Я особисто почав задумуватися про заробіток в інтернеті ще у далекому 2010 році, коли вперше поїхав до Індії. Тоді у мене була єдина мета – заробляти гроші в інтернеті для того, щоб могти вільно подорожувати світом.

В кінці 2011 року, зареєструвавши даний блог, я почав досліджувати це питання і вже з 2012 року живу життям, про яке завжди мріяв. На даний момент мені вдалося відвідати понад 120 країн світу, а також запустити ряд успішних і прибуткових інтернет-проектів, серед яких також і онлайн спільнота ОМБІЗ Картель.

Тож у даній публікації я вичерпно, доступною мовою і на простих прикладах спробую донести все, що наразі знаю про заробіток в інтернеті. Поїхали…

 

*** Ця публікація доступна у таких форматах: 

1) Відео з YouTube каналу.

 

2) Аудіо з подкасту

Слухайте у: Apple Podcasts / Google Podcasts / Overcast / Spotify

 

3) Стаття у блозі…

***

Міф про кнопку «БАБЛО»  

Перед тим, як почнемо розглядати питання про заробіток в інтернеті, давайте відразу розвіємо один популярний міф. Зазвичай, коли люди починають свій шлях в онлайн-бізнесі, вони шукають якусь «магічну таблетку» до легких і швидких грошей в інтернеті. 

Але дозвольте мені вас запевнити наперед – такої таблетки не існує та швидких і легких шляхів теж. Звичайно є варіанти оптимізувати ряд процесів та пройти вже по протоптаній стежині. Саме тому я і взявся за створення цієї публікації. Але не витрачайте свій час і зусилля на пошук сірих «обхідних» шляхів, оскільки до добра це вас не приведе. 

Звідки я це знаю? Річ у тому, що на самому початку своєї кар’єри в інтернеті я сам їх шукав. Та буквально за пару місяців зрозумів одну важливу життєву істину. 

Кількість грошей у гаманці прямопропорційна тій цінності, яку ви несете у світ. 

 

Заробіток виникає лише у тому випадку, коли одна сторона щось продає, а інша відповідно це купує. Так влаштований наш капіталістичний світ. І заробляти з повітря (навіть в інтернеті) неможливо. 

Для ще кращого пояснення я створив ось таку схему. 

заробіток в інтернеті - графік

Вертикальна лінія відповідає за кількість грошей, яку можна заробити. Горизонтальна – за ту цінність, яку приносите у світ своїми діями, що напряму залежить від докладених зусиль та ефективності організації робочого процесу.

 

Наприклад:
.
Бездумно клікати по лінках чи накручувати холості перегляди зовсім нескладно, але і «вихлоп» від такої справи мінімальний.
.
Також можна стати фрілансером і виконувати різні завдання на замовлення. Такі, як створення сайтів чи написання рекламних текстів. Це вже краще, але все ще далеко від системних і великих грошей.
.
А от для створення веб-сервісу, яким будуть користуватися тисячі людей, необхідна команда, зорганізовані дії, маркетинг і дуже часто інвестиції. Натомість у випадку успішності проекту можна стати дуже заможною людиною.

заробіток в інтернеті(десь у Коста-Ріці)

Я ж особисто знайшов своє місце під сонцем десь по середині та спеціалізуюся у створенні чи розвитку невеликих бізнесів чи інших комерційних організацій за рахунок ефективного використання онлайн інструментів. 

Наприклад: 

  • Надання професійних консультацій онлайн; 
  • Продаж різних товарів та послуг в інтернеті; 
  • Використання онлайн медіа для розвитку класичного бізнесу;
  • Розвиток онлайн шкіл та інших освітніх інтернет-проектів;
  • Заснування онлайн-клубів за принципом платної підписки;
  • Etc…

Далі ми пройдемося по цих групах. А наразі зафіксуйте важливий принцип: 

Ваш грошовий результат залежатиме від того, наскільки корисно це буде іншим.

Рухаємося далі…

*** 

Легкі та Прості способи заробітку в інтернеті

Заробіток на кліках, Заробіток на переглядах (серфінг по сайтах), Заробіток на лайках – це все дуже примітивні способи. Для цього є окремі сайти, які розраховують на таких же користувачів – шукачів золота. Але цінності подібна діяльність у світ приносить дуже мало. 

Опитування в інтернеті – також доволі примітивний варіант. Навряд чи людина, яку шукає легкого способу заробітку, буде критично оцінювати питання і давати конструктивний зворотній зв’язок. Більшість радше пошвидше пролистають форму, щоб заповнивши її отримати свої пару копійок. 

 

РЕЗЮМЕ 

Чесно кажучи я навіть ніколи не пробував жодного з цих способів заробітку в інтернеті, оскільки відразу усвідомлював, що це не вартує моїх зусиль і часу. Розуму для такої справи багато не потрібно. А відтак і заробляються на цьому лише копійки.

Також я детальніше розкрив це питання у статті  про “Легкий” заробіток на кліках, лайках та переглядах в інтернеті. Рекомендую переглянути, щоб розібратися остаточно.

*** 

Дрібний Фріланс

Мова йде про виконання різних простеньких завдань на замовлення в інтернеті. Наприклад: 

  • Транскрибація 
  • Набір текстів 
  • Наповнення сайту 
  • Таємний покупець
  • Збір Інформації
  • Інші дрібні завдання 

 

РЕЗЮМЕ

Це вже краще ніж попередні способи заробітку. Але все ще є доволі нестабільним та часто непередбачуваним заняттям, при якому людину дуже легко замінити, а відповідно і оцінюється така справа відносно дешево. Мова йде про пару сотень гривень за невеликий проект. 

Виконання таких завдань часто не вимагає спеціальних знань чи навичок і це більше нагадує простий обмін свого часу на гроші. Натомість, якщо на даний момент ви починаєте з самого нуля, то це може бути непоганий старт, але з думкою про перспективний розвиток. 

Багато таких завдань доступні на різних фрілансерських сайтах. Наприклад: 

***

Спеціалізований Фріланс

А це вже значно цікавіше, адже вузькопрофільні спеціалісти цінуються значно більше. До спеціалізованого фрілансу можна віднести: 

  • Написання статей чи контент менеджмент (я так починав) 
  • Усі види дизайну
  • Монтаж відео чи обробка фото
  • Створення й підтримка сайтів 
  • Програмування й інші спец. рішення
  • Налаштування реклами чи маркетинг
  • Проджект менеджмент 
  • etc…

 

РЕЗЮМЕ

Для багатьох людей спеціалізований фріланс є основний заняттям, що годує самого фрілансера та його сім’ю. Як і в будь-якій справі, з часом компетенція людини зростає, що напряму впливає на підняття рейту. Також вибудовуються довготривалі відносини із замовником, що в цілому надає впевненість у завтрашньому дні. 

заробіток в інтернеті на пляжі(я колись дуже давно, як тільки почав працювати із пляжу)

Колись я сам був фрілансером і писав статті на замовлення на різні туристичні сайти. А наразі активно користуюся послугами фрілансерів у своєму бізнесі. Зокрема підтримую тривалі ділові відносини з такими профі: 

Можете сміло звертатися до них при потребі. Але, будь-ласка, не підкидуйте занадто багато роботи, оскільки ці люди мені ще потрібні ? 

 

*** Спеціалізований Фріланс 2.0

Об’єднання декількох фрілансерів чи ефективна організація спільної роботи може перерости в агенцію. Це в результаті дає можливість виходу на крупніших клієнтів та результаті приносить значно більше прибутку лідеру такої спілки. 

В той же час передбачається і більше відповідальності, але, як показує практика, така гра вартує свічок. Саме таким чином в Україні почала розвиватися індустрія аутсорсингу, що наразі складає ~5% ВВП країни.

***

Блог – як заробіток в інтернеті й бізнес

А це моє улюблене. Я особисто почав вести цей блог ще у кінці 2011 року і наразі це не лише моє основне заняття, але й системний прибутковий бізнес. Дозвольте пояснити. 

Ідея тут доволі проста. Грамотно наповнений онлайн ресурс в певній темі слугує магнітом, який притягує інших людей, які варяться у цій же темі. А, якщо до вашого слова прислухаються і ви стаєте інфлюенсером (лідером точок зору), то це відкриває купу можливостей, до заробітку. 

Наприклад, моя діяльність будується на трьох китах (нішах):

  1. Подорожі
  2. Саморозвиток
  3. Онлайн-бізнес

 

Я регулярно публікую корисний контент по цих темах. І Ось, які методи заробітку при цьому використовую: 

Подорожі: 

Саморозвиток: 

Онлайн-бізнес: 

 

Серед інших способів заробітку на блозі є і такі: 

Блог, як бізнес, це дуже обшина тема, що потребує додаткового висвітлення. І як це обов’язково зроблю найближчим часом. 

Наразі важливо зрозуміти основний механізм роботи, а саме. Блогер гуртує навколо якоїсь теми певне коло осіб, за що між ними вибудовуються відносини. А коли є відповідний трафік, увага аудиторії скеровується на свої (чи інші) товари і послуги. 

 

Ось ще приклади: 

Стоматолог, який веде блог по догляду за ротовою порожниною, з великою ймовірністю буде успішнішим ніж звичайний класний спеціаліст, який не «піариться» у сфері своєї компетенції. 

Адвокатське об’єднання, яке веде блог та ділиться своїми кейсами, швидше за ве матиме більше клієнтів, ніж звичайна контора, що має лише вивіску на дверях. 

Зрештою будь-який фрілансер (чи інший спеціаліст), описуючи специфіку своєї роботи, буде значно більш затребуваним ніж той, чий профіль лише числиться на фрілансерських сайтах.

 

РЕЗЮМЕ

Впевнений, ви вловлюєте суть ведення блогу для бізнесу. Так само це і уже починають розуміти більшість компаній, які заводять власні професійні нішеві блоги. 

А дивіденди тут можуть вимірюватися сотнями, а то й мільйонами гривень. Скажімо, лише мій блог приносить понад мільйн гривень на рік

 

*** Ведення соцмереж – як бізнес в інтернеті 

Це фактично продовження попередньої думки. Профіль у кожній із відомих нам соцмереж фактично є окремими блогом (фейсбук, інстаграм, телеграм, ютуб etc). І тут застосовуються ті ж самі принципи, які я описав вище.

Ось цілих 13 способів, як розкрутити інстаграм профіль.

Основна різниця полягає у тому, що соцмережі влаштовані таким чином, що автор підвішаний на гачок і мусить регулярно публікувати новий контент. Інакше за день-два його пости сповзають в бездонну яму стрічки новин та в результаті про нього швидко забудуть. 

В той же час соцмережі мають колосальний вірусний ефект та блискавичне охоплення аудиторії. Тому я завжди рекомендую використовувати їх у комплексі з власним окремим сайтом, де публікується корисний вічнозелений контент. 

Практично усі способи заробтіку в інтернеті, які я озвучив у секції блогу, також чудово працюють в соцмережах. В залежності того чи іншого тренду в соцмережа можна навіть більше заробити. 

Але ще раз нагадую про відносно короткотривалий ефект соцмереж. Як тільки інстаграм поміняє алгоритми (а це тарпиться рано чи пізно), усі губасті дівчата будуть змушені шукати іншого способу себе прогодувати. 

Тому я виступаю за принцип володіння власним ресурсом, хоча і не відвертаюся від соцмереж. А радше експлуатую їх для розвитку пріоритетного майданчика, яким виступає мій блог OpenMind.com.ua

*** 

Інші складніші способи заробітку в інтернеті

 

Розвиток онлайн платформи

Мова йде про створення масштабних проектів, запуск яких можливий лише при певних інвестиціях за спеціалізованих фахівців та ефективної організації внутрішньої роботи. 

Це можуть бути маркетплейс-платформи (e.g. olx, EscapeWithPro) чи величезні портали (e.g новинні ресурси, сайти з нерухомості etc). Зрозуміло, що такі проекти можна запускати лише при наявності колосального досвіду та відповідних ресурсів. 

В той же час, як я писав з самого початку, вихлоп із таких справ також відповідний, якщо це позитивно повпливає на світ. 

 

Розробка сервісу чи застосунку

Також дуже непроста справа. Для успішної реалізації такого рішення потрібні відповідні знання, навички, доступ до ресурсів та само собою грамотно збудований маркетинг. 

Я особисто знаю наскільки непросто розробляти технологічне рішення, оскільки свого часу взявся за систему автоматизації платежів OMBIZ Payments, яка наразі у форматі бета-версії допомагає наших клієнтам в Картелі продавати в інтернеті свої товари і послуги на автопілоті. 

В будь-якому разі це уже Святий Грааль інтернет бізнесу. Успішні софтові компанії мають високу капіталізацію і у багатьох випадках це є кінцевою бажаною метою численних онлайн підприємців. 

***

Універсальна модель заробітку в інтернеті – ОМБІЗ Формула

Поварившись в інтернет-бізнесі уже майже 10 років я поcтійно еволюціоную, як спеціаліст, а моя компетенція зростає. Інтернет – це така сфера, у якій практично щодня доводиться вчити щось нове, аби залишатися в тренді. Мало не щомісяця виникають нові технології чи змінюються алгоритми роботи.

Але деякі принципи залишаються постійними. Мова йде про базовий підхід до того, як розвивається будь-яка справа й інтернет-діяльність теж. Тож я розробив універсальну модель, що слугує дорожною картою при розвитку будь-якої справи онлайн. І назвав її ОМБІЗ Формулою

омбіз формула

Якщо коротко, то кожна складова ОМБІЗ Формули відповідає за певний крок, який на мою думку варто зробити людині, котра бажає досягти комерційного успіху в інтернеті зі своєю ідеєю. 

ОМБІЗ Формула допомагає перестати вгадувати про те, що спрацює, а що ні. Натомість її завдання наперед чітко визначити кроки у розвитку бізнесу, опираючись на спеціальний методологічний аналіз. 

Після цього ідуть етапи:  

  • Створення Платформи,
  • Розвитку Аудиторії
  • Грошової Монетизації
  • та Масштабування…

Найцікавіше те, що жоден з цих кроків неможливо зробити без попереднього. А, якщо комусь раптом захочеться перескочити, то його справа приречена на провал. 

Детальніше ознайомитися з ОМБІЗ Формулою ви можете у цій публікації. Додам лише, що це центральна вісь нашої спільноти (онлайн клубу) Картель, де ми помагаємо наших клієнтам починати чи розвивати власну справу онлайн. 

Можете детальніше ознайомитися з Картелем за посиланням

*** 

Буквально пару днів після виходу цієї публікації мою ідею шкали цінностей про заробіток в інтернеті підхопив телеканал Суспільне Закарпаття і ми трохи поспілкувалися про це у ранковому ефефірі. Ось…

***

РЕЗЮМЕ

Наразі щиро дякую вам за увагу. Сподіваюся дана публікація була корисною для вас та доступно пояснила все, що варто знати про заробіток в інтернеті. 

Якщо у вас є будь-які додаткові або уточнюючі питання, можете сміло записувати їх в коментарях. Я особисто все переглядаю та не залишу без відповіді жодне з них. 

Щиро бажаю вам успіху та сподіваюся, що найближчим часом ви знайдете той заробіток в інтернеті, який вам ближчим до душі та буде задовільняти фінансово.

Support and Follow events in UkraineMore Info