follow events in UkraineMore Info