Час від часу в мережі, а також в думках багатьох людей, з’являються думки про те, якою б могла бути альтернативна історія України. Я частково уже писав про це у статті про історичний крок, який змінив би майбутнє України. Мова йде про обрання у 1991 році чіткого вектору розвитку на захід, повторивши шлях наших тепер успішних сусідів та побратимів по минулому радянському нещастю.

Історичні факти чітко показують, що вступ у ЄС і НАТО – це правильний вибір, якщо мета звичайно економічне благополуччя і національна безпека. Тому ця публікація не є ніякою мрією, а радше проекцією того, якою б могла бути сучасна Україна, якби раніше зробила цей правильний вибір

 

*** Дана публікація існує у таких форматах: 

1) Відео з YouTube каналу.

 

2) Аудіо з подкасту

Слухайте у: Apple Podcasts / Google Podcasts / Overcast / Spotify

 

3) Стаття у блозі…

*** 

Ось вам альтернативна історія України…

Після здобуття незалежності Україна відмовляється від вступу в СНД і бере курс в ЄС і НАТО разом із рештою країн Центрально-Східної Європи, які раніше входили до Східного Табору, розпочинаючи відповідні реформи.

При цьому б відпала необхідність відмовлятися від ядерної зброї та підписання Будапештського меморандуму в 1994 році, який повинен був гарантувати територіальну цілісніть України, хоча, як ми уже знаємо, виявився безсилим документом. 

Десь між 1999 та 2004 роками Україна стає повноправним членом НАТО. 

 

Далі між 2004 та 2007 роками Україна входить у Європейський союз. 

У 2020 році Україна має потужну економіку та є однією з найвпливовіших держав у Європи. 

А тепер детальніше…

 

*** 

Територія 

Очевидно, що за такого розвитку подій ні про яку російську агресію не могло бути мови. Крихітні балтійські держави з численною російською спільнотою чудово себе почувають через те, що на їхній території базуєтьс ядекілька натовських підрозділів. 

Донбас і Крим є невід’ємною частиною соборної України, а наша територіальні цілісність непорушна. 

альтернативна історія україни

*** 

Населення

Якщо вам хоча б тридцять років, то ви точно пригадуєте рекламу на 1+1 «Нас 52 мільйони». Так от! Зараз нас не більше ніж 42, а без Криму і Донбасу 37-38 мільйонів. За 30 років Україна втратила майже чверть свого населення, що є найгіршим показником приросту в цілому світі.  

Тенденція інших східно-євпропейських держав також показує невеликий спад: але про такі цифри мова далеко не йде. Скажімо, населення тієї ж самої Польщі наразі складає 38 мільйоів і це приблизно так само, як було у 1990 році. Чехії, як було 10 млн у 1990, так само є і зараз. А от Румунія сильно просіла з 23 млн. у 1990 до 19 млн. зараз. 

Я б отимістично прикинув і сказав, що у 2020 році населення України могло б складати 50 мільйонів осіб. А це п’яте місце у Європі (після Німеччини, Франції, Великобританії та Італії) і тридцяте місце у світі. 

***

Економіка

У статті про історичний крок, що змінив би майбутнє України, я прирівнявся до Польщі по багатьом параметрах. Таким чином при щорічному зростанню ВВП в середньому на 4%, починаючи з 1991 року, теперішнє ВВП України у 2020 році становило б приблизно 600 млрд доларів США і поставило економіку нашї держави на 21 місце у світі.

До речі багато фахівців у 1990 році прорукували Україні бурхливий розвиток, що вдвічі перевищує поданий мною показник. Це звичайно було б круто, але я радше притримуватимуся історичної проекції, підтвердженої фактами.

При розміру економіки у 600 млрд. $ і населенню 50 мільйонів осіб, номінальне ВВП на душу складало б 12 000 доларів США. А це в чотири рази більше ніж є зараз.

Тобто звичайний українець за таких умов був би в чотири рази багатшим ніж фактично є зараз.

***

Геополітика

Маючи ядерну зброю, будучи у складі НАТО і займаючи стратегічну позицію між Сходом і Заходом Україна є важливими дійовим суб’єктом міжнародних відносин. 

Наші миротворчі контингенти присутні в багатьох гарячих точках, а до слова прислухаються. Цілком ймовірно, що Україна могла б стати окремим повноправним членом Великої Двадцятки

альтернативна історія україни g20

***

Інфраструктура

Завдяки розвиненій економіці, де відсутня корупція, інфраструктура величезної європейської держави активно розвивається. Це особливо важливо для забезпечення безперешкодного руху людей, товарів і капіталів, що є базовим принципом Європейського Союзу. 

Таким чином у 2020 році країна посічена численними автобанами і швидкісними магістралями. Ось, найсвіжіша інформація від Укравтодору про плани будівництва.

Само собою, що всі регіональні дороги перебувають в ідеальному стані та приведені до європейських стандартів. 

До слова, ось існуюча мережа автобанів та швидкісних магістралей у Польщі, де ще 20 років тому не було жодної чотириполоски. 

(червоне – будуєтся / сіре – запроектовано)

В країні діють 19 аеропортів. Таким чином з будь-якої частини України до найближчого аеропорта можна добратися за 1-2 години, а між основними хабами налагоджене системне внутрішнє сполучення.

(вирізка з презентації авіаційної транспорної стратегії)

Також Львів, Київ, Одеса, Харків та Дніпро з’єднані євроколією, що приєднана до європейської мережі швидкісних залізничних перевезень.

Завдяки цьому всьому українці мають можливість легко і швидко подорожувати між регіонами, що позитивно впливає не лише на економічний розвиток, але й згуртування нації.А крім того робить нашу державу привабливим міжнародним туристичним напрямком.

*** 

РЕЗЮМЕ

Ну, як вам така альтернативна історія України? Впевнений, що це зовсім непоганий розвиток подій, чи не так? 

І знаєте що? Це не лише мрія, а цілком можлива реальність. Рішення полягає у тому, щоб зробити правильний крок і пройти по протоптаній стежині, по якій уже три десятиліття впевнено рухаються наші західні сусіди, позитивний результат від чого очевидний. Далі вибір лише за нами.

Support and Follow events in UkraineMore Info