Через те, що більшість країн залишаються закритими для українців протягом пандемії, значно зріс інтерес до внутрішнього туризму. А там, де з’являється попит, підтягується і пропозиція. Цього літа було вперше відкрито пряме авіасполучення між Львовом і Херсоном та Одесою.

Тож я вирішив скористатися такою нагодою та відвідати Херсонщину, щоб протестувати, як там можна провести довгий вікенд у форматі уже звичного дня львів’ян сіті-брейку – такого, як зазвичай літаємо у різні європейські міста.

Що з того вийшло, дивіться у цьому відео.

А також читайте у статті далі…

***

За повні чотири доби нам вдалося відвідати:

  • Херсон
  • Острів Джарилгач
  • Олешківську пустелю
  • Нову Каховку
  • Станіславські кручі

Ось карта всього маршруту.

Звичайно, це було б неможливим, якби ми не орендували авто напрокат.

Ну, а тепер про все по черзі.

***

Переліт

З мого рідного Львова у Херсон літає SkyUp. Рейси здійснюються по четвергах, суботах і вівторках. Щоб провести довгі вихідні, ми вилетіли в четвер о 12:30 і прибули у Херсон о 14:00. Назад поверталися в понеділок о 15:00 з прибутям у Львів о 17:30.

Враховуючи, що раніше автомобілем чи поїзом дорога у Херсон тривала цілу добу, то півтори години в повітрі – це лише одна мить, за яку навіть не встигаєш переглянути бортовий журнал.

Ой, як приємно було повернутися у наш лаунж після чотиримісячної перерви. До слова, це найдовший період часу протягом останніх десяти років, коли я не відвідував аеропорт.

Приємним здивуванням стало заповнення рейсу десь на рівні 70%. Окрім туристів, були і люди, котрі просто поверталися додому. Багато хто з них вперше летів у рідне місто літаком.

При наближенні до Херсона крізь ілюмінатор відкривається абсолютно інша картинка, ніж звичні галицькі пейзажі. Численні заплави Дніпра та безкраї поля.

 

Приземлившись, усі пасажири гучно поплескали і кинулися витягувати свої пакунки. Але не тут то було. Перед виходом з літака кожному перевірили температуру.

Спустившись по трапу хотілося сфоткати злітну смугу, але у відповідь прозвучало: «Фатаграфіровать нєльзя». Хммм. Цікаво чому саме. На щастя, таких заборон немає в самому приміщенні аеропорту.

У зв’язку з окупацією Криму, Херсонський аеропорт став справжніми воротами для мешканців півдня України. До слова, минулого року його послугами скористалися понад 154 тисячі пасажирів.

Ну, поїхали в місто.

***

Херсон

Нас зустрів один з моїх підписників Дмитро, який займається приватними трансферами по регіону. Незважаючи на те, що аеропорт знаходиться за містом, у центр Херсона їхати всього 15-20 хвилин. Трафік невеликий, тож за мить опиняєтеся у серці міста.

Херсон

Більшість сучасного міста сформувалося у радянський період, на що вказує навколишня архітектура.

Херсон

Херсон

Хоча і є чітко виражений історичний центр з ще дореволюційною забудовою.

Херсон

Херсон

Херсон

 

Херсон став першим збудованим містом після того, як Росія перемогла Туреччину і пробила собі вихід до Чорного моря у середині 18 ст. Все починалося з фортеці, від якої наразі залишилася брама та оборонні вали. Будівництвом, як і усіма політичними справами регіону, завідував фаворит Катерини Другої – Григорій Потьомкін.

Херсон

 

На території фортеці знаходиться основна святиня міста – Спаський собор.

 

Саме тут і похований великий полководець свого часу Потьомкін.

І тут в мене трішки розривається шаблон. Григорій Потьомкін заснував місто і фактично уособлює таку саму роль у Херсоні, як Данило Галицький у Львові. Але в той же час, не без його допомоги було ліквідовано козацтво і знищена Січ.

Те саме стосується й інших героїв. Ось, наприклад, пам’ятна дошка на одному з історичних будинків в центрі про те, що там свого часу проживав «Вєлікій Рускій Полководець – Алєксандр Васильєвіч Суворов». Той самий, котрий придушив повстання Коліївщини.

Зрештою, можу це зрозуміти. Як не крути, саме завдяки цим історичним фігурам існує теперішнє місто, що має неабияку славу з минулих років. Наприклад, саме у Херсоні було спущено на воду перший 66-гарматний великий корабель Чорноморського Флоту «Слава Єкатєріни».

І все було б ок. Це ж історія! Якби не те, що зараз цей Чорноморський флот веде агресивну війну проти України. Пора би якось уже визначатися з національними героями.

Херсон

 

Також у місті є невелика набережна, звідки відкриваються пейзажі на порт.

Херсон

А ще є можливість заскочити на один із прогулянкових кораблів, звідки зазвичай лунає щось у стилі «Ласковий Май».

Херсон

Загалом атмосфера у місті спокійна та приємна. Натомість, справжнім відкриттям для мене стали ось такі надписи, які зустрічаються по цілому місту.

Я б навіть не зауважив, якби про це не розповів Дмитро. Виявляється, що це така підпільна «реклама» сайтів, де можна придбати наркотики. Дивина та й годі…

Але не думайте, що я вороже налаштований і передаю лише негативні речі. Насправді моя мета візиту в Херсон полягає у тому, щоб розповісти про цей край та дослідити його самостійно. Тож ділюся лше власними враженнями. І зараз лише про хороше.

Перш за все приємно здивувало те, наскільки життя у місті інтегроване з водою. Навколо є багато люксусових закладів, куди можна дістатися лише на човні, що у свою чергу виконують роль таксі.

Херсон

Звичайно, у таких місцях гріх не спробувати місцевий улов.

Херсон

 

Також тішить і те, наскільки динамічно розвивається креативний клас. Однією із найцікавіших локацій міста, де пульсує сучасне життя, є креативний простір Urban Cad, що виник на території ревіталізованого заводу.

Херсон

Власне тут і проходила презентація моєї книги “Формула Продуктивності” для місцевої спільноти.

Особлива подяка за підтримку колегам із книгарні “Учбова Книга”, де власне можна і придбати книгу, якщо вас не було на презентації.

Перший день у Херсоні пройшов неймовірно. І це було можливим лише через те, що є прямий рейс. Інакше після доби у дорозі потрібно ще два дні відходити.

***

Дніпровські Плавні

А тепер уявіть ситуацію, що в центрі міста знаходиться справжнє водне сафарі. Саме так воно є у Херсоні. На протилежному березі Дніпра є безліч спортивних та рекреаційних баз, звідки уже починаються Дніпровські Плавні.

Для початку варто човном дістатися протилежного берега. Ми сіли у переповнений дітлахами баркас та почали форсувати ріку.

Херсон

Це нагадало Буркіна-Фасо, коли я цілий день ішов морем на маленькому човнику разом з десятками африканців.

За мить дісталися протилежного берега. Виявилося, що всі діти є учасниками спортивно-водної секції.

Херсон

Херсон

Це дивовижно спостерігати, як відбувається процес приготування до такого спорту, адже у Львові чогось подібного взагалі немає. Зрештою, кожному своє. Ми ходимо по горах.

Там же спустили на воду свою байдарку та відправилися досліджувати навколишні терени.

Сказати, що я під враженнями – це не сказати нічого. Ну, де ще у світі можна ось так в центрі міста буквально за мить опинитися посеред дельти ріки з дикою природою навколо?

Зазвичай подібні тури супроводжуються тривалими переїздами і складною логістикою. А у Херсоні – це еквівалент прогулятися у міському парку.

Багато мешканців міста мають тут свої дачі, куди дістатися можна лише по воді.

Було б круто прилетіти з компанією і винайняти ось такий будинок на вихідні. Це абсолютно інший досвід.

Херсон

Дві години у плавнях пролетіли як одна мить, і це однозначно одне з найцікавіших занять у місті. Всім рекомендую.

Додам, що тур нам організовував місцевий оператор ХерсON. Особливо хочу відзначити спосіб бронювання. Просто заходиш на сайт, обираєш бажаний тур і дату, оплачуєш онлайн і вуаля. Далі лише приходиш на стартову точку у визначений час. А ціна такого щастя лише 200 грн на особу.

Також хлопці з ХерсON мають свою кав’ярню та інформаційний центр на основній пішохідній вулиці міста, де можна ознайомитися й з іншими турами. Приємно, коли все працює, як належить. Так тримати, молодці.

 

***

Острів Джарилгач

В обід нам підігнали орендоване авто і ми вирушили у Скадовськ. Додам, що машину я брав у приватника через OLX. Виявилося, що так теж можна. Підписав договір, дав $200 завдатку готівкою і все.

Після анексії Криму Скадовськ почали відвідувати значно більше людей. На перший погляд, це звичайний український морський курорт.

Херсон

Там ми зустріли давнього приятеля і коуча по досягненню цілей Олексія Адаміва, котрий перебрався на літо у значно кращий клімат, розмінявши львівські дощ і хмари на південні сонце і море.

А далі пересіли на паром, щоб дістатися власне самого острова.

Скадовськ

Додам, що зі Скадовська на острів Джарилгач щодня декілька разів ходить паром, а також численні приватні катери. Ціна у два боки 200 грн за паром і 500 грн за катер.

Сама ця переправа уже є своєрідною пригодою.

Прибувши на острів, потрапляєш наче в інший світ. Джарилгач, до слова, є найбільшим островом у Чорному Морі. Його ще називають Українськими Мальдівами. Хоча про Мальдіви тут нагадує хіба білосніжний, наче кашка, пісок та прозора водичка.

Острів Джарилгач

Острів Джарилгач

Острів Джарилгач

 

Все решта перебуває на зародковому етапі цивілізації. Особливо бентежить ситуація з таборуванням, яке абсолютно ніяк не врегульовано, що є передумовою до самозахоплення території.

Став намет де хочеш. Какай теж де хочеш.

Острів Джарилгач

 

Практично все треба брати з собою. Хоча є дві кафешки, де можна похарчуватися і випити холодного пива.

 

З іншого боку, це дуже унікальне місце, яких небагато залишилося в Україні. Джарилгач, або просто Джа, стає доволі популярним. Лише за один вечір ми встигли зустріти декілька компаній знайомих. Ось, наприклад, хлопці та дівчата з Indie Trips та Ever Rest Club.

Іншими словами, нудно тут точно не буде. Але варто також і знайти час, щоб просто помилуватися природою на самоті подалі від інших.

Острів Джарилгач

Острів Джарилгач

***

Асканія Нова

Після Джарилгача ми планували потрапити на сафарі у заповідник Асканія-Нова. Але, на жаль, цього не вдалося зробити у зв’язку із слабкою організацію колективу цієї «перлини» України.

Про те, що трапилося, я написав у цьому пості на Фейсбук. Просто сором.

Виявилося, що це не лише нам так не пощастило ?

 

***

Олешківська Пустеля

Дев’ять років тому по дорозі до Криму я уже намагався якось заїхати сюди на авто. Але не знаючи дороги, просто вгруз та ледве відкопався.

Тож зараз вирішив зробити все правильно і поїхав до туристично-інформаційного центру. Там нас зустріла директорка парку та з усміхненим обличчям провела інструктаж.

Вхід коштує 50 грн з людини і ще 10 грн так званий «processing fee», щоб за тебе надіслали кошти в банк. Здійснити банківський переказ онлайн можливості немає, оскільки не тягне мобільний інтернет. Ну ок.

Приємно вразило те, що, на відміну від Асканії, співробітники національного природного парку «Олешківські піски» насправді дбають про відвідувачів. Цього року вперше до них поїхали стільки людей і добре, що постає розуміння важливості клієнтоорієнтованості.

Так ось! Олешківські піски – це справжня пустеля діаметром до 20 кілометрів. З дюнами, барханами та дуже незначною рослинністю.

Олешківська пустеля

Олешківська пустеля

Олешківська пустеля

 

У це доволі складно повірити не побувавши там. Щоб краще відчути місцину, рекомендується прогулятися двокілометровим кільцевим маршрутом, що триває приблизно 1 годину. Це ж пісок. Аби не збитися, є маркувальні знаки.

Також організовано декілька місць відпочинку, що свідчить про турботу про відвідувача.

Олешківська пустеля

Реально прикольна точка щоб відчути пустелю, без необхідності летіти у Єгипет.

Олешківська пустеля

***

Нова Каховка

Всі ви чули про Каховське водосховище, що виникло у зв’язку з будівництвом ГЕС у 1950-х роках. Внаслідок цього було затоплено майже 100 сіл включно з історичною місцевістю Великий Луг. Рівень води значно піднявся, а новосформоване «море» тягнеться майже до самого Запоріжжя.

В той же час це є джерело води для численних каналів, що використовуються для зрошування навколишніх посушливих аграрних територій. Канал у Крим також починається саме звідси.

Нова Каховка

Натомість, мабуть, не всі в курсі про те, що у місці будівництва ГЕС знаходилося найвужче місце у нижній течії Дніпра, що становило всього 40 метрів. Це ж і була історична стратегічна переправа, кудою стняти літ численні армії форсувати Дніпро з лівого берега на правий і навпаки.

Саме тут ще у кінці 14 століття було зведено сторожову вежу Вітовка, яка фіксувала крайні південні володіння Литовського-Руського князівства. Тож це дуже важливе історичне місце.

Нова Каховка

Для обслуговування ГЕС разом із дамбою радянська влада збудувала місто Нова Каховка, населення якого сягає понад 45 000 осіб і є другим за величиною в Херсонській області. В місті є цікаві архітектурні зразки Сталінського ампіру.

Нова Каховка

Нова Каховка

***

Виноробня Трубецького

Справжньою окрасою цього регіону є виноробне господарство князя Трубецького.

Виноробня Трубецького

В кінці 19 столітя російський князь Петро Трубецький, власник тутешніх земель, організував на крутих схилах Дніпра виноробне господарство, яке стало одним із найвідоміших у Царській Росії. Підприємство також існувало у Радянські часи та успішно розвивається зараз завдяки інвесторам і правильному менеджменту.

У цього місця неймовірна історія та атмосфера, яку нам передала Ольга Василівна, котра працювала тут понад 50 років.

Без перебільшень скажу, що це була найкраща екскурсія по виноробні, яку я відвідував. Тож, якщо будете тут, спитайте про пані Олю, щоб саме вона вам усе показала та розповіла.

Виноробня Трубецького

Ну і, звичайно, насолодіться місцевими виробами.

 

Також тут функціонує готель і це класне місце, щоб зупинитися на ніч або ж навіть на декілька днів.

Виноробня Трубецького

 

Незважаючи на ексклюзивність, ціни на вина дуже приємні. Все можна придбати у локальному магазині чи замовити з доставкою на сайті.

Виноробня Трубецького

***

Поля Херсонщини

Насправді для того, щоб насолодитися Херсонщиною не обов’язково їхати кудись у спеціальне місце. Краса тут навколо. Просто сідаєш у авто, обираєш напрямок і гайда у пошуках пригод.

Поля Херсонщини

 

Зупинися і придбай свіжих персиків у місцевих фермерів (чи симпатичних фермерок).

 

Пофантазуй про те, що може бути всередині цих неймовірних курганів.

 

Помилуйся колоритом тутешніх сіл.

Поля Херсонщини

 

Просто зупинися і подивися, яка краса навколо тебе.

Поля Херсонщини

***

Станіслав

Хоча ні. Таке місце, без якого подорож на Херсонщину буде неповною, є. Це селище Станіслав, що розташоване на високому правому березі Дніпровського лиману 40 км на захід від обласного центру.

Станіслав, Херсонщина

Це величезне село, що має шанс стати туристичною Меккою регіону. Краса і колорит його вулиць просто вражає.

Станіслав, Херсонщина

Станіслав, Херсонщина

Станіслав, Херсонщина

 

Тут навіть є окремий пляж.

Станіслав, Херсонщина

 

Але все у доволі плачевному стані.

Станіслав, Херсонщина

 

З одного боку села справжній каньйон, куди можна з’їхати на авто.

Станіслав, Херсонщина

Станіслав, Херсонщина

Станіслав, Херсонщина

Станіслав, Херсонщина

 

Мабуть, місцеві мешканці ще не усвідомлюють, де вони живуть і яке «золото» у них під ногами.

 

А з іншого боку села – справжні кручі, що на пару десятків метрів піднімаються над лиманом.

Станіслав, Херсонщина

Станіслав, Херсонщина

Це, мабуть, найгарніше місце в Україні, аби споглядати як заходить сонце.

Станіслав, Херсонщина

Цей вечір ще досі у моїй пам’яті. Найкраща місцина, щоб завершити перше знайомство з Херсонщиною.

***

РЕЗЮМЕ

Перед вильотом вдалося ще зустрітися з давнім знайомим Андрієм Богдановичем, котрий зараз працює заступником голови Херсонської ОДА і серед інших обов’язків відповідає за розвиток туризму в області. Андрій каже, що справи рухаються і туризм – це пріоритет.

 

Також дали інтерв’ю на місцевому радіо і телебаченні та поділилися свіжими враженнями.

 

А крім того, спокійно провели останній вечір в чудовій компанії сім’ї Дмитра, завдяки якому наша мандрівка вийшла ще зручнішою. Як я вже писав з самого початку, Дмитро займається приватними трансферами, а також має гостьові кімнати в місті. Тож не соромтеся звертатися до нього при нагоді.

 

Бюджет (на двох осіб):

  • 3200 грн – переліт
  • 1800 грн – оренда авто (брали тут)
  • 700 грн – бензин
  • 400 грн – паром на Джарилгач
  • 2700 грн – проживання
  • решта харчування та дрібні витрати

Загалом вийшло порядка 10 000 грн за повних чотири дні, включно з усіма супутніми витратами. В Херсон літають прямі рейси зі Львова та Києва. Тож сміливо можна гарно провести довгий вікенд, не перетворюючи цю подорож у справжній проєкт.

Станіслав, Херсонщина

Я дуже радий, що відкрився такий новий цікавий напрям. Тож #МандруйУкраїною і буде вам щастя. Також чекаємо гостей з півдня у наших містах. Почуємося…

Support and Follow events in UkraineMore Info