Зараз всюди говориться про те, що людство стикнулося з небувалими проблемами. Хоча насправді пандемія не вперше відбувається, такі пандемії уже були в минулому. І знаєте що? Більшість з них якось обходили Україну. А, оскільки історія – це найкращий вчитель, то я б хотів розібратися у цій публікації як так сталося, та визначити чого нам можна очікувати.

*** Ця публікація доступна у таких форматах: 

1) Відео з YouTube каналу.

 

2) Аудіо з подкасту

Слухайте у: Apple Podcasts / Google Podcasts / Overcast / Spotify

 

3) Стаття у блозі…

*** 

Найбільші Пандемії в Історії

 

Чорна Смерть (1347-1353 рр.)

Це найбільша пандемія в історії людства, яка скосила щонайменше третину тогочасного населення Європи та й загалом поклала до 200 мільйонів людей у цілому світі. Старому Континенту знадобилося аж 200 років, щоб повернутися до попередніх демографічних показників. А деякі регіони відновлювалися впритул до кінця 19 ст.

В Європу чума потрапила через Шовковий Шлях зі Сходу та вперше була зафіксова у Кафі (тепер Феодосія), що у Криму. Звідти торговими кораблями хвороба перебралася в Італію та поширилася по континентальній Європі з Апеннінського півострову. 

Не завжаючи на такий вражаючий масштаб, пандемія практично не торкнулася середньовічної Польщі, залишивши острівець здоров’я на карті Європи. Нагадую, що західна частина України тоді входила до складу Польського Королівства. 

пандемія

 

Як так вийшло? 

Основною причиною вважається те, що тогочасна Польща була відносно ізольованою країною. Принаймні у порівнянні до інших західноєвропейських держав. Ось, наприклад, карта торгових шляхів того часу.

пандемія

Але звичайно реальність пізніх середніх віків далека від сьогодення. Своєрідне «очищення» населення Чорною Смертю дало поштовх до переходу в новий епат розвитку людства – епохи Ренесансу. 

Натомість значно більш наближеною до теперішньої ситуації стала наступна по масштабах пандемія…

 

«Іспанка» (1918-1920 рр.)

Епідемія грипу, що тривала з січня 1918 по грудень 1920 року мала винятково масштабні наслідки. Протягом трьох років ним перехворіли майже 500 мільйонів людей, що склало чверть тогочасного населення Планети. А кількість смертей перевищила людській втрати у Першій Світовій Війні та за різними оцінками сягала 18-50 мільйонів осіб.

пандемія

Оскільки панедмія почалася потягом Першої Світової Війни, то багато смертей від хвороби могло бути списано на військові втрати. А ще для того, аби підтримати бойовий дух, поширення інформації про хворобу підпадало цензурі через військовий стан. Відповідно інформація про війну затьмарила таку катастрофу. 

Винятком стала Іспанія, яка зберігала нейтралітет у війні. І саме іспанські газети почали першими публікувати інформацію про пандемію. Звідти і походить сама назва – Іспанський Грип.  Від нього померло ~1-3% населення Планети. 

Але на території постреволюційної Росії, де тоді якраз точилася війна за незалежність України, втрати склали всього ~0,5% населення. Знову ж таки, тутешні території були надто далекі від решти глобальних процесів, які почали активно розвивати у поствоєнному світі. А на наших теренах був такий хаос, що й сам вірус не розібрався що й до чого. 

пандемія

Звичайно протягом історії було купа інших пандемій. Але ситуація з Іспанкою значно ближча до теперішньої реальності. Люди уже активно пересувалися світом, а технологічний прогрес знаходився на відносно високому рівні. 

*** 

РЕЗЮМЕ

Як би там не було, особисто я вважаю, що теперішня ситуація швидше за все не набуде аж настільки глобальної форми, як Іспанка. Адже сучасний рівень розвитку медицини знаходиться на значно вищому рівні, а жорсткість заходів щодо його попередження є безпрецедентними за всю історію. 

Що ж стосується України, то зараз, поки я пишу цю статтю небо над Європою виглядє ось так. 

пандемія

Це при тому, що США й Італія уже перегнали Китай за кількість інфікованих, а решта західноєвропейський країн це зроблять протягом найближчих днів. Місяць чи рік тому ситуація з активністю повітряного транспорту виглядала так само, зберігаючи існуючі пропорції. 

З одного боку сумно спостерігати, як ми постійно знаходимося осторонь, а з іншого – все викладене у цій статті дає підстави вважати, що пандемія Covid-19 не набуде такого поширення в Україні, як у західних державах. 

Важливо продовжувати зберігати карантин та використовувати інші перевірені методи по боротьбі з поширенням хвороби, які ви уже багато разів чули.

пандемія

Ось побачите. Все буде добре, хоча звичайно це неабияк вплине на економічну ситуацію. А для додаткового оптимізму та мотивації ось публікація про те, як я пережив попередню кризу та збираюся подолати цю

А яка ваша думка з цього приводу? Будьте здорові ? 

Support and Follow events in UkraineMore Info