Це гостьовий пост блогера, автора сайту Andy-Travel.com.ua і мандрівника Андрія Бондаренка про водоспад Вікторія, а саме про те, як туди потрапити, що дивитися і скільки це коштує. Андрій вже писав для мого блогу Міні-путівник по Океанії (Фіджі, Тонга, Вануату).

Андрій Бондаренко також є учасником нашого ОМБІЗ Картелю та активно розвиває свою діяльність з організації цікавих подорожей у різні куточки світу. Півроку тому Андрій залишив державну службу, запустив власний проект з організації авторських турів і вже провів 9 групових подорожей у країни Африки, Південної Америки та Азії.

Найближчий тур, який організовує Андрій вже наприкінці серпня, це подорож до водоспаду Вікторія (Замбія, Замбабве, Ботсвана). За цим посиланням можна дізнатися всі деталі мандрівки – https://andy-travel.com.ua/tour/victoriafalls-sept.

Далі читайте про водоспад Вікторія прямим текстом від Андрія.

***

«Ніхто не може порівняти красу з чим-небудь побаченим в Англії. Цього ніколи раніше не бачили очі європейців. На місця такі прекрасні, мабуть, дивилися ангели у польоті» – такі рядки писав Девід Лівінґстон про водоспад Вікторія.

І дійсно, побачити це чудо Африки на свої очі – це отримати одне з найяскравіших вражень в житті! У цій статті я розповім про те, як дістатися водоспаду, як його правильно досліджувати, що подивитися навколо нього і скільки це може коштувати.

Водоспад ВікторіяВодоспад Вікторія з боку Зімбабве

***

Для чого їхати?

Водоспад Вікторія – не найвищий водоспад у світі, але, безумовно, найбільш захопливий з усіх. Його можна вважати найпотужнішим і найбільш об’ємним, адже це єдиний водоспад на планеті, який має понад 100 метрів висоти та одночасно ширину більше кілометра. Вікторія приблизно вдвічі вища за Ніагарський водоспад і більш ніж вдвоє ширша за нього.

Це надзвичайне видовище є вузькою ущелиною, в яку падає вода. Серед місцевого населення водоспад був відомий як «Гримлячий Дим», аж поки у 1855 році його не відвідав шотландський дослідник Девід Лівінґстон, який назвав це природнє диво Вікторією на честь своєї доньки. Багато хто досі думає, що водоспад названий на честь англійської королеви Вікторії.

Але не заради лише одного водоспаду варто їхати на край світу. Вікторія оточена декількома національними парками, де можна побачити не лише Велику африканську п’ятірку (слон, буйвол, лев, леопард та носоріг), але й зустріти багато інших африканських екзотичних тварин. До слова, зімбабвійські гіди вважаються найбільш кваліфікованими в Африці.

Крім сафарі та власне водоспаду, в околицях Вікторії мандрівника чекає безліч пригод. Щоб випробувати усі, мабуть, і місяця не вистачить. Тому я розповім лише про ті, які варті відвідування.

Водоспад ВікторіяВеселка над водоспадом Вікторія

***

Де це знаходиться?

Водоспад розташований на річці Замбезі на півдні Африки на кордоні двох країн – Замбії і Зімбабве на межі двох національних парків – «Гримлячий Дим» («Mosi-oa-tunya») у Замбії і «Водоспад Вікторія» у Зімбабве.

Найближче місто до водоспаду з боку Замбії – це Лівінґстон (470 кілометрів від столиці Лусаки). З боку Зімбабве місто, біля якого розташований водоспад, називається Вікторія Фоллз. Від нього до столиці Зімбабве Хараре – понад 700 кілометрів.

Замбія чи Зімбабве?

Водоспад Вікторія з боку Зімбабве вражає значно більше, ніж з боку Замбії. Адже звідси можна побачити його майже по усій довжині – 1,8 кілометри.

Незважаючи на те, що з боку Замбії видно лише 1/4 частину водоспаду, відвідання його з замбійського берега має свої переваги: лише з території Замбії можна спостерігати дивовижний захід сонця над водоспадом.

Дивитися водоспад обов’язково треба з двох країн. Тим більш, що це нескладно. Від одного парку до іншого – всього 2 кілометри, які можна пройти пішки через високий міст, який розділяє обидві країни.

Водоспад ВікторіяМіст через Замбезі між Замбією і Зімбабве

***

Візи

Тут нічого складного немає. Для тих, хто хоче відвідати водоспад Вікторія і подивитися обидві країни існує більш зручний варіант – KAZA Univisa. Цей варіант візи є по-суті багаторазовою візою Замбії і Зімбабве, яка дозволяє не лише відвідати обидві країни, а й перетинати кордони між ними необмежену кількість разів. Коштує KAZA Univisa $50, її можна придбати після прильоту в аеропортах обох країн, або отримати онлайн на сайті Міграційної служби Зімбабве за цим посиланням.

Kaza-UniVisa – єдина віза Замбії і Зімбабве

***

Коли краще їхати?

Водоспад Вікторія знаходиться у південній напівкулі. Тому коли в нас літо – тут зима, і навпаки. З вересня по квітень в цих краях в міру тепле літо.

Найбільш спекотний місяць – жовтень (середня температура – 26 градусів), в інші місяці середня температура тримається на рівні 23 градусів. З грудня по лютий випадає найбільше опадів. У травні-серпні в районі водоспаду м’яка зима. Вдень температура достатньо комфортна – від 15 до 20 градусів, а вночі можна замерзнути: температура опускається до 5 градусів.

У березні-квітні водоспад найбільш повноводний. Це дуже красиво виглядає згори, якщо ви вирішите політати над водоспадом на гелікоптері. Проте підійти близько до водоспаду і зробити гарні фото не вийде: на вас постійно будуть накидатися потужні бризки від Вікторії.

Найнижчий рівень води у Замбезі – у жовтні-грудні. Це також не дуже добре, ви не побачите водоспад у всій красі. Найкращий варіант – вибрати щось середнє, наприклад, липень-вересень:

  • водоспад хоч не такий повноводний, як у червні, але до нього можна підійти і сфотографувати
  • в серпні відкриваються активності, без яких візит не водоспад не буде повноцінним:
    – рафтинг (кажуть, що найкращий у світі)
    – купання у водоспаді
    – острів Лівінгстона (басейн над прірвою водоспаду)

    Самий великий плюс – це САФАРІ. Пік сезону у парках навколо водоспаду припадає на серпень-листопад. За даними найбільшого агрегатора сафарі SafariBookings парки Мосі-о-Тунья і Чобе ідеальні для спостереження за тваринами саме у ці місяці. Це вже кінець сухого сезону, рослинність майже знищена сонцем і тварин видно найкраще, особливо біля річок.

Водоспад ВікторіяВодоспад Вікторія з боку Зімбабве

***

Чи безпечно їхати?

Обидві країни – Замбія і Зімбабве – є достатньо дружелюбними і комфортними для подорожей. Під час моєї мандрівки не було жодного випадку прояву агресії з боку місцевих мешканців, або намагання розвести на гроші. Навпаки, всі навколо були відкриті, намагалися допомогти, а прогулянки зімбабвійськими і замбійськими селами і містечками та спілкування з їхніми мешканцями приносило неймовірне задоволення!

Та все ж, не носіть із собою великих сум грошей, не світіть гаманцем в людних місцях і не гуляйте пізно ввечері по закутках. Дотримуйтесь елементарних правил безпеки і все буде добре.

Африканці у Замбії і Зімбабве дуже дружелюбні

Що з малярією та іншими африканськими хворобами?

Взимку малярійні комарі не активні. Проте я раджу попити таблетки, які запобігають малярії (я проконсультую які саме). А також зробити щеплення проти жовтої лихоманки. Крім того, рекомендую взяти з собою репеленти проти укусів комарів.

***

Як долетіти?

Треба розуміти, що водоспад Вікторія знаходиться буквально на краю світу в північній напівкулі. Тому дістатися туди дешево не вийде, як би цього не хотілося. Літаки в найближчі до водоспаду аеропорти не літають ні з України, ні з Європи.

Біля водоспаду є два аеропорти. З боку Замбії – це Лівінґстон (Harry Mwanga Nkumbula International Airport), з боку Зімбабве – Вікторія Фоллз (Victoria Falls Airport). Географія польотів в ці аеропорти обмежена. В Лівінґстон літають з Найробі (Кенія), Йоганнесбургу і Кейптауна (ПАР) та Лусаки (Замбія). До Вікторія Фоллз є рейси з Хараре (Зімбабве), Аддіс-Абеби (Ефіопія), Віндхука (Намібія), Йоганнесбургу і Кейптауна.

Найзручніший і найдешевший варіант – долетіти безпосередньо до самого містечка Вікторія Фоллз, яке знаходиться біля водоспаду. Перша пересадка на шляху з України буде в одній з європейських столиць (Рим, Відень) або у Стамбулі. Далі рейси Ефіопських авіаліній з пересадкою в Аддіс-Абебі доставлять вас безпосередньо у Вікторія Фоллз.

Вартість перельотів в обидва кінці починається з $900. Може видатись, що це дорого, але якщо купувати квитки окремими сегментами (навіть якщо там будуть лоукостери), вийде набагато дорожче. Дійсно дорого, але повірте: мрії цього вартують.

Водоспад ВікторіяВодоспад Вікторія з повітря

***

Де краще зупинитися?

Оскільки найбільше атракцій розташовано у Вікторія Фоллз у Зімбабве, то варто зупинитися саме в цьому містечку. Відстань від аеропорту до центра містечка – 20 кілометрів. Громадського транспорту немає. Місцеві туристичні компанії надають індивідуальні трансфери починаючи від $14 з людини в один кінець.

Для бюджетного варіанту підійде лодж Shearwater’s Explorers Village. Стандартний намет на двох коштує $52 за ніч. У наметі є електрика, повноцінні ліжка, шафки, білизна і теплі ковдри.

Відстань від лоджа до входу в національний парк, де знаходиться водоспад – 1,3 кілометри.

Для тих, хто хоче зупинитися в готелі середнього класу, найоптимальніший варіант – готель N1 Hotel & Campsite. Його місце розташування ідеальне: в самому центрі містечка і за один кілометр від водоспаду. Двомісний номер економ-класу обійдеться в $79. Є й більш комфортні номери за $89 і $99.

Для любителів лакшері-відпочинку по-африканськи існує декілька лоджів. Частина з них розташована безпосередньо в національних парках, звідки можна спостерігати за тваринами. Приклади таких лоджів: Azambezi River Lodge (від $149 за ніч), Old Drift Lodge (від $1250), Victoria Falls Safari Lodge (від $363). Мінус таких лоджів – вони знаходяться далеко від міської інфраструктури і щоразу доведеться винаймати таксі або трансфер для самостійних подорожей.

Один з готелів у Вікторія Фоллз

***

Водоспад Вікторія з боку Замбії

Знайомство з водоспадом краще розпочати із замбійської сторони. Для цього треба пройти прикордонний контроль (це робиться дуже швидко) і перейти пішки по мосту у формі арки, що з’єднує Замбію і Зімбабве. Міст має довжину 250 і висоту 125 метрів.

Заплануйте відвідання водоспаду Вікторія з боку Замбії на другу половину дня. Це для того, щоб побачити неповторний захід сонця над водоспадом і річкою Замбезі. На прогулянку околицями водоспаду буде достатньо 4-5 годин.

Оскільки парк закривається о 18:00, варто увійти на територію о 13-14 годині. Вхідна плата для іноземців – $20. Можна платити банківською карткою.

Водоспад ВікторіяВодоспад Вікторія з боку Замбії

Водоспад оточує дощовий ліс, дощ в якому створює сам водоспад. На вас постійно буде хлинути вода, і вже через декілька хвилин перебування в парку ви будете наскрізь мокрі. Тому варто або одягнутися у водонепроникний одяг, або взяти напрокат біля кас плащ та резинові калоші. Особливо бережіть камери і мобільні телефони: через постійне обливання водою вони можуть легко вийти з ладу. Фотографувати водоспад в таких умовах складно, але можливо.

Водоспад ВікторіяЧерез бризки від водоспаду його важко фотографувати

Для зручності завантажте собі мобільний додаток MAPS.ME та онлайн карти Замбії і Зімбабве. На картах позначені усі оглядові майданчики і цікаві місця навколо водоспаду. Завдяки цим картам ви не пропустите найцікавішого.

Годинами можна блукати стежками серед джунглів навколо водоспаду, оглядати його з різних ракурсів, спускатися в ущелини, виходити на берег Замбезі, спостерігати за мавпами і птахами, насолоджуватися шумом і дзюркотінням води та приємними теплими бризками.

Найбільш варті уваги місця – це Knife Edge Bridge («Міст кромки ножа») та Boiling Pot («Киплячий казан») – гігантська водоверть у руслі Замбезі. В “Киплячий казан” можна спуститися крутою стежкою. Тут – дуже гарні види на бурхливу Замбезі.

Водоспад Вікторія«Киплячий казан» у річці Замбезі

Ледь не забув про головне: у сонячний день над водоспадом у другій половині дня можна спостерігати веселку, а іноді й декілька. З веселкою водоспад виглядає ще казковіше!

Водоспад ВікторіяВеселка над водоспадом

Захід сонця за водоспадом Вікторія

Лише заради цього варто їхати в таку далину майже на край світу! Цей захід сонця ви не забудете ніколи. Але побачити його можуть не всі, треба знати певні секрети.

По-перше, подивитися на захід сонця можна лише з території Замбії. По-друге, побачити його можливо лише взимку (по-нашому – влітку), оскільки національний парк закривається о 18:00, а сонце у більшість місяців року починає сідати пізніше. Взимку (червень) захід сонця починається перед 6 годиною вечора. По-третє, треба знати місця, де добре видно сонце і водоспад. І ці місця мають бути близько до виходу з парку.

Водоспад ВікторіяЗахід сонця на водоспаді Вікторія

Щоб спостерігати і відзняти захід сонця, треба ретельно підготуватися. У вас буде лише хвилин 20 для того, щоб зробити це. Всі оглядові майданчики, з яких можна спостерігати як сідає сонце, знаходяться зовсім близько до входу в парк. Їх треба вибрати заздалегідь і десь о 17:20 зайняти місце. Наступні 20-30 хвилин вам доведеться бігати між декількома майданчиками, щоб спіймати найбільш вдалі кадри.

Пам’ятайте, що о 17:50 треба поспішити до виходу з парку. Якщо ви все зробите правильно або вам просто пощастить, це буде найкращий sunset у вашому житті!

Водоспад ВікторіяЗахід сонця на водоспаді Вікторія

***

Водоспад з боку Зімбабве

Саме із Зімбабве видно найбільшу частину Вікторії: приблизно ¾ водоспаду. Водоспад з боку Зімбабве також краще відвідувати в другій половині дня, адже після обіду його прикрашає веселка – неодмінний атрибут усіх фото водоспаду Вікторія.

Вхід до Національного парку «Вікторія Фоллз» у Зімбабве коштує $30. Можна платити як карткою, так і доларами. До речі, національною валютою Зімбабве тепер є долар США попри нелюбов керівників держави до Америки.

Заплативши за вхід, не забуваємо взяти напрокат плащ і гумові чоботи. Також бережемо фотоапарати і мобільні телефони від рясного тропічного дощу, який створює водоспад. Для прогулянки парком використовуємо вже відомий нам додаток MAPS.ME, де позначено понад 15 оглядових майданчиків, з яких можна насолоджуватися водоспадом.

Водоспад ВікторіяВодоспад Вікторія з боку Зімбабве

Під час прогулянки побачимо багато різних ракурсів водоспаду, кожний з яких буде неповторним і по-своєму найкращим. Одним з найбільш захопливих місць є Devil’s Cataract, де з острова Cataract у загальний водний котел стікають декілька дрібних водоспадів, а падаюча вода гуркотить із страшною силою.

Водоспад ВікторіяВеселка біля острова Cataract

Посередині водоспадів знаходиться острів Лівінґстона, звідки відкриваються найкращі види на Вікторію. Найсхідніша точка національного ранку – Danger paint, яка відповідає своїй назві. Тут треба буде обережним, щоб не зісковзнути у водну пучину.

Водоспад ВікторіяОстрів Лівінгстона

***

Чим зайнятися в околицях водоспаду Вікторія?

Безумовно, що їхати так далеко лише заради одного водоспаду якось не раціонально. Хоча, насправді, Вікторія того варта! Але якщо ми вже в Африці, то варто використати цей час і можливості для того, щоб пізнати чорний континент з усіх боків.

1. Африканське сафарі

Місцевість довкола водоспаду Вікторія майже з усіх боків оточена національними парками, де водиться велика кількість африканських тварин. Місцеві туристичні агенції у Вікторія Фоллз та Лівінґстоні пропонують різноманітні джип-сафарі або пішохідні сафарі на будь-який смак і гаманець.

З приємного: у Зімбабве сафарі дешевше, ніж у Кенії чи Танзанії, а ймовірність побачити Велику африканську п’ятірку та інших тварин – вища. До того ж, зімбабвійські гіди вважаються чи не найпрофесійнішими в Африці.

Африканські слони

Найближчий до водоспаду національний парк називається «Замбезі». Він розташований уздовж однойменної річки. Ранішнє або післяобіднє джип-сафарі протяжністю декілька годин коштує $70, піше сафарі – $75. Плата за вхід в національний парк – $10.

Дорожчий, але значно цікавіший варіант – це сафарі в національному парку Хванге (Hwange). Парк вважається одним з найкращих в Африці і найбільшим у Зімбабве. Сафарі триває весь день. В першу годину після прибуття у парк відвідувачі мають можливість побачити дивних африканських тварин – строкатих вовків (або диких африканських собак).

Після цього всі відправляються на джип-сафарі, де є великий шанс побачити Велику африканську п’ятірку: слона, буйвола, лева, леопарда і носорога, а також багато інших тварин: гепарда, імпалу, зебру, жирафа, бабуїна, бородавника і багато видів птахів. Після чудового обіду на природі на туристів чекає двогодинне піше сафарі з досвідченими інструкторами.

Африканський білий носоріг

Серед специфічних видів сафарі є піші прогулянки з левами ($150), зустріч зі слонами (від $100) та спостерігання за тваринами біля водопою зі спеціального укриття, звідки тварини вас не бачать (від $55).

 

2. Екстрім-розваги

До розваг з адреналіном відносяться рафтинг по бурхливій річці Замбезі (від $120), екстрім-купання у водоспаді з острова Лівінґстона ($110-175), лазання по ущелині (від $85) а також стрибання з мосту в каньйон Замбезі (від $160).

 

3. Знайомство з повсякденним життям, культурою та місцевою кухнею

Знайомство з країною починається із знайомства з її кухнею. Для вечері та вечірнього шоу ідеально підійде ресторан просто неба «Бома» ($55 з трансфером з готелю). Відвідувачам пропонують чотири страви традиційної зімбабвійської кухні. Найбільш відчайдушних чекають смажені черв’яки мопані, м’ясо бородавника та місцеве пиво. Вечеря супроводжується місцевими танцями та обрядами. А родзинкою вечора є участь усіх охочих у барабанному і танцювальному шоу.

Традиційне шоу в ресторані Бома

Варто також завітати до ресторану-музею Dusty Road у передмісті Чінотімба, де годують смачним обідом зі страв на відкритому вогні. Сам Dusty Road оформлений у доволі незвичному стилі: меблі та декор зі старих предметів, таких як двері, кабельні котушки, бляшанки, горщики, і все це цікаво оздоблено кольоровими тканинами. Це надає місцю сільську атмосферу і повертає нас у минуле.

Для того, щоб ознайомитися з життям африканців, можна взяти екскурсію у традиційне зімбабвійське село Монде, що за 12 кілометрів від Вікторії Фоллз (від $35). Поїздка в село поверне нас назад в часі на пару століть.

Мешканці села — це землероби, які мало взаємодіють із зовнішнім світом. Мандрівники зустрічаються з місцевими мешканцями, знайомляться з їхньою культурою, звичаями, історією, побутом. Вони покажуть, як влаштовані їхні садиби; тварин, які вони вирощують; їжу, яку вони їдять. Є навіть можливість спробувати приготувати разом з ними якусь страву!

Традиційна африканська їжа

Якщо ви хочете побачити не лише туристичну сторону Зімбабве і подивитися, як живуть прості зімбабвійці, то це можна зробити і без екскурсії, завітавши у справжню зімбабвійську глибинку. Передмістя Чінотімба чудово підходить для цього. Це приміське поселення злилося з містом Вікторія Фоллз. Сюди дуже просто потрапити, перейшовши залізничні колії за вокзалом і заглибившись спочатку в промислові квартали, а далі – і квартали приватної забудови.

Поселення Чінотімба

Коли заходиш в зімбабвійське село, то очікуєш побачити щось надзвичайне, африканське, неземне. А виявляється, що тут все приблизно так, як і в нас. Типові зімбабвійські подвір’я схожі на українські. Чи не єдина відмінність – це те, що на подвір’ї господарюють люди з чорним кольором шкіри, а по дворах і вулицях бігають усміхнені чорні діти.

Не слухайте тих, хто каже, що тут не люблять білих, що тут чи не апартеїд по відношенню до білої раси. Всі місцеві мешканці будуть вітатися з вами і кликати вас до себе на подвір’я і до хати. Не відмовляйте їм, заходьте до них в гості. Ви принесете безмежну радість і собі, і їм. Особливо цікавим і приємним є спілкування з дітьми і влаштування фотосесій з ними.

З мешканцями Чінотімби

 

4. Лівінґстон і Вікторія Фоллз: знайомство з африканськими містами

Колишня столиця Замбії Лівінґстон – найбільш туристичне місто Замбії. Крім водоспаду Вікторія, Лівінґстон приваблює до себе досить симпатичною англійською колоніальною архітектурою, якої в місті дуже багато. В місті також є декілька музеїв, найцікавіший з яких, напевно, залізничний музей. Обов’язково виділіть день на те, щоб погуляти містом, не пошкодуєте.

ЛівінгстонАрхітектура Лівінґстона

Щоб відчути місцевий колорит, завітайте на залізничну станцію, звідки вдень відправляється пасажирський поїзд в столицю Лусаку. Посадка місцевих мешканців на поїзд – незабутнє видовище. На відміну від багатьох країн Африки, на вокзалах Замбії можна спокійно фотографувати, а замбійці дуже привітні до європейців і добре реагують на камеру.

На залізничній станції Лівінґстон

Неподалік від вокзалу є залізничний музей – місце зібрання старих двигунів і рухомого складу замбійської залізниці від початку ХХ століття. Вартість вхідних квитків «кусається» – $15. Чи купувати їх – вирішуйте самі. Експонати музею добре видно і через паркан.

Залізничний музей у Лівінґстоні

Назва містечка Вікторія Фоллз говорить сама за себе: Вікторія Фоллз знаходиться безпосередньо біля водоспаду Вікторія. Місто засноване у 1901 році, коли англійські колонізатори вивчали можливість створення електростанції на Замбезі.

У 1905 році через містечко проклали залізницю з Північної Родезії (зараз – Замбія) до міста Булавайо, що поклало початок розвитку поселення. Економічний бум Вікторія Фоллз зазнав з популяризацією водоспаду Вікторія у 30-50-х роках та у 80-х – початку 90-х років минулого століття.

Сьогодні Вікторія Фоллз – це не Зімбабве у звичайному сенсі слова. Тут багато готелів на будь-який гаманець, ресторани, KFC, супермаркети і всі блага цивілізації. Сюди навіть докотилася європейська мода з фотозонами з сердечками з назвами міст.

Архітектура також досить цікава: тут зустрічається як англійський колоніальний стиль, так і сучасна провінційна курортна забудова. У Вікторії Фоллз все чисто та охайно.

Містечко Вікторія Фоллз

У Вікторії Фоллз варто прогулятися до залізничної станції, звідки щодня ввечері відправляється пасажирський поїзд до Булавайо. А при наявності двох вільних днів – прокотитися ним.

Трохи далі від вокзалу є щось на кшталт неофіційного залізничного музею. Тут можна побачити декілька старих пасажирських вагонів та один старий паровоз. Сьогодні цю залізничну техніку використовують у ролі побутівки працівники станції і ремонтники шляхів. Вони із задоволенням покажуть вам пасажирські вагони, в яких у колоніальний період їздили заможні англійські колоністи.

Ви будете вражені інтер’єрами вагонів з гральними столиками із старими мапами світу, вентиляторами і розкішними сидіннями. Також вам дозволять залізти в паровоз і подивитися кабіну машиніста.

Старий вагон пасажирського поїзда

Якщо ви пройдетеся декілька сотень метрів до ресторану «Wild Horizons Lookout Cafe», то побачите неймовірно гарний каньйон Замбезі. Бурхлива річка тут робить розворот на 180 градусів серед високих скель.

Водоспад ВікторіяКаньйон річки Замбезі

 

5. Казунгула – кордон чотирьох країн

Ви ж, напевно, хочете побачити місце, де з’єднуються одночасно чотири країни: Замбія, Зімбабве, Ботсвана і Намібія? Якщо так, то для цього треба повернутися в Замбію. На місцевій автостанції в Лівінґстоні треба запитати маршрутку до Казунгули, а якщо її не буде (бо кажуть, що вони є лише зранку), домовитися з таксистом. Місце в таксі до Казунгули коштуватиме $5 з людини, і так само – назад. Таксі бере чотирьох пасажирів. З Лівінґстона до Казунгули – близько 70 кілометрів.

Таксі привезе вас на берег Замбезі до КПП з Ботсваною, з якою Замбія має короткий кордон по річці Замбезі. Якщо стояти обличчям до КПП, то треба повернути наліво, і пройти декілька сотень метрів через велику автостоянку і ринок. За ринком повернути праворуч і вийти на берег Замбезі.

Ми з вами стоїмо у Замбії, а на протилежному березі – три інших країни. Кордони відносно умовні, оскільки канали річок постійно змінюються і відсутність будь-яких угод призводила до деякої невизначеності прикордонного питання в минулому.

Якщо будемо стояти обличчям до річки, то перед нами на протилежному березі буде Зімбабве. З цією країною тут є найдовший кордон. Приблизно в районі ЛЕПа проходить кордон між Зімбабве і Ботсваною. Ботсвана виходить своєю територією на берег річки Замбезі всього на 150 метрів. Таким чином Замбія має із Ботсваною лише 150 метрів кордону, який проходить по річці.

Обидва береги з’єднує паром потужністю 70 тон. Але зараз між Замбією і Ботсваною будується автомобільний міст. Через перекидання порому в 2003 році, в 2007 році уряди обох країн оголосили про будівництво прикордонного мосту. Територія за мостом – це Намібія. Її від Ботсвани відділяє річка Чобе.

Кордон чотирьох країн у Казунгулі

Саме поселення Казунгула – це справжня замбійська глибинка. Обов’язково виділіть 2-3 години для того, щоб погуляти містечком і побачити справжнє африканське життя.

Місцеві бачили стільки ж білих людей, скільки у звичайному українському райцентрі бачили представників чорної раси. Але вони будуть раді вам, а ви – їм. Прогуляйтесь по місцевому ринку, зайдіть пообідати в звичайну їдальню на базарі, зайдіть в сільську школу, щоб поспілкуватися з дітьми і пофотографуватися з ними. Впевнений, що ці моменти будуть одними з найяскравіших за все ваше життя!

Діти Казунгули

 

6. Трамваєм через африканський буш

Так, саме з відкритого трамваю без вікон і дверей можна оглядати африканську провінцію і природу. Ця незвичайна подорож починається на вокзалі містечка Вікторія Фоллз, де на туристів чекають смачні закуски і напої.

Трамвай «Замбезі»

Трамвай їде крізь кущі національного парку “Замбезі”, де по дорозі зможемо побачити слонів, буйволів та антилоп. Наступна частина подорожі пролягає через тропічний ліс, де відчувається приємний бриз від могутнього водоспаду Вікторія.

Після коротких прикордонних формальностей трамвайчик заїжджає на міст через річку Замбезі, яка розділяє Зімбабве і Замбію. З мосту можна побачити неймовірний вигляд на бурхливі води Замбезі, ущелину Батока та відчути силу водоспаду. З боку Замбії пасажири відвідують невеликий музей, який розповідає про історію мосту та водоспад. Після чого усіх чекає ланч з виглядом на міст та каньйон Замбезі. Вартість екскурсії – $95.

 

7. Сансет-круїз по Замбезі

Щовечора декілька невеликих корабликів відправляються уверх по течії Замбезі, щоб мандрівники насолодилися дивовижним заходом сонця. Під час плавання на берегах річки можна побачити бегемотів, крокодилів, слонів та екзотичних птахів. Вартість круїзу з напоями і снеками становить від $40, а з повноцінною вечерею – від $75.

Захід сонця над Замбезі

 

8. Політ над водоспадом Вікторія

З території Зімбабве, як і з території Замбії, водоспад можна спостерігати лише частково. Щоб осягнути його масштаби і побачити його у всій красі, треба дивитися на нього з повітря.

Послуги з польоту над водоспадом на гелікоптері пропонує багато турфірм в містечку Вікторія Фоллз. Коштує це задоволення $150 з людини. Дорого, але якщо ви вже спромоглися приїхати в таку даль, не пошкодуйте цих грошей. Політ над Вікторією однозначно залишиться у ваших спогадах як найяскравіший з усіх моментів в Африці!

Водоспад ВікторіяВодоспад Вікторія з гелікоптера

 
***

Бажаєте побачити водоспад Вікторія на власні очі?

Хочете відчути неймовірні емоції, побачити водоспад Вікторія, побувати на африканських сафарі та зануритися в африканське життя? Я приготував для вас неймовірну подорож до водоспаду Вікторія наприкінці серпня 2021 року, під час якої ми побачимо все найцікавіше, що варто побачити в Африці.
.
Ось всі деталі поїздки:
https://andy-travel.com.ua/tour/victoriafalls-sept 

Support and Follow events in UkraineMore Info