Це гостьовий пост учасниці нашого ОМБІЗ КартелюНадії Рогозіної. Недавно Надя разом з колегою розробником створили і запустили перший україномовний додаток для саморозвитку та медитацій – Svitlo (android/iphone), який всього за перший місяць встановили більше 1000 людей! Неймовірно радує, що медитація та саморозвиток такі популярні.

медитація

А далі трохи більше від автора статті про цю древню буддійську техніку. 

***

Якщо ви хоча б на півноги у підприємництві, то точно знаєте: це чи не найбільш стресова робота з усіх можливих. Постійна нестабільність, тривога за майбутнє, вагання щодо правильності рішень… Все це як неприємні родичі: вам з ними не добре, але мусите жити разом. Додайте сюди відповідальність за життя інших людей, якщо у вас є команда. Навіть керівники найбільш успішних та стабільних компаній постійно перебувають у стані сильного емоційного тиску.

Американський психіатр Майкл Фрімен у статті для видання Inc каже, що високий емоційний тиск у бізнесі пов’язаний не лише з проблемами, з якими стикається підприємець, а ще й з особистими характеристиками. “Люди, які є енергійними, вмотивованими, креативними, схильні до сильних емоційних станів”, – каже лікар. Серед цих станів можуть бути депресія, відчай, безвихідь, нікчемність, втрата мотивації та навіть суїцидальне мислення.

Про це не прийнято говорити. Адже образ успішного успіху зараз популярний як ніколи. І підприємці обирають просто не визнавати своїх емоційних проблем. Але підхід “Fake it till you make it” тут може зіграти злий жарт.

***

Який вихід?

Про свій емоційний стан слід дбати так само відповідально, як і про свій бізнес. Навіть найгеніальніший бізнесмен, коли він в депресії, не здатен заробляти.

У підприємця завжди мільйон справ у голові. Що відбувається з комп’ютером, коли на ньому відкрито безліч програм? Він або повністю зависає, або взагалі вимикається. Людський мозок за своєю функціональністю дуже схожий на процесор. Що ми робимо, щоб повернути комп’ютер в робочий стан? Перезавантажуємо! Людському мозку теж регулярно потрібно це робити.

медитація

І, як на мене, ідеальний спосіб це зробити – медитація! Не поспішайте скептично махати рукою. З буддійських монастирів ця техніка вже давно переїхала у кабінети психологів та офіси корпорацій! В офісі Google та штаб-квартирі ООН навіть є спеціальні кімнати для медитацій.

По своїй суті медитація – це процес фокусування уваги на 1 думці. В буквальному сенсі, під час медитації ви закриваєте всі зайві вкладки в своєму мозковому комп’ютері.

***

Чим корисна медитація?

Дослідження Гарвардського університету довели, що медитація допомагає справитися з депресією, легше переносити стрес, менш емоційно реагувати на подразники. Це не значить, що людина стає беземоційною. Навпаки! Просто стресові фактори більше не завдають такої шкоди, як раніше.

Як “побічний ефект”, регулярні медитації покращують сон, вирівнюють тиск і навіть зміцнюють імунітет.

***

Міфи про медитацію

“А якщо я християнка, мені можна медитувати?” – це питання я, мабуть, чую найчастіше. Так, медитувати можна християнам, мусульмнам, індуїстам і навіть атеїстам. Бо це не молитва до чийогось бога, а лише техніка управління думками, суто психологічний інструмент. Більше того, сюрприз: християнська молитва – це теж одна з форм медитації.

Другий за популярністю міф – поза. На картинках прийнято зображати людину, яка медитує, у позі “лотоса”: зі схрещеними попереду ногами та руками на колінах. А що як ви не знаєте, як правильно затискати пальці?)) Насправді медитувати можна в будь-якій зручній позі. Головне, щоб ніякий фізичний дискомфорт не відволікав вас від процесу.

Третий міф: медитувати потрібно годинами. В жодному разі! Якщо, звісно, ви хочете досягнути стану “просвітлення”, як Будда, то вам доведеться таки просидіти в медитації кілька діб. 😉 Але якщо ви просто хочете відновити внутрішню гармонію та заспокоїтися, то 10-15 хвилин на день – цілком достатньо. І вже за 2-3 тижні ви відчуєте разючий ефект! Станете спокійнішими, збалансованішими. А отже – зможете бути більш ефективними для свого бізнесу.

Четвертий поширений міф: медитувати складно. Навпаки, медитувати надзвичайно просто. Ідеальною формою медитації для початківця я вважаю керовану медитацію: ви слухаєте запис і виконуєте те, що вам говорить голос автора. Ще один простий спосіб медитації – майндфулнес. Це коли ви просто уважно спостерігаєте за тим, що відбувається навколо вас, слухаєте звуки, концентруєтеся на запахах.

 

Звідки такий сильний ефект на людину?

З цього приводу є кілька версій. Я більше схиляюся до наукової. Наш мозок не бачить різниці між реальністю та уявою. Все, що ми уявляємо, для мозку відбувається “насправді”. Саме тому, наприклад, ми лякаємося, коли дивимося фільм жахів. Тому візуалізація під час медитацій по суті змінює наш життєвий досвід. А саме досвід формує фільтр, через який ми бачимо події. Виходить, завдяки керованій медитації ми можемо навчитися бачити події під іншим кутом.

***

Як правильно медитувати?

У медитації, як і у йоги, є безліч різних форм, шкіл і напрямків. Я буду говорити про медитацію як про психологічний інструмент.

Найкращий час для медитації: вранці, коли ви щойно прокинулися, або безпосередньо перед сном увечері. Хоча медитація посеред дня також принесе хороший ефект.

Подбайте, щоб вам ніхто не заважав, а в кімнаті, де ви медитуєте – було відносно тихо. Тобто звуки, наприклад, вулиці – це ок. А от якісно помедитувати в офісі фондової біржі, де всі кричать і голосно говорять по телефону, вам навряд чи вдасться.

Якщо ви слухаєте керовану медитацію, то вкрай важлива мова. Красиві індійські мантри – це, звісно, добре. Але якщо ви хочете справді досягнути відчутного ефекту, маєте усвідомлювати, про що вони. Тому якщо ви в житті говорите українською – найкраще вам використовувати саме українські медитації.

З останнім донедавна були серйозні проблеми. Якісних україномовних медитацій було днем з вогнем не знайти. І я вирішила: пора це змінити. Медитацією особисто для себе я займалася вже 13 років.

медитація

Кілька років тому я змінила професію: покинула телебачення і зайнялася особистим коучингом. І саме якісні медитації стали “фішкою” моїх трансформаційних програм. Мої клієнти регулярно писали мені про те, що, медитуючи під мої записи, відчувають, як сильно міняється їх внутрішній стан. І я вирішила, що пора надавати цьому масштабів.

Восени 2019-го ми з розробником Андрієм Браницьким створили та запустили перший україномовний додаток для саморозвитку та медитацій – Svitlo! І всього за перший місяць його встановили собі більше 1 000 людей!

***

Що ми створили? Додаток – Svitlo

Естетичний та зрозумілий додаток на смартфон з безкоштовною бібліотекою записів українською мовою. Всі записи в додатку розділено за категоріями: гармонія, мета, гроші, сон, стосунки та щастя. Використовуйте Svitlo всього 15 хвилин щодня, щоб відчути результати вже з першого тижня!

Завантажити Svitlo для Android можна за посиланням – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.full.mind.mindfullness&fbclid=IwAR2_ozwRCntRowz3yWjDfJiccXFs6dJDO41-mk4RpTZAwyGM3VW8q6JdJNk

Svitlo для iPhone тут – https://apps.apple.com/us/app/id1491829162

Успіхів, духовного врівноваження та вдалих вам медитацій 🙂

Support and Follow events in UkraineMore Info