На днях нарешті була сформована Львівська ОТГ, до складу якої окрім самого Львова увішли ще 17 населених пунктів:

Міські ради:
– Винники 
– Дубляни

Ради селищ міського типу:
– Брюховичі 
– Рудне 

Селищні ради;
– Грибовицька (села Великі Грибовичі, Збиранка, Малі Грибович)
– Грядівська (села Гряда, Воля-Гомулецька)
– Зашківська (села Зашків, Завадів, Зарудці)
– Лисиничівська (села Лисиничі, Підбірці) 
– Малехівська (село Малехів)
– Рясне-Руська (села Рясне-Руське, Підрясне)

Фактчино мова йде про об’єднання Львова з двома містами, двома смт і 13 селами. Площа зросла міста зросла майже удвічі переважно у північному напрямку, а населення збільшилося порядка на 50 тис. осіб.

Але раніше я публікував пост у фейсбуку, в якому цікавився точкою зору моїх читачів про те, як, на їхню думку, повинна вигладати Львівська ОТГ. І отримав безліч неоднозначного зворотного зв’язку. Тож вирішив копнути трохи глибше, оскільки це питання бентежить мене не менше за вас, адже особисто збираюся жити у Львові і мені не байдужа доля нашого міста. 

Для цього поспілкувався з депутаткою Львівської міської ради і моєю давньою приятелькою Юлією Гвоздович, котра вичерпно відповіла на мої питання і розповіла про суть децентралізації та хто від цього виграє. Цей матеріал ми записували ще до затвердження існуючих меж.

***

Як завжди, така публікація існує у наступних форматах: 

Відео на каналі.

 

2) Аудіо з подкасту

Слухайте у: Apple Podcasts / Google Podcasts / Overcast / Spotify.

 

Таймлайн:

  • 0:38 – Про Перспективний план об’єднаних громад
  • 3:25 – Про різне бачення щодо об’єднання громад. Де правда?
  • 9:28 – Про Львівську ОТГ
  • 11:22 – Про Брюховичі і Винники
  • 15:18 – Про старостинські округи
  • 17:47 – Про Рудно
  • 20:27 – Як громади в складі Львівської ОТГ зможуть вирішувати свої питання
  • 23:10 – Про потенційного інвестора і ОТГ
  • 29:03 – Про тарифи на комунальні послуги для міста і села
  • 31:49 – Що зміниться для людей
  • 34:06 – Населені пункти залишаються, а не стають Львовом
  • 36:47 – Про побоювання Юлії Гвоздович

 

3) Стаття…

*** 

Де правда поміж об’єднанням та приєднанням?

Львівська область є однією з останніх, де ще досі не завершений процес формування об’єднаних територіальних громад (ОТГ). І вже наступної середи, 27 травня, Кабмін повинен остаточно затвердити перспективний план Львівської області, включно з тим, як виглядатиме Львівська ОТГ.

На перших етапах децентралізації (яка почалась у 2015 році) громадам дозволяли об’єднуватись добровільно. Пропозиції по об’єднанню тих громад, які не встигли цього зробити самі, зробила Львівська облдержадміністрація.

 

Пропозиція ЛОДА: об’єднати у Львівську ОТГ Винники, Брюховичі, Рудне, Лисиничі, Підбірці, Рясну-Руську, Бірки, Дубляни, Зашків, Малехів. Але без Сокільників, Зимної Води і Мурованого etc.

львівська отг

(запропонована Львівська ОТГ – межі виділені синім)

Однак вже перед самим затвердженням цього питання в Кабміні, Винники і Брюховичі заявили, що вони хочуть створити окремі ОТГ. Влада Львова проти такого повороту подій. То ж де правда?

 

Щоб розуміти переваги децентралізації, потрібно розуміти її суть.

По-перше, децентралізація – це не лише адміністративний поділ, а й фінансова незалежність місцевих бюджетів.

«Експерти підрахували, що з бюджетів сіл більшість витрат – це зарплати сільським головам та апарату (від 60 до 90% річного бюджету села). Про благоустрій, про вдосконалення будівництва шкіл мова не йшла. Крім того, дуже багато робіт виконувалися за погодженням з Києвом. Децентралізація показує принцип субсидіарності, коли багато чого можна вирішити локально, і люди на нижчому рівні повинні мати на це вплив», – каже Юлія.

Юлія Гвоздович про ОТГ

І тут починається спроможність громади – чи є достатньо у неї коштів, щоб здійснювати свої повноваження. Наприклад, забезпечити фінансово роботу дошкільних закладів освіти – зарплати, ремонти, благоустрій і так далі. Тому багато сіл порахували, що, можливо, не треба одного сільського голову, секретаря і заступника на одне малесеньке село. Можна ці функції об’єднати і робити це на три села.

У ситуації з Винниками і Брюховичами Львів обурює те, що голови цих населених пунктів зараз розповідають, що вони можуть забезпечити власну громаду і села навколо. Тоді як річний бюджет Винників всього 56 млн грн, а у Львова – 7 млрд грн.  І саме Львів дотує чимало сфер, наприклад, оплачує перевізникам за маршрутки до Винник, ремонтує дорогу Львів – Винники, діти з Винник навчаються у львівських школах, відвідують львівські дитячі садочки.

***

Хто виграє від об’єднання

Якщо правильно об’єднатися, то від цього виграють всі. Малі села чи громади повинні також мати право голосу. Для цього у законі передбачено, що в ОТГ будуть сформовані старостинські округи, де проводитимуться вибори старост. Ці старости будуть входити у виконавчий комітет Львівської ОТГ.

Дуже часто маніпулюють тим, що Лисиничі, Винники та інші довколишні села стануть периферією Львова, а він, мовляв, ніколи не вкладав у периферії.

Насправді це питання дуже легко вирішується. Скажімо, приймається програма розвитку Винник, на яку виділяють ті самі кошти, які вже є в річному бюджеті Винник, або й більші. Цю програму обговорюють на громадських слуханнях. Староста вирішує, які об’єкти увійдуть у цю програму.

Єдина прогалина в законодавстві щодо Винник і Дублян полягає в тому, що це міста, а старостинські округи формуються на базі сіл і селищ. Це питання зараз намагаються врегулювати, щоб міста не залишилися без свого старости.

***

Хто вже виграв від децентралізації

Села Зимна Вода і Муроване сформували свої ОТГ ще раніше. У них є бюджетоутворюючі підприємства, які приносять їм доволі великі бюджети. В Мурованому, наприклад, люди дуже задоволені своєю ОТГ.

Там зробили дорогу. І довкола Львова теж є дороги, які зробили завдяки децентралізації. І всі ремонти, які ми бачимо у Львові – також завдяки децентралізації. Колись більшість податків йшли на Київ і розподілялись там. Відповідно, сюди мало що доходило. Тепер все є тут. Депутати вирішують разом з міським головою та управліннями, на що все це витрачати.

Ще одне побоювання, яке озвучують сільські громади – це те, що у Львові ще багато чого треба зробити, і поки руки дійдуть до сіл, то треба довго чекати.

Це все вирішується через того ж старосту, або ще є орган самоорганізації населення (ОСН). Люди створюють ОСН і місто може йому делегувати певні повноваження і дає на це гроші. Це може бути дрібний ремонт в під’їздах, прибирання, догляд за дитячими майданчиками і так далі.

***

Що ще зміниться для людей

Для тих пунктів, які увійдуть до складу Львівської ОТГ, точно зміниться ціна на нерухомість, адже вартість житла у місті вища, ніж у селі чи селищі.

Також люди отримають комфортний транспорт. Як відомо, Львів бере кредити і суттєво оновлює склад рухомого транспорту. Громада Винників чи Брюхович не забезпечить це сама, бо це величезні кошти.

Брюховичі залишаться Брюховичами, Рудне – Рудним.

Тобто, вони не стануть Львовом. Послуги, які надає місцева влада, будуть надаватися всім, хто є в ОТГ, на місці. Для цього є ЦНАП і людям не потрібно буде їздити за довідками до Львова.  

*** 

РЕЗЮМЕ

Перспективний план області приймуть на багато років, але ніхто не забороняє потім громадам знову об’єднуватись між собою. Тож подивимося, якою стане Львівська ОТГ.

Головне, щоб всі можливості для спільного розвитку не знищили. Існує небезпека, що місцеві ради тих громад, які можуть утворитися навколо Львова, зроблять так, що потім вже не буде чим управляти, що вони всі землі продадуть. І потім, якщо прийде великий інвестор, то для нього не залишиться землі і він поїде, наприклад, в Тернопіль.

Загалом треба підвищувати рівень обізнаності громадськості у цих питаннях, говорити про це і головне – говорити правду, а не ті речі, які придумують політики, щоб просто залишитись при владі.

Support and Follow events in UkraineMore Info