Усе більше людей зараз хочуть вивчати іноземні мови, і не лише англійську. Тож попит на цьому ринку шалений, і якщо ви задумувалися про те, щоб відкрити свою школу іноземних мов, то це може стати бізнесом, з яким ви не прогадаєте.

Мої нинішні гості, засновниця онлайн-школи LanguageLover.in.uaМар’яна Лісовська і засновниця та керівниця мовної школи під власним іменем у Луцьку – Юлія Яковлюк, мають вже чималий досвід у цій сфері. А ще дівчата є членкинями нашої бізнес-спільноти ОМБІЗ Картель. Тож ми можемо сміливо говорити про все.

Недавно Мар’яна і Юля створили спільноту власників мовних шкіл (і тих, хто хоче ними стати) Leaders Secret Club та поділилися деякими порадами щодо того, як відкрити  власну мовну школу онлайн і офлайн формату, а також розповіли про цікаві нюанси цієї діяльності. 

*** Ця публікація доступна у таких форматах: 

1) Відео з YouTube каналу.

 

2) Аудіо з подкасту

Слухайте у: Apple Podcasts / Google Podcasts / Overcast / Spotify

Таймлайн:

  • 00:57 – Як справи у дівчат
  • 01:34 – Які мови викладають
  • 02:53 – Для чого відкривати школу іноземних мов
  • 04:56 – Мовна школа, як бізнес
  • 05:40 – Капіталовкладення
  • 06:40 – VIP-сегмент
  • 07:58 – З чого почати?
  • 08:49 – Алгоритм дій
  • 09:32 – Мовну школу може відкрити лише викладач?
  • 10:42 – З самозайнятості в бізнес
  • 12:47 – Як виділитись на ринку
  • 15:52 – Оплата за заняття
  • 17:35 – Спільнота викладачів іноземних мов
  • 21:03 – Як справлятись з конкуренцією
  • 24:28 – Англійська – це не перевага, це необхідність
  • 27:49 – На завершення

 

3) Стаття у блозі…

***

З чого починати?

Для Мар’яни Лісовської та Юлії Яковлюк їхні мовні школи – не просто бізнес, а реалізація певної місії. Наразі, як каже Мар’яна, лише 18% українців знають англійську мову на рівні вище середнього. Щоб українці могли себе гідно представляти у світі, цей відсоток треба збільшувати.

Місія Мар’яни Лісовської полягає в тому, що вчити мову можна будь-де і в зручний для людини спосіб, тобто, в онлайн-форматі. Що цікаво, у Мар’яни зараз навчаються українці, які живуть в інших країнах.

Як відкрити власну школу іноземних мов

У Юлії Яковлюк – офлайн-школа, у якій навчають 7 мовам: англійська, німецька, іспанська, італійська, французька, чеська, польська. Десять років тому Юлія відкривала свою школу без будь-яких капіталовкладень. Вона позичила парти в університеті, в якому навчалася, на першій роботі їй допомогли підшукати офіс.

А нещодавно Юлія Яковлюк переїхала зі своєю школою в нове приміщення, ремонт у якому обійшовся їй у півмільйона гривень!

«Я дуже вдячна і своїм учням, і студентам, і тим людям, які повірили в мене. Тому що коли я це планувала – ребрендинг, переїзд – я недооцінила вартість всіх цих робіт. Мені допомогли назбирати ще 250 тисяч гривень – тільки тому, що я добре роблю свою справу і люди мені довіряють», – розповіла Юля.

Як відкрити власну школу іноземних мов

Однак, не варто лякатися, адже, як каже Юлія Яковлюк, відкрити офлайн-школу можна і з невеликими капіталовкладеннями. Зокрема, це будуть витрати на оренду приміщення, меблі, зарплатня ваша і викладача, податки.

А от Мар’яна Лісовська радить починати саме з онлайн-школи, адже такий формат взагалі не вимагає інвестицій.

«Якщо говорити про алгоритм дій, то я би радила: якщо це вже викладач, що має певний досвід, то рано чи пізно він стикається з проблемою перенавантаження. Саме цей момент є дуже вдалим, щоб відкрити свою онлайн-школу. Використовуючи свою сторінку в соцмережі або ж сайт для пошуку роботи – розміщуєте вакансію і потім передаєте половину своїх клієнтів новому викладачу. І вже можна буде сказати, що маленька команда утворилася. І поступово будете розширювати склад команди», – каже Мар’яна.

Якщо ви не є викладачем, учителем і взагалі не маєте нічого спільного з філологією, але плануєте відкрити онлайн-школу, то Мар’яна Лісовська радить робити це у партнерстві з людиною, яка все ж таки розуміється на мовах.

***

Як формувати ціну занять

Навчання у Мовній школі Юлії Яковлюк обходиться вдвічі дорожче, ніж в інших школах. Як каже Юлія, вона відразу зрозуміла, хто її клієнт і запропонувала свою «родзинку». Зокрема, переваги її мовної школи: раз у тиждень заняття проводять носії мови, авторська методика, доступ до платних платформ, участь у мовних чатах.

Як відкрити власну школу іноземних мов

«У мене школа VIP-сегменту, і я відразу так себе зарекомендувала. І додала багато бонусів, яких немає в інших школах», – зізнається Юлія.

Читайте також: Життя і бізнес у стилі преміум від Ярослава Заблоцького

Мар’яна Лісовська радить приймати оплату від клієнтів по системі абонементу. Можете запропонувати оплатити лише перше заняття як пробне, а потім оплатити курс (він може бути три, чотири місяці або ж помісячно).

***

Про спільноту для власників мовних шкіл

Свого часу Мар’яна Лісовська заснувала Tutot’s Club для того, щоб викладачі обмінювалися досвідом, інсайдерською інформацією, адже свого часу вона на власному досвіді переконалася, що такого професійного спілкування дуже не вистачає.

«А якщо говорити про наш з Юлею проєкт – LEADERS SECRET CLUB, то це нішева спільнота – для власників мовних шкіл і для тих, хто хоче ними стати. Це більше бізнес-спрямування. Ми багато говоримо про договори між викладачами і роботодавцями, про оплату праці, про те, як вибрати приміщення. Але обговорюємо й викладацькі питання», – розповіла Мар’яна.

Як відкрити власну школу іноземних мов

Юлія Яковлюк додає, що кожен новий місяць у спільноті присвячений іншим питанням. Коли людина вступає до спільноти, то має можливість переглянути попередні відео.  Наприклад, цей місяць у спільноті обговорюють все, що стосується маркетингу – як себе позиціонувати, як, де рекламуватися, певні кейси, які Мар’яна і Юлія випробували на власному досвіді.

***

Про конкуренцію

Мар’яна Лісовська каже, що вона розглядає своїх колег по фаху як партнерів, а не конкурентів. І в спільноту власників мовних шкіл прийшли саме такі люди, які вміють ділитися і є щирими.

«А так є тому, що у нас спільна місія. Ми всі розуміємо, що робимо цей ринок кращим», – наголошує Мар’яна.

А Юлія Яковлюк додає, що у спільноті обмежена кількість учасників – менше 100 осіб. І пояснює це тим, що коли спільнота надто велика, неможливо якісно надати підтримку кожному.

«А ще в спільноті класно те, що люди діляться своїми успіхами і невдачами. Такий формат допомагає рухатися вперед», – додає Мар’яна Лісовська.

***

РЕЗЮМЕ

Отже, якщо ви – викладач будь-якої іноземної мови чи розглядаєте школу іноземних мов як перспективний бізнес, то обов’язково прислухайтеся до порад Мар’яни та Юлі, які пройшли тернистий шлях у цій сфері і досягли успіху. А також поспішіть вступити у їхню спільноту, поки ліміт по кількості учасників не вичерпано. Читайте деталі тут – Leaders Secret Club.

І на завершення ще одна важлива порада від Юлі – не припиняйте навчатися, навіть якщо вже багато чого досягли. «Адже завжди є до чого рости. Так само, як участь в ОМБІЗ Картелі, у нашій спільноті – це все навчання, яке робить тебе кращим. І ті, хто навчаються – в рази успішніші, ніж ті, хто вважають, що вже всього досягли», – резюмує Юлія Яковлюк.

Пам’ятайте, що меж досконалості не існує. Отож, бажаю всім розвитку, і до зв’язку!

Support and Follow events in UkraineMore Info