Невдовзі будуть затверджені нові райони Львівської області. На днях Кабмін врешті затвердив Львівську ОТГ, до якої таки увійшло багато навколишніх сіл та містечок. Про це у мене є окрема публікація про те, Якою буде Львівська ОТГ.

А наразі залишилося розібратися з районами, Для цього я поїхав у Київ та поспілкувався з народним депутатом Романом Лозинським, який входить до робочої групи, дотичної до реформи Децентралізації

*** 

Як завжди, пропоную вашій увазі: 

Відео на каналі.

 

2) Аудіо з подкасту

Слухайте у: Apple Podcasts / Google Podcasts / Overcast / Spotify.

 

Таймлайн відео/аудіо

  • 00:28 – Якою стала нова Львівська ОТГ
  • 03:57 – Як відбувається процес утворення районів
  • 05:57 – Як будуть функціонувати нові райони
  • 10:00 – Якими будуть райони у Львівській обл
  • 21:16 – Чи є непорозуміння при формуванні районів
  • 26:41 – Коли можна очікувати затвердження районів

 

3) Стаття…

***

Затверджена Львівська ОТГ

Нарешті сформована Львівська ОТГ.

львівська отг

До нового формування, окрім Львова увійшли ще 17 населених пунктів:

Міські ради:
– Винники 
– Дубляни

Ради селищ міського типу:
– Брюховичі 
– Рудне 

Селищні ради;
– Грибовицька (села Великі Грибовичі, Збиранка, Малі Грибович)
– Грядівська (села Гряда, Воля-Гомулецька)
– Зашківська (села Зашків, Завадів, Зарудці)
– Лисиничівська (села Лисиничі, Підбірці) 
– Малехівська (село Малехів)
– Рясне-Руська (села Рясне-Руське, Підрясне)

Фактчино мова йде про об’єднання Львова з двома містами, двома смт і 13 селами. Площа зросла міста зросла майже удвічі переважно у північному напрямку, а населення збільшилося порядка на 50 тис. осіб.

Детальніше про плюси та мінусти такої великої громади дивіться у матеріалі з Юлією Гвоздович про те, якою буде (стала) Львівська ОТГ.

*** 

Нові райони Львівської області: не 20, а 5, 6 або 7

Наступний крок – фіналізація нових районів. До сьогодні загалом по Україні було 490 районів, які сформували ще в радянські часи. А після завершення нового поділу їх має стати 100-110.

Старі райони (490)Нові Райони (~100)
старі райони українинові райони україни

 

У Львівській області наразі є 20 районів.

старі райони львівської області

До осені їх буде суттєво менше. Оптимальна кількість, про яку зараз говорять – сім районів.

 

Щодо кількості районів Львівщини було три варіанти

 

Перший запропонувало Міністерство розвитку громад і територій – п’ять районів.

нові райони львівської області варіант1

 

Другий варіант подала ЛОДА – шість районів.

нові райони львівської області кабмін

 

І третій варіант, який експерти і профільний комітет ради назвали найбільш оптимальним – сім районів. 

нові райони львівської області

Логіка при формуванні нових районів така, що їх мешканцям має стати простіше і ближче до послуг, а не важче і дорожче. Ідея в тому, щоб кожен мешканець області міг доїхати до свого райцентру не довше ніж за годину. 

Також бралися до уваги методичні рекомендації, у яких вказується, що населення районів повинно складати між 150 та 800 тис. осіб. А відстань райцентрів до обласного центру повинна коливатися у межах 30-60 км. 

«Дуже важливо грамотно з людьми спілкуватись. А це не завжди відбувається. Треба точково збирати людей і пояснювати, що це ваші гроші і укрупнитись буде краще, тому що у вас з’являться такі і такі можливості», – каже Роман.

Роман Лозинський про нові райони Львівщини

***

Оптимальне рішення поділу нових районів

Особисто я також вважаю, що найкращим є рішення поділу на 7 районів. А саме:

  • Львівський,
  • Червоноградський,
  • Золочівський,
  • Дрогобицький,
  • Ново(Яворівський),
  • Самбірський,
  • Стрийський.

Таким чином у нас виходить один центральний Львівський та 6 практично рівносильних між собою інших районів. При цьому, як на мене, зберігається баланс і гармонія, де жоден суб’єк явно не переважає, а значить спільноти змогуть органічно розвиватися на місцях. 

Це дає основу до розвитку Львівської та Дрогобицьких агломерацій. А ще кожен центр району з’єднаний зі Львовом окремою хорошою дорогою та залізницею. В той же час усі райони також мають добрі зв’язки між собою. 

нові райони львівської області зв'язки

Дуже сподіваюся, що нові райони Львівської області будуть саме такими.

***

Все згідно стандартів ЄС 

Додам від себе, що це не проста вигадка бюрократів, адже реформа Децентралізації опирається на стандарти які вже існують в ЄС, де поділ адміністративно-територіальних одиниць відбувається акурат за таким принципом та відповідає Номенклатурі територіальних одиниць для цілей статистики (NUTS).

 

Ось схема NUTS третього рівня (1500800 тис. осіб) – еквівалент наших нових районів.

 

А це уже другий рівень NUTS (800 тис. – 3 млг. осіб) – еквівалент наших існуючих областей. Приклад в сусідній Польщі – Воєводства.

Отже рухаємося у правильному напрямку. 

***

Які ще питання залишились

Наразі ще ведуться розмови про те, де буде центр у нових районах. Наприклад, мешканці Бродів хочуть Бродівський район, люди із Золочева – Золочівський. Хоча, опираючись на методику, я вважаю Золочів кращим кандидатом. 

Також свого роду змагання за центр відбувається між досвідченим Яворовом і молодим і драйвовим Новояворівськом.

При визначенні центру того чи іншу району дивляться на те, наскільки там якісні адміністративні будівлі, як виглядає ситуація з кадрами і так далі. Також береться до уваги транспортна доступність: мешканець села чи селища повинен впродовж години дістатися до центру свого району.

 

Міста обласного значення зникнуть?

Таке поняття як місто обласного значення (серед яких є Львів, Трускавець, Моршин, Борислав, Червоноград, Дрогобич, Новий Розділ, Самбір, Стрий) втрачає сенс, оскільки всі ресурси тепер будуть йти в громади.

*** 

Коли затвердять нові райони?

Крайній термін остаточного затвердження нових районів – кінець червня цього року. Адже з 27 липня стартує передвиборча кампанія і нова карта громад і районів має бути сформована.

У кожному районі будуть нові районні ради, однак після реформи постане питання, чи потрібні депутати районних рад. А для того, щоб не призначати вибори до районних рад, треба міняти Конституцію. Цього зробити не встигли.

Тому районні депутати будуть, втім їх буде менше, а також в них не буде повноважень і ресурсів. Усі конкретні справи вирішуватимуть громади.

***

РЕЗЮМЕ

Що вже сьогодні можна спрогнозувати, то це те, що після завершення адміністративного поділу з’явиться багато нової енергії. Вже сьогодні є багато прикладів успішних і спроможних громад, які показують класні результати.

Тому можна сказати, що реформа децентралізації є однією з найпрогресивніших і найуспішніших в нашій країні. І все в нас буде круто, тому що ми рухаємось у правильному напрямку.

Support and Follow events in UkraineMore Info