Аж не віриться, що з того часу, коли я вперше написав статтю з цієї серії, пройшло вісім років. Багато чого змінилося за цей час. Але одне залишається константою – щоразу я переконуюся і доводжу те, що для яскравого життя, яке можуть дозволити собі мільйонери, не обов’язково мати набиті кишені.

Якщо ви не читали попередніх статей про те, Як жити, наче мільйонер, без мільйона в кишені, то щиро рекомендую усіх їх переглянути. Ось звіти за 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 і 2018 роки. Простежте динаміку і прогрес, якщо він є, звичайно.

А наразі презентую вашій увазі мій звіт за 2019 рік, що от-от мине. Цього разу також до статті я вперше записав відео, оскільки активно взявся за розвиток YouTube каналу.

Оскільки вся OpenMind діяльність будується на трьох китах (подорожі, бізнес, саморозвиток), то якраз від цих рубрик будемо відштовхуватися. Як завжди, зрештою. Окрім того, я поділюся не лише успіхами, але й поразками та неприємними ситуаціями. Ну, поїхали…

***

ПОДОРОЖІ 

Поки що мені вдається рухатися відповідно до обраної стратегії по відвіданню всіх країн світу. На даний момент на моєму рахунку вже 120 відвіданих країн і я навіть трохи перевиконав план, побувавши впродовж 2019 року аж у 13 нових країнах.

Підсумки 2019 року

Детально про них далі. А це схема перельотів цього року. Детальніша статистика у моєму профілі на flightradar24.com. Абсолютна більшість рейсів відбулися з/до Львова. І мене не може не тішити той факт, що наше місто стає все краще з’єднаним з усім світом.

 

Ось які мандрівки я здійснив у 2019 році:

(Азорскі острови, Португалія)

Уффф! Це реально був насичений мандрівник рік. Чесно кажучи, аж занадто. У зв’язку з такими активними пересуваннями світом, мені не вдалося реалізувати багато інших справ. І хоча у 2017 я відвідав аж 22 нові країни, відчуваю, що цього року у зв’язку із мандрами напружився не менше.

Основна ідея полягає у тому, щоб робити вилазку тривалістю до місяця раз на квартал. Але цього року вийшло так, що вільний час між основними мандрівками заповнився іншими спонтанними подорожами. І це неабияк повпливало на графік у діловому та особистому житті.

(Кіто, Еквадор)

 

Формула Мандрів (рубрика і книга)

У будь-якому разі одним із найбільших досягнень стало те, що нам, фактично, вдалося зрівняти вихід публікацій з фактичним ритмом відвідання країн. Протягом цілого 2019 року щотижня у мене на YouTube каналі та блозі виходили відео і статті з подорожей.

Це просто колосальна робота. І насправді складно передати скільки на це все пішло зусиль. У будь-якому разі я щасливий, що ми це зробили. Неопублікованими залишаються лише матеріали з останньої поїздки Західною Африкою в листопаді. А далі все буде виходити у лайв режимі.

Також у процесі написання книга Формула Мандрів. Ось її зміст. І я дуже сподіваюся, що її все таки вдасться видати у 2020 році.

***

БІЗНЕС 

 

Книга Формула Продуктивності

Поки ще всі святкували, я зібрав сили в кулак і протягом першого тижня року надиктував аудіоверсію книги Формула Продуктивності, що доступна для придбання за лінком

Формула Продуктивності

Також ми зробили електронний варіант, але з аудіо роботи було значно більше. Ну, я радий, що діловий рік почався саме так.

 

Картель

В січні 2019 найкориснішій бізнес-спільноті УАнету – ОМБІЗ Картелю – було уже пів року. На той момент ми уже переступили рубіж у 200 щомісячних учасників та, в принципі, хоч трішки розуміли, куди і як рухатися, адже ведення клубу на основі платної щомісячної підписки – це абсолютно інша справа, ніж разові проекти.

Підсумки 2019 року

Саме тому основним пріоритетом було обрано максимально систематизувати процеси, щоб не робити зайвих рухів, а будувати сталу організацію, яка здатна пережити її засновників. Цьому і була присвячена левова частина 2019 року.

Насправді часто це – складна і доволі монотонна праця, що пов’язана із прописуванням бізнес-процесів. І регулярні тести, що збільшують ефективність на декілька процентів. Але за рахунок невеликого покращення багатьох метрик, уся справа набуває значного сенсу.

Ось приклад збільшення ефективності онбордингу клієнтів після того, як трохи поспостерігав і погрався з інформаційними листами.

Це скрін з мого вебінару про Чотири Елементи Онлайн Шкіл (переглянути запис).

У будь-якому разі пророблена колосальна робота по систематизації. Я б порівняв це із заливанням фундаменту, якому потрібно трохи застигнути перед тим, як почати зводити будинок. Так ось. Цей фундамент застиг і ми готові рухатися далі.

 

OMBIZ Payments

Один із найбільших пережитків минулого, з яким я ніяк не можу погодитися – це те, що й досі, наприкінці другого десятиліття XXI століття, багато людей просто мучаться у своїх бізнесах, мануально проробляючи рутинну роботу.

Мені б не вдавалося так активно подорожувати, якби я не займався оптимізацією ділових процесів, що в результаті вивільняє час і зусилля на реалізацію інших ініціатив. Саме тому наша команда розробила сервіс, що покликаний автоматизувати онлайн продажі та забезпечити ефективний онбординг клієнтів.

Численні учасники Картелю вже кайфують від такого покращення, яким користуються на безкоштовній основі. Адже для своїх від нас – «пів царства». Ось запис презентації сервісу. Впевнений: це змінить життя багатьох людей у кращу сторону найближчим часом.

З іншого боку, розробка технологічного рішення була для мене чимось новим. Ще ніколи я не стикався з чимось подібним, адже завжди сповідував філософію незалежності від технічних моментів. І ось настав такий момент, коли довелося співпрацювати із розробниками. А це дорого і не завжди зрозуміло, чи рухаєшся у правильному напрямку. В будь-якому разі, схиляю голову перед усіма девелоперами. Ви круті.

 

Команда

Також я продовжую бавитися у дуже цікаву гру. Ми трохи реструктуризували відносини у нашій компанії, які протягом року виглядали приблизно так.

З одного боку, це дозволило мені вийти з рутини поточних процесів. Така структура забезпечувала системне функціонування компанії тоді, коли я завис на кордоні між Сенегалом і Мавританією чи просто хотів покопатися у власних думках. В будь-якому разі процеси чудово рухаються при дистанційній взаємодії.

Але я відчув, що почав віддалятися від клієнтів, заради яких почав цим займатися ще багато років тому. Не вникаючи у ряд справ, деякі з них я просто перестав розуміти. Кроляча нірка тягнулася все далі, і у якийсь момент я почав відчувати, що компанія, яку я починав будувати з власного підвіконника чи гамака, просто перестає бути моєю.

Тож у нас відбулися невеликі зміни, що, впевнений, підуть на користь усім, та оптимізують низку процесів, які можна покращити. Зрештою, вирішив більше зануритися у поточні справи і сконцентруватися у новому році на збільшенні ефективності ключових показників. А це вже дуже цікава гра.

 

Конференції і Події

Ми провели два власні форуми для учасників Картелю (весняний та літній) та охочих приєднатися зі сторони.

Підсумки 2019 року

 

Також я мав за чесь виступити спікером на найбільшій ІТ-події України – iForum, де розповідав про принцип 1000 справжніх фанів або весь маркетинг світу для простих людей, як сам його застосовую і як це може робити кожен. Ось запис мого виступу. Користайте ?

Підсумки 2019 року

 

А ще восени у межах Львівського Форуму Туризму і Гостинності організовував TravelBiz Exchange, мета якого – об’єднати турбіз і блогерів чи представників іншого медіа.

 

Окрім цього, я також виступав на багатьох інших заходах, які уже просто не можу пригадати. Серед найяскравіших спогадів хіба розповідь про ОМБІЗ Формулу на Ukrainian Business Marathon, а також гостьові спічі на подіях моїх колег по Картелю – Віктора Стінича та Олени Щербюк.

Ще була низка проведених заходів у ролі Почесного Амбасадора Львова. Але про підсумки моєї діяльності на цій посаді, мабуть, варто написати окрему статтю. Тож буде згодом.

А наразі скажу, що роботи було пророблено дуже багато. Звичайно, деякі справи вдалося краще зробити. Щось вийшло трохи скромніше. А скільки ще ідей залишилися нереалізованими. Ну, за всім не встигнеш, хоча варто намагатися якнайкраще.

***

ОСОБИСТЕ 

 

Здоров’я і Спорт

З кінця січня я відновив регулярні (1-2 рази/тиждень) заняття тенісом. Ну, принаймні тоді, коли перебував в Україні. Техніка, набута в юності, нікуди не ділася і я практично відразу ввійшов у непогану форму.

Навіть зіграв матч з Євгеном Черняком, перемігши у запеклому двобої. Пан Євген пообіцяв реванш, який поки що не відбувся. Хоча впевнений, що це лише питання часу.

Підсумки 2019 року

 

Тим часом кубики на животі так і не простежуються. І я ніяк не можу дійти до необхідного відсотку жиру в організмі у зв’язку із купою інших справ, про які написав вище. Хоча ще не все втрачено…

 

Сім’я

Мабуть, найбільший поступ з усіх сфер життя відбувся у сімейному плані. Ми почали значно частіше проводити час разом цілою родиною. І мова йде не лише про спільні зустрічі й часті вечері, але й мандрівки.

Зокрема, усі разом злітали в Грецію на яхтинг у травні.

Яхтинг в Греції

 

А ще ми з батьком прогулялися Гімалаями у Непалі.

Підсумки 2019 року

Зараз я пишу ці рядки, а буквально мить тому перетирав мак до куті, готуючись до Різдвяної Вечері на новий манер (24 грудня). І це просто чудово.

 

Мартуся також неабияк просувається у своїй справі. На днях закінчилася перша виставка Back to Heaven, що пройшла з розмахом. Вона молодець.

 

Духовне

Цей рік був однозначно більш стресовим для мене за попередній. Я чудово усвідомлюю, що це пов’язано ні з чим іншим, ніж з надмірною завантаженістю і бажанням встигнути абсолютно все.

Подорожі, бізнес, особисті амбіції. Все це тягне купу часових, фінансових та енергетичних ресурсів. Саме тому я уже нікуди не рипався в грудні та присвятив місяць звичайному життю та аналізу. Просто щодня прокидався зранку, йшов до офісу, робив свою справу і повертався ввечері домів. Ось як виглядає мій звичайний діловий день.

Підсумки 2019 року

Перечитуючи опубліковані два роки тому свої 10 «бізнес» висновків за попередні 30 років життя, спробую їх краще притримуватися і думаю, що не зіб’юся з праведного шляху, яким крокую вже багато років.

***

РЕЗЮМЕ 

Ось таким видався ще один прожитий рік. Цікаво те, наскільки тверезо можна все оцінити, якщо просто зупинитися і спокійно глянути на це з боку. Насправді все пройшло доволі непогано, хоча інколи в потоці всього руху і щоденній боротьбі ці світлі промінчики не завжди вдається зауважувати.

В будь-якому разі уже готую останню сесію для Картелю по ефективній методиці проведення аналізу бізнесу. Сам підводжу фінальні заміри своїх KPI’s та визначаю пріоритети на 2020 Рік.

Серед основних завдань є таке:

 

А ще я залюбки допоможу досягти амбітних цілей і у вашому житті. Саме заради цього у новому десятилітті розпочинаю новий формат співпраці, про який мене неодноразово запитували – Наставництво. Як бачите, уже довелося багато чого перейти. І я буду радий передати ці знання і напрацювання далі. Заявки приймаю до понеділка 30/12. Ось деталі.

Підсумки 2019 року

***

А як щодо вас? Як пройшов ваш рік, друзі? 🙂

Що вдалося реалізувати, а що не зовсім? Які пріоритети на 2020? Сподіваюся, що моя діяльність хоч на трохи наближає до бажаної цілі і вас. У будь-якому разі ми пліл-о-пліч рухаємося по цьому захопливому шляху, що називається життя. Успіхів.

Support and Follow events in UkraineMore Info