Ми лишень одружилися, відгуляли весілля та поїхали на медовий місяць. Мова йде про кінець 2014 року. І хоча Євромайдан відбувся роком раніше, економічна криза залишила по собі наслідки, які далися чути трохи згодом. Добряче пригадую той час, як вперше опинився в ситуації, коли постало питання чи буде що їсти і як повернутися до дому…

*** Ця публікація доступна в трьох форматах: 1) Відео; 2) Аудіо; 3) Стаття.

 

1) Відео з YouTube каналу 

 

2) Аудіо з подкасту

 

3) Стаття…

*** 

Щасливий початок

Після того, як я освідчився Мартусі в літаку на висоті понад 10 000 м.н.м., пройшло півтора роки і ми нарешті дозріли відгуляти весілля в листопаді 2014. Придумали костюмовану тему і гарно всі повеселилися. Пригадую, що долар тоді ще був по 13 гривень. Це вже не 8, як до революції, але і не те, що сталося далі. 

економічна криза

Оскільки я вже тоді працював онлайн і ми чітко знали, що після весілля поїдемо у тривалу мандрівку країнами Південно-Східної Азії. Запланували для початку Гонконг і Тайвань, а далі, як карта ляже.

економічна криза

Старт був пречудовий (рекомендую оглянути статті про Гонконг і Тайвань), але підходив Новий Рік. На свята протягом високого сезону краще сильно не мотатися і десь засісти на дно у зв’язку з високими цінами на житло і решту туристичних справ. 

Тож ми вирішили, провести цілий місяць у В’єтнамі та поїхали в містечко Муй-Не. Знайшли класний гест біля моря та рибного ринку, познайомилися з українцями, які робили те саме і гарно проводили час. Ось публікація з В’єтнаму

економічна криза

До речі саме тоді я вирішив, що йду на рекорд відвідати усі країни світу

*** 

Перші Неприємності

Традиційно на початку року я особисто вживу проводив онлайн тренінг Формула Продуктивності, що є своєрідним практичним доповненням до однойменної книги. Для цього потрібно організувати рекламну кампанію, підготувати ряд сторінок на сайті, а також забезпечити належний інтернет-зв’язок на час трансляцій. 

В цілому запуск такого проекту займає від 2 до 4 тижнів. Ось, до речі, в деталях розписано як це відбувається на прикладі воронки з рентабельністю понад 300%

економічна криза

Я собі гарно облаштував робоче місце і, як тільки взявся за підготовку, в мене поламався комп’ютер. Тож довелося вести його в Хочимін на ремонт і провести у місті два дні. 

А, як тільки я повернувся назад, у нашому містечку починає лажати інтернет. Проходить день-два, а ситуація не змінюється. Все погано аж на стільки, що неможливо нормально перевіряти пошту. В той же час мене підтискають терміни. Оскільки, якщо не проведу тренінгу зараз, то не буде за що далі подорожувати далі.

Тож ми вирішили перебратися в інше місто. Спакували речі та поїхали трохи північніше у Дананг. Але і там немає інтернету. Виявляється, що така ситуація у цілій країні. Не знаю в чому саме була проблема, але у всьому В’єтнамі просто немає інтернету. Хтось навіть казав, що це акули перекусили кабель з Малайзії

В будь-якому разі незалежно від причини, мене така ситуація абсолютно не влаштовувала. Я уже пропустив тиждень і почав неабияк стресувати. І гроші, і час неабияк підтискали.

*** 

Конструктивне Рішення 

В результаті ми вирішили їхати в сусідню Камбоджу та осіли в прибережному селищі. Я в екстреному плані запустив курс та успішно набрав на тренінг Формула Продуктивності декілька десятків осіб чим саме поновив свої фінансові запаси та зумів трохи розслабитися.

економічна криза

Це було надзвичайно стресово і чесно кажучи, в таких умовах доволі складно насолоджуватися самою мандрівкою. В будь-якому разі усе розрулилося, ми знову опинилися на коні та почали досліджувати нову країну – Камбоджа

*** 

Перевірка на міцність

На той час (лютий 2015 року) гривня уже опустилася до 16 за долар, економічна криза давала свої наслідки. Це було доволі некомфортно, але якось жити далі треба було. Прокинувшись одного ранку я ледь не заплакав. Фактично за ніч ми збідніли втричі. Гривня опустилася до 40 за долар. 

Усі мої попередні напрацювання зійшли нанівець, адже заробляв я у національній валюті, а витрачав у іноземній. Це був просто шок. Нам довелося відмовитися від поїздки в М’янму, куди ще досі так і не добрався, та взяти курс на Китай

Моєю ідеєю фікс було знайти роботу в Піднебесній, оскільки працювати онлайн з Україною стало просто неприбутково. По дорозі ми ще заскочили в Лаос та цілий місяць провели у Китаї, де на той момент перебувало багато наших друзів. 

Ознайомившись із тамтешніми можливостями, ми вирішили ненадовго полетіти в Україну, закрити основні справи та повернутися працювати в Китай, допоки економічна криза не піде на спад.

*** 

Неочевидна Розв’язка

Але не так сталося, як гадалося. Тут в Україні мене затягнуло місцеве бізнес-середовище. Я почав проводити конференції, виступати на заходах інших, підвищував свою компетенцію в онлайн діяльності, консультував інших, займався рекламою та в цілому розвивав свій онлайн проект OpenMind.com.ua

Наразі це стійкий системний бізнес, який годує неодну сім’ю та приносить користь сотням клієнтів. Зокрема, найбільше, чим я пишаюсь, є ОМБІЗ Картель, найкорисніша бізнес-спільнота УАнету, мета якого допомагати починати і розвивати онлайн-бізнес у нашій країні.

У мене позаду уже понад 120 країн і я безмежно вдячний долі, що саме так все вийшло. Хто зна, якби пішли справи, якби ми все ж таки повернулися у Китай. Або чи зміг би я продовжувати працювати, якби не економічна криза завдяки якій я пережив ті попередні проблеми. Еххх…

*** 

Маємо те, що Маємо

Теперішня ситуація з Коронавірусом та економічна криза ставить перед людством ряд безпрецедентних за історію викликів. 

Для початку з’ясуємо чого можна очікувати:

  1. Багато людей втратять роботу і засоби до існування;
  2. Процеси максимально перейдуть в онлайн режим;
  3. Бізнес буде оптимізувати все, що можна;
  4. В цілому впаде купівельна спроможність населення;

Не зважаючи на те, що я не очікував настання таких обставин, не побоюся сказати, що зараз я добре готовий до тих, викликів, які перед нами ставить економічна криза. 

 

По-перше, у мене є деякі заощадження та жодного кредиту. Завжди та усім рекомендую книгу Найбагатша Людина Вавилону.

Мій бізнес на 100% диджитал. Основною метою старту віртуального бізнесу ще у далекому 2012 році було бажання вільно подорожувати світом. Як бачимо, зараз, коли навіть з хати вийти не можна. це теж колосальна перевага. 

У нас добре організована стійка невелика команда. Ми уже притерті одно до одного, маємо налаштовані процеси та неодноразово переходили через проміжні критичні етапи. 

OpenMind має широке потрфоліо клієнтів. Щомісяця на постійній основі у межах ОМБІЗ Картелю ми обслуговуємо майже 200 осіб. Навіть, якщо 40 осіб скасують свою підписку, то це лише 20% просідання бізнесу. Не заздрю тим, хто тримається на кількох «жирних» замовниках. 

Зрештою, актуальність на онлайн присутність лише зростатиме. Тож, відчуваю, що знаходжуся в правильному місці у правильний час. І буду робити все можливе, щоб далі розвивати економіку. 

*** 

Що вважаю варто робити (і не робити) в час кризи

Перш за все варто продовжувати працювати, надаючи якісні послуги та підтримку нашим клієнтам. На щастя з дому можу це робити так само, як і зі свого офісу.

Скоротити некритичні видатки. Як особисті так і бізнесові. Наприклад, на днях я відмовив дружині в купівлі зволожувача повітря до хати, а перед тим, як запускати рекламу, добряче перевірю всі налаштування, щоб остання діяла ефективно.

Продовжити ділові відносини з існуючими контрагентами. Можна оптимізувати, але, як тільки ви перестаєте платити комусь, це запускає ланцюгову реакцію, що неодмінно вернеться бумерангом. Ваші співробітники і підрядники повинні продовжувати працювати і отримувати кошти. Інакше все стане. 

Утриматися від «брудної» гри. Не знаю чи зауважили ви, але багато хто намагається піднятися на хайпі. Зазвичай, якщо десь починається двіж, то я дивлюся в іншу сторону. Ця стратегія мене ще не підводила. Зайві рухи у такому густому і смердючому болоті лише вас потоплять.

Використати час зниженої активності на підкрутку інших справ. Оберіть власну крейсерську швидкість, ідіть по інерції та уважно дивіться навколо що можна покращити на низьких оборотах. Зазвичай це якісь адміністративні справи, що підготують вас до ривка, як тільки економіка піде знову вверх.

Вчіться й оточіть себе правильними людьми. Ви мабуть неодноразово чули про те, що інвестиція у себе є чи не найкращим шляхом до швидкого росту. А занурення у бажане оточення – найефективніший метод це зробити. 

Тому, запрошую в ОМБІЗ Картель, найкориснішу бізнес-спільноту УАнету, що гуртує людей, котрі розвивають свій бізнес чи іншу комерційну діяльність онлайн. Ось тут всі деталі – https://openmind.com.ua/cartel 

***

Резюме та Бонус

Так історично склалося, що нам, українцям, постійно доводиться долати кризи. Як каже моя бабця: «Живемо від біди до біди». Переживемо і цю. Нічого страшного. 

Важливо розуміти, що з кожним новим етапом настає і нова реальність. Цього разу виграють ті, хто зможе адаптуватися до нових правил. Серед них беззаперечно є диджиталізація. 

З багаторічного досвіду роботи в онлайн бізнесі відверто скажу, що вебінари є одним із найкращих методів провадити свою діяльність в інтернеті. Чи це продажі, чи навчання чи просте спілкування. 

Тож на час карантину я вирішив відкрити доступ до матеріалів Картелю, що стосуються вебінарів. Ось, користайте тут. Це найменше, що зараз можу зробити.

Не спішіться і потроху опановуйте все. А, якщо побачите, що потребуєте більше інформації чи інших інструментів для розвитку власної справи, то буду радий бачити у рядах Картелю і в якості повноправних учасників, якщо ви досі не з нами звичайно.

Тримайтеся! Все буде добре 🙂 

P.S. А ще приходьте на ОМБІЗ Форум 14 серпня у Львові, де будемо шукати шляхи до контратаки, адже основна тема заходу “Хто як пережив кризу. Повчальні бізнес-історії про перемоги та поразки”.

Support and Follow events in UkraineMore Info