Подорож на кемпері була моєю давньою мрією. Я уже багато де катався на авто. Серед найцікавіших роудтріпів були Балкани, Дикий Захід США, Карликовими державами Європи etc. Але будиночок на колесах – це вже зовсім інший рівень.

І от прибувши у Мельбурн, я знав, що просто не можна пропустити цієї нагоди, адже Австралія (до слова, моя 122 відвідана країна) просто створена для такої мандрівки.

Тож ми винайняли кемпер та поїхали вздовж узбережжя до Сіднею. Що з того вийшло, дивіться у цьому відео…

А також читайте далі у статті… 

*** 

Маршрут 

Більшість людей, які просто хочуть дістатися по землі з Мельбурна у Сідней чи навпаки, пролітають майже 900 км по автобану в середині континенту. Але прибережний маршрут є значно більш мальовничим, хоча і трішечки довшим та повільнішим – порядка 1100 км. 

 

Зрештою, це історична дорога Princess Highway, що має купу цікавинок на своєму шляху. Тож ми виділити 3 дні, взяли на прокат кемпер всього за 28 австралійських доларів та відправилися в путь…

Стривай, за 28 доларів? Саме так! Читайте далі. Все розповім 🙂 

*** 

Перші важення 

І хоча я вважаю себе доволі вправним водієм, досвіду керування такими великим авто практично не маю. Тому спочатку було трохи “стрьомнувато”, особливо при виїзді з міста та ще й на дорогах з лівостороннім рухом. Але за годинку-дві цілком пристосувався. 

Мельбурн величезний мегаполіс і його розлогі передмістя тягнуться на десятки кілометрів. Але згодом дорога починає іти лісом. Цьогорічні пожежі в закінчилися акурат за місяць до нашої поїздки, тож навколо було видно сліди цього моторошного стихійного лиха. 

Чесно кажучи складно уявити масштаб, якщо не побачити це на власні очі. Тим не менше природа потроху повертається і уже практично всюди на обвуглених стовбурах пробиваються паростки зелені. 

Виявилося, що наш шлях пролягав через сам епіцентр пожежі. Через це протягом всього шляху було дуже мало машин, адже більшість людей досі були не впевнені наскільки безпечно рухатися у цьому напрямку. 

Це був унікальний досвід… 

*** 

Кемпінги та зупинки

Через невелику густоту населення містечка зустрічаються вкрай рідко. Зате кожне з них, наче з картинки. 

Практично кожних пару десятків кілометрів знаходяться безкоштовні і платні кемпінги та стоянки. Різниця звичайно у сервісах. На платних завжди є доступ до електроенергії, можливість набрати і злити воду, душ та інші блага цивілізації. Ціна коливається від 20 до 40 $ за авто. 

Безкоштовні, як правило обмежуються просто охайним місцем для зупинки на ніч, з добре облаштованою пікнік зоною і навіть чистим туалетом. Спеціально для порівняння дві ночі ми зупинялися у різних місцях, щоб зрозуміти як це. 

 

Натомсть, якщо місце не призначено для зупинки на ніч, то власне це мається на увазі. В більшості місць можна лише зробити піт-стоп на обід чи, щоб просто покупатися в морі. 

Вражає те, наскільки тут за всім доглядають. Ось куди ідуть кошти платників податків. 

*** 

Прибережні містечка…

… це просто суцільна ідилія…

 

Дуже складно передати тамтешню гармонію. Краще дивіться відео, щоб хоч якось відчути атмосферу. Провінційна австралія нагадала мені Південно-Африканську Республіку. Тут дуже подібні кольори, ландшафи й клімат. 

*** 

Особливості їзди на кемпері

Користування хаткою на колесах чимось нагадало мені догляд за яхтою в Греції. Навколо авто завжди є достатньо роботи. Тут можна повноцінно жити, але це все вимагає догляду. Треба слідкувати за рівнем газу в балоні, перемикати живлення холодильника, зливати технічну воду і поповнювати запаси цистерни. 

Особливу увагу варто приділяти туалету. Перед здачею авто його варто почистити. Для цього за допомогою спеціальної програми треба неподалік знайти станцію для відходів та провести операцію, “скинувши баласт”. Інакше штраф у 200 доларів. 

Коротше кажучи, я багато чого навчився за ці три дні. І звичайно хочу ще…

*** 

РЕЗЮМЕ

Це був неймовірний досвід. Я вже з нетерпінням чекаю, коли зможу знову повторити подібну мандрівку десь у Європі чи США. 

 

Ледь не забув. Розповідаю, як нам вдалося заплатити за це лише 28 $ за три дні оренди, хоча ринкова ціна складає порядка 60-90 баксів на добу. Річ у тому, що в Австралії через великі відстані зазвичай кемпери орендують для тривалих поїздок в одному напрямку.

Відповідно виникає необхідність балансувати наявність вільних авто у різних точках. І, якщо десь є дефіцит, то компанії просто за безцінь дають машину лиш би хтось перегнав її у потрібне місце. Сервіс imoova.com відслідковує такі запити і виступає посередником при бронюванні, беручи собі 25 $ комісії, а 1$ це символічка добова ціна оренди.

Прикольно і те, що цей сервіс працює не лише в Австралії, а також у Новій Зеландії, США і навіть у Європі. Тож беріть на замітку. Ну а в нас на черзі далі розповідь про Сідней. Почуємося…

Support and Follow events in UkraineMore Info