Чимало людей ставили собі це запитання, і сьогодні у нас є нагода дослідити його більш глибоко. Адже мій сьогоднішній гість Андрій Ковалишин на власному досвіді відчув, що таке заробітки і знає про це чимало.

Андрій також є автором каналу на YouTube «Життя коваля», на якому він показує свої різні пригоди та розповідає про досвід, пов’язаний з подорожами по Європі у пошуках грошей. Тож приємного перегляду.

 

Відео

 

Аудіо

 

Таймлайн:
=========
01:02 – Про кана Життя Коваля
01:56 – Як все починалося
03:07 – Як почав знімати відео
04:58 – Перша робота в Польщі
05:35 – Умови життя та роботи на заробітках
07:35 – Там такого поняття як вихідний немає
08:40 – Скільки заробляють
11:00 – Робота в Німеччині
14:02 – Робота в Subway
16:05 – Ще би поїхав на зробітки?
18:41 – Про блогінг на YouTube

А далі читайте у форматі статті.

***

Польща: жахливі умови і погане ставлення до заробітчан

Андрієві заробітки почалися з поїздки до Польщі на збір лохини. Цю роботу мій співрозмовник називає найбільш важкою, бо лохина – дрібна ягода і неприсованій людині складно багато заробити на цьому.

Умови проживання, за словами Андрія, були дуже погані. «Це була стара закинута школа. З неї зробили такий собі гуртожиток для українських заробітчан. Там було по шестеро людей в маленькій кімнаті, одна кухня, три холодильники. І все це на 40 людей», – розповідає Андрій Ковалишин.

Читайте також цікаву історію про Віталія Валькова, який повернувся із заробітків, придбав комп’ютер і став графічним дизайнером.

Вихідних в заробітчан не було. Ставлення – як до робочої сили. В перший день Андрій заробив всього 210 гривень. А от одній дівчині з України вдалося за 20 днів заробити 20 тисяч гривень.

«Там просто треба вміти збирати ягоду і бути готовим до всієї тієї жесті», – каже Андрій.

***

Німеччина: вища оплата і чіткий графік

Після Польщі, на наступне літо, Андрій Ковалишин поїхав до Німеччини – на збір вишні. Умови тут були значно кращі: був чіткий графік, по якому всі працювали, вища оплата праці (2,5 євро за відро вишень), краще ставлення до заробітчан.

Щоправда, за цю вакансію Андрій заплатив 100 євро посередникам. Серед труднощів цієї роботи Андрій називає той факт, що кожного дня треба було вставати о 4 годині ранку (зміна тривала до 14 години).

А от найкращою своєю заробітчанською працею Андрій Ковалишин називає роботу в мережі Subway у Німеччині.

Скільки платять на заробітках

«Зі мною був ще один хлопець. Жили ми в одних німців вдома. Вони возили нас на роботу на своїх машинах. Ми заплатили 30 євро за бензин за місяць. Це дуже мало. В Subway була погодинна оплата. Плюс можна було пити каву, їсти канапки безкоштовно. Оплата була нормальна», – розповідає Андрій.

***

Як заробітчанин став блогером

На питання про те, чи він ще би поїхав на заробітки, Андрій не дає однозначної відповіді. Якщо трапиться хороша вакансія, то поїде.

До речі, саме на заробітках Андрій почав знімати відео про життя заробітчан, яке згодом виклав на YouTube-канал. На його подив, ці відео дуже швидко набирали перегляди.

Андрій Ковалишин про заробітки

«Свої перші відео я знімав на старий айфон. Потім під час екскурсії в Замості купив камеру на позичені гроші, і вже знімав на камеру», – розповів Андрій.

Зараз канал Андрія «Життя коваля» має понад 60 тисяч підписників, а блогінг є основним заняттям для хлопця.

***

РЕЗЮМЕ

Отож, якщо у вас є якась ідея, поклик душі, бажання щось робити, то варто за цим йти, тому що воно може перерости у щось значно більше і відкрити двері до горизонтів, про які ми навіть не здогадуємось.

Щиро рекомендую усім підписатися на канал Андрія «Життя коваля», а також на його сторінку в Instagram. Сподіваюся, що такий невеличкий приклад надихне і вас на звершення у вашому житті. Пам’ятайте про те, що постійно треба розвиватися. Не одними заробітками жити, а думати, як свої напрацювання капіталізовувати. Адже успіх усміхається тим, хто реально працює над собою.

Support and Follow events in UkraineMore Info