Це гостьовий пост засновниці Школи для Леді, жіночого коуча, учасниці нашого ОМБІЗ Картелю Наталії Кривоніс. 

У цій статті Наталя ділиться порадами щодо того, як гармонійно поєднати в житті роботу, власний бізнес, сім’ю, саморозвиток та активний відпочинок, і не вигоріти при цьому всьому емоційно. Нижче читайте поради прямим текстом від авторки статті.

Баланс і гармонія. Поради від Наталії Кривоніс

***

Привіт, мене звати Наталія Кривоніс, я мама прекрасної донечки Адрі, кохана дружина, засновниця Школи для Леді, QA Lead в IT-компанії, жіночий коуч, експерт з питань жіночності. Я допомагаю жінкам ставати більш впевненими у собі, коханими, щасливими та успішними, використовуючи те, що у них вже є! А також розвивати те, чого, можливо, бракує.

Обожнюю все, що стосується психології, саморозвитку, фінансів, тайм-менеджменту, здорового харчування; усе, що стосується природнього батьківства і не тільки, а ГОЛОВНЕ – як гармонійно поєднати це все без шкоди, надзусиль над собою чи перенасичення теорією. І щоб все це стало стилем життя – не штучно, а природньо і, наскільки це можливо, легко.

***

Сім’я, доня, будівництво дому, робота в офісі і робота на себе. Саморозвиток і друзі

І як це все встигати? Хтось подумає про тайм менеджент, проектний менеджмент, фолов і флов ліст, – воно то-так, але це все техніки, до яких потрібно дійти, щоб застосовувати. А все починається з ідеї або підписки на ідею, та однозначно має бути в кайф. 

Одразу скажу, що це реально і під силу кожному, якщо у вас такі пріоритети і ви вмієте чути себе та інших. У цьому вам допоможе така техніка, як Колесо Балансу.

Сім’я і чоловік

Баланс і гармонія

Це фундамент і ваша підтримка. Якщо немає цього, то все решта дуже важко або ж має лише тимчасовий ефект.

У сім’ї має бути гармонія, а щоб вона була, треба над цим працювати і вкладати у це постійно. Розвивати себе, вигадувати тематичні вечори, враховувати побажання партнера. Робити вечори для сім’ї (для вас, чоловіка і дітей), для подружжя (романтичні вечори) і для себе (єдиної чи єдиного). І навіть в той момент, коли ви думаєте, що вам це не потрібно, все ж потрібно робити. Насправді втрачений момент потім дорого обходиться, ви витратите набагато більше зусиль.

От часом хтось думає: ну, закінчу цю роботу і тоді дбатиму про сім’ю, але так дуже легко упустити момент.

Дитина

Коли ви у бізнесі, то дитина навряд чи буде на часі. Тому тут або мегапідтримка, або спершу дитина. Я стараюсь вибудувати все так, щоб воно гармоніювало одне з одним, хоча, звісно, бувають перекоси, залежно від обставин.

Баланс і гармонія

Дитина і мій проєкт “Школа для леді” – це у мене таке замкнуте коло. Я працюю над собою задля доні, зокрема. І вона вчить мене витокам жіноцтва. Не смійтесь, бо у дівчатках з дитинства закладено дуже багато жіночих основ. Головне – цього всього не зламати. Проходжу тренінги на тему виховання діток і насамперед чую себе та її.

Школа для леді 

Баланс і гармонія

Це проєкт для душі і, в першу чергу, для себе. У мене немає постійного бізнес-партнера, але я час від часу роблю спільні марафони чи міні-проекти з кимось. Консультації проводжу вибірково, недешево або безоплатно – в подарунок. Цей проект дає дуже багато мені особисто, у розвитку як коуча, як «духовного психолога» і для гармонії в сім’ї і житті.

***

Тренінги. Економія часу

На які ходжу зараз: ті, що справді потрібні, наприклад, англійська, менеджмент ризиків, основи психології. Або ж ті тренінги, які точно надихнуть. Це може бути дуже класний спікер – корисний і подобається особисто мені, а не у всіх на устах. Там, де буде класна атмосфера і компанія. Ніколи не ходжу на тренінги, якщо воно мені без потреби і я не маю часу.

Основна користь з тренінгу – це його практичне застосування. Якщо такого немає – то нащо він нам здався. У мене є знайома, яка вже четвертий чи п’ятий раз поспіль ходить на Аніму з надією, що там її навчать, як знайти чоловіка. А досі незаміжня. Жорстоко, але правдиво. Розумієте, про що я? Ну, і, звісно, має бути готовність і усвідомлення того, ЩО вам треба і навіщо.

Такий же підхід у мене і до статей і книг. Читаю ті, які цікаві на даний момент і які я зможу потім використовувати у своїй роботі.

До речі, наступного тижня у мене стартує курс для жінок “Полюби себе і надихни чоловіка”, усіх запрошую.

Приватні консультації – просто маст хев. І наставник теж. Я колись недооцінювала ролі наставника, а зараз бачу, наскільки воно ресурсне, мотивуюче і корисне.

Особистого платного ефективного наставника знайти нелегко. Це недешево. Але можна когось наслідувати і час від часу купувати приватні консультації. Або ж, мій варіант. Моя найкраща – подруга – це моє натхнення. Мій чоловік – це моє приземлення. Моя робота в ІТ – це моя сила. Моя доня – це мій спокій і любов. Моя мамуся – це моя підтримка. Все це разом – це моє щастя і мотивація.

Моя доня – це мій спокій і любов. Моя мамуся – це моя підтримка

Ще є у мене кілька ютуб влогерів, які як бальзам на душу. Колись мала наставником фінансового радника.
Одним словом, наразі я в пошуку, але це мега користь і мега ресурс, якщо ви хочете чогось досягти, рости і розвиватись. І наша крута, мотивуюча і помічна група – ОМБІЗ Картель – це те, що треба. Тут і професіоналізм, і оточення, і підтримка.

***

Як не вигоріти

Про себе потрібно дбати в першу чергу, зокрема про своє здоров’я. Якщо ви хворі – все решта втрачає сенс. Навіть якщо вам дуже подобається те, чим ви займаєтесь і результат вас неймовірно тішить. Все одно, робіть перерви. Це збільшує продуктивність і рятує від емоційного вигоряння.

Нещодавно я сама потрапила у цю пастку. Навіть перенесла авторський курс, бо відчувала, що не маю ні сил, ні натхнення. Для мене тригером стало те, що сфера вільного часу у Колесі Балансу прямувала до нуля, попри те, що всі решта були ОК.

Баланс і гармонія

Щоб емоційно не вигоріти, потрібно робити собі перерви і змінювати вид діяльності. Наприклад, якщо ви крута бізнес-леді, рекомендую хоча б раз в тиждень робити усю хатню роботу чи готувати їсти. До речі, приготування їжі з любов’ю дуже наповнює. Причому ефект потрійний: ви відпочиваєте, маєте ексклюзивну вечерю і мега внесок у сім’ю.

Ще дуже допомагає духовність (залежно хто у кого чи що вірить). Вона надзвичайно важлива і не варто недооцінювати це.

Якщо все разом підсумувати, то потрібно правильно все розділити. У певний час більше вкладатись у роботу, інший – у бізнес. Знайти особу, якій можна делегувати частину обов’язків у кожній/одній сфері: нянька чи садок – для дитини, робота – співробітники, бізнес – партнери, дім – чоловік.

Баланс і гармонія завжди повинні бути в пріоритеті. Тут дуже важливі так звані soft skills, зокрема емоційний інтелект. Бо ж вміння домовлятись і розуміти людину часто важливіше за технічну сторону.

Успіху вам і гармонії! Давайте дружити! Ось моя сторінка у Facebook. Я завжди рада допомогти, якщо ви цього потребуєте.

Support and Follow events in UkraineMore Info