Через пандемію в українців значно зменшилися можливості до закордонних мандрівок. На щастя лишаються пару відкритих держав, куди ми все ще можемо вільно подорожувати і відпочинок в Туреччині є однією з найпростіших та найдоступніших опцій. 

Особисто я вже пів року нікуди не виїжджав відколи ледве встиг повернутися в Україну. Тож врешті зірвався та вирішив полетіти в Туреччину на звичайний пакетний відпочинок. Зайшов на сайт компанії мого колеги AntonivTours.com і забронював один зі гарячих турів під кінець сезону. Ціна виявилася дуже приємною за непоганий готель на березі моря – 465 Євро на двох з перельотом. 

Тож поділюся власним досвідом третього у житті мого пакетного туру в такий неординарний час. 

***

Які є варінати на відпочинок в Туреччині

Насправді їх до кольору – до вибору. Через пандемію турки пропустили левову частину сезону і тому просто завалють купою різних цікавих пропозицій. Можете зайти на сайт AntonivTours.com і подивитися, які є опції по різних готелях і датах поїздки. 

Багато з них настільки дешеві, що фактично цілий тиждень відпочинку обходиться за ціною лише звичайного перельоту. Ми обрали готель Green Paradise на околицях Аланії, про який далі у статті детально розповім та забронювали тур. 

Як каже Тарас Антонів (власник компанії), осінній сезон по замовленнях просів лише на 10% у порівнянні з минулим роком. У них в офісі кипить робота, що нагадує кадри з фільму «Бойлерна». Добре, що процес рухається.

Ми оформили всі документи, отримали ваучери та почали готуватися до мандрівки.

*** 

Переліт

Щодня з України в Туреччину вилітає декілька чартерів. В аеропортах трохи змінилися умови перебування. Наприклад, пускають в приміщення лише при наявності квитків, усі в масках та існують знаки нагадування про витримання дистанції. Але зрештою самого принципу польотів це не змінило. 

Наш рейс був заповнений десь на 70%. В аеропорту Анталії все значно серйозніше. Фактично на кожному кроці нагадують про те, що зараз світ переживає небачену до цього пандемію.

І не лише нагадується різними знаками, але й реально встановлюють фізичні обмежувачі, покликані витримувати дистанцію між пасажирами. 

Забравши багаж, ми з легкістю знайши наш автобус, та почекавши решту пасажирів, поїхали розвозити всіх по курортах. До слова, в один автобус заходять люди з того самого рейсу, тож довго чекати не довелося. Через дві годинки ми уже ніжилися у нашому готелі. 

*** 

Готель Green Paradise 

Насправді в нас був доволі бюджетний пакет – лише 465 Євро на двох. Сюди входить переліт, трансфер аеропорт – готель – аеропорт, 7 ночей проживання, повне харчування та напої локального виробництва. Це 230 Євро на особу. Реально за такі гроші навіть складно купити звичайний комерційний переліт.

Нас підкупило те, що сам готель знаходиться на першій береговій лінії з приватним пляжем, що в принципі рідкість для резортів такого класу. Часто навіть 4-5 зіркові готелі знаходяться за дорогою від пляжу, що перетворює похід на море у цілий проєкт. А тут все під боком. 

Також мега бонусом є велика зелена територія зі старими здоровенними пальмами. Ну, не хочеться якось прилітати з міста і жити в бетонних джунглях. 

По тутешнім міркам це зовісм невеликий готель. Також і не найсвіжіший. Але за ці гроші просто оптимальний варіант. Один із читачів у мене в фейсбуку писав, що минулого року тут їм винесло по 600 Євро на особу. 

А ще на території є тенісний корт, яким я так і не скористався, хоча взяв ракетку, оскільки більшість відпочиваючих весь час проводили за баром або на лежаках і просто не було з ким пограти.

Якщо вам цікава саме дана локація, то рекомендую подивитися мій огляд, який ми зазняли з Мартусею. 

 

Безпека 

На території також багато вказівників про правила поведінки в часи пандемії. Але насправді відпочиваючі всім цим нехтують. 

Натомість весь персонал у масках. Також відсутні звичні шведські столи. Тепер їжу видають, як у шкільній їдальні чи чи у якомусь бістро.

Якщо ж говорити про кухню, то це звичайно не гастрономічний рай, хоча дуже порадувала велика кількість зелені та різноманітних салатів. А от, з фруктами взагалі пєчалька. Зате всі сніданки, обіди й вечері на березі моря. 

Все решта, як на звичайному пакетному відпочинку. До слова, це наш третій пакетний тур у житті. До цього літали таким чином лише на Кіпр і Туніс

Варіант видався настільки вдалим, що через два дні до нас прилетіли Іван Князевич з дружионю і далі нам було значно веселіше.

*** 

Аланія

Готель знаходиться на околиці Аланії, одного із найважливіших туристичних міст країни. Туди дуже легко добратися, сівши на однин із численних автобусів, які регулярно курсують вздовж прибережної траси. 

Важлива деталь. Обов’язково розміняйте гроші та майте при собі трохи Турецьких Лір. Всюди в туристичних зонах приймають долари і євро. Але тоді різниця буде колосальною. Наприклад навіть в автобусі проїзд коштує 1 Євро, 1 Долар або 1 Лір. Це при тому, що курс складає: 1 Євро = 9.1 Лір / 1 Долар = 7,3 Лір. 

Ось так і заробляють на чистому місці. Зрештою, Туреччина століттям живе за рахонок такого міжконтинентального арбітражу. 

Хоча я побував у понад 120 країнах світу, мушу скзати, що приємно вражений Аланією. Навіть вичитав, що на це місто припадає 10% всіх відвідувачів Туреччини, а також 30% іноземних інвестицій в нерухомість. Тут типова середземноморська атмосфера. По відчуттях та організації, як у Греції, Хорватії чи Іспанії

Спокон віків ця територія знаходилася в епіцентрі історичних подій. Тутешня фортеця одна з найдраматичніших фортифікаційних споруд регіону. 

Також є збережені історичні квартали, які роблять Аланію ще милішою. 

А навколо безкраї широчезні піщані пляжі. Таке враження, що майже десь у Маямі

Іншими словами, дуже класне самодостатнє місто. Сюди можна з легкістю приїжджати на довший термін, шукати квартиру і просто пожити деякий час. 

*** 

Південна Туреччина

Тутешня територія відноситься до історичної землі Памфілії, що зберегла у собі відлуння багатьох колишніх цивілізацій. Навколо є сила силенна історичних пам’яток та інших цікавинок. Тож одного дня ми взяли на прокат авто (50 Доларів/день) та поїхали досліджувати регіон. 

Архітектури було вже досить, тож вирішили зробити ставку на природу. А з цим тут жодних проблем. Навколо нависають драматичні гори Таурус, які практично з води тягнуться на понад 2000 метрів у небо. 

За декілька кілометрів від узбережжя навіть не скажеш, що поряд відпочивають сотні тисяч туристів. Саме таких звичаних традиційних сюжетів не вистачає, коли засмагаєш на пляжі під звуки російської попси чи рейву 90х.

За кожним серпантином відкриваються все нові на нові пейзажі. Просто обожнюю такі місцини. 

Поміж сирімких скель утворюються численні каньйони, деякі з котрих перетворилися на локальні туристичні магніти. Зокрема, ми потрапили у каньйон Сападере, що дуже нагадує типові для Близького Сходу ваді (wadi), наповнені водою. 

Кульмінацією цієї одноденної мандрівки став захід сонця на дикому пляжі подалі від гучних курортів. Просто неймовірні місця. 

Тиждень пролетів, як одна мить. Мартуся полетіла домів, оскільки має справи, пов’язані ї її проєктом Галерея101, а я тримаю курс далі на схід та вже у звичайному пдля себе пригодницькому форматі відвідуватиму Південно-Східні регіони Туреччині, які межують з Іраком та Сирією. 

Там повинно бути дуже цікаво. Але про це вже в інші публікації. Слідкуйте по ходу за оновленнями у соцмережах (фейсбук / інстаграм).

*** 

РЕЗЮМЕ 

Наразі відпочинок в Туреччині беззаперечно є найкращим варіантом розвіятися від буденності, а пакетний тур – чудова можливість не лише відпочити, але й здіснити пригодницьку мандрівку. Щиро рекомендую вибратися, поки досі триває сезон. Багато гарячих турів можете переглянути на сайті AntonivtTours.com. І передавайте привіт від Ореста.

В це складно повірити, але тепература води у морі на початку жовтня аж 29 градусів. Тож користайте з такої чудової нагоди. Якщо маєте питання, буду радий відповісти чи уточнити щось. Просто записуйте в коментах. Почуємося ? 

Support and Follow events in UkraineMore Info