Через всю цю пандемію подорожувати стало значно складніше і насправді не так вже й багато варіантів поїхати за кордон. А, якщо мова йде про екзотичний напрям, то доступні опціїї взагалі можна перерахувати на пальцях однієї руки. 

Цього зимового сезону туроператори пропонують наступні екзотичні варіанти: Мексика, Занзібар (Танзанія), Мальдіви та Домінікана. Враховуючи, що у перших двох місцях ми вже були, а на Мальдівах просто скучно, то жереб було кинуто. 

Звичайно можна було взяти щось скромніше (наприклад Єгипет чи Дубай), але не цього разу. Річ у тому, що у нас з Мартусею річниця – вже 10 років, як ми разом. І Домініканська Республіка чудовий напрям для святкування такої рокової події.

Як завжди у такій публікації, відео…

… а також стаття. 

*** 

Пакетний тур – це вигідно

Домінікана це один із тих напрямків, куди значно вигідніше дістатися пакетним туром, ніж самостійно організовувати мандрівку. Власне так свого часу ми і робили з Тунісом і Туреччиною.

Ціни на пакети починаються десь від 2000 $ на пару з перельотом і готелем за принципом все включено. Ми ж звернулися до агенції Палаючих Турів Антоніва, де підібрали пакет на цілих 12 ночей за ціною порядка 2500 $, що дуже непогано.

Лише сам чартер AzurAir окремо продається за 500 $ з особи в один бік. Тож, фактично майже двотижневе проживання у готелі з пари винесло 500 $, якщо рахувати за такою логікою.

 

Переліт і прибуття

Якщо ви не в курсі, де знаходиться Домініканська Республіка, то це ось тут…

Відразу скажу, що сам переліт не дуже приємний. Літак без жодних анімаційних прибамбасів, якщо не рахувати п’яних галасливих «нових українців» за аніматорів. Тривалість рейсу порядка 11 годин. І так, це прямий переліт з Києва в Домінікану, що за теперішніх умов справжня розкіш.

Українцям не потрібна віза в Домініканську Республіку. Також жодних тестів, довідок чи карантину. Ви лише прилетіть.

Там радо зустрічають туристів і дбають про них. Скажімо, уряд країни навіть додатково страхує кожного гостя і на випадок хвороби зобов’язується лікувати за державний бюджет.

***

Готель – Be Live Collection, Punta Cana

Ми обрали один із найпростіших варіантів проживання в готелі Be Live Collection. Усі готелі, куди прилітають туристи, знаходяться на східному Атлантичному узбережжі острова Іспанйола поміж містечками Баваро і Пунта Кана. 

Якщо говорити саме про наш готель, то на задекларованих п’ять зірок він мабуть трохи не тягне. Але в принципі там є все, що треба для чудового відпочинку. 

Гарна внутрішня територія.

 

Просторі номери.

 

Класний приватний вихід до пляжу.

Домінікана Марта

 

Якщо ви такий же непосидючий, як і я, то заціните купу різних можливих активностей, cеред яких настільний теніс, пляжний волейбол…, 

… а також прибамбаси для окремих видів активного водного відпочинку.

Все це доступне для безкоштовного користування, якщо мова не йде про задіювання двигуна чи вітрил.

 

Також неподалік, якщо пройтися пару сотень метрів знаходиться “дикий пляж”, що є значно мальовничішим та без інших людей. Туди рекомендується іти лише компанією, оскільки за пару днів до нашого приїзду одну пару пограбували. Тож, майте на увазі.

 

І ще! Нехай вас не лякають деякі хмарні знімки. Ми відвідали Домінікану в середині листопада, що фактично є перехідним місяцем з дощового сезону в сухий. Протягом цілої зими там майже постійно світить сонечко. 

 

Також на територї готелю є декілька ресторанів. Сніданки та обіди проходять за принципом шведських столів.

 

А на вечерю гостей часто запрошуюють в один із ресторанів A La Carte. 

Вибір напоїв також широкий і доступний протягом цілого дня. Тож можете ні в чому собі не відмовляти.

 

Приємним бонусом стала абсолютна відсутність в готелі росіян. До слова, протягом нашого перебування, порядка 80% відпочиваючих складали «бідні» українці. А серед них справді цікаві люди. 

Зокрема, ми потоваришували з Володимиром та Катею. Вона же ведуча програми «Король Вечірок» на 1+1.

Багато з ким виявилося, що маємо спільних знайомих. Скажімо, з Анною Лачихіною якось перетиналися на прийомі у посла Японії. Вони разом з хлопцем Максимом Джигуном політичні консультанти.

***

Поза межами готелю

Місцеві гіди швидше за все будуть рекомендувати вам ні в якому разі самостійно не виходити за межі готелю та для ознайомлення з країною купувати тури лише у них. Але це звичайно дурниці. 

Вся навколишня територія доволі розвинута і не має жодних проблем з пересуванням. Зрештою, недавно в Домінікану зайшов Убер, що у три-чотири рази дешевший ніж тарифи місцевих таксистів. 

Можете, наприклад, сміло поїхати в один з місцевих торгових центрів. 

А бо ж пообідати в інших кафешках за межами готелю. 

Лише врахуйте, що ціни у меню не включають податків і чайових. 

 

В принципі прогулятися містечком Баваро також класно. 

 

Але значно цікавіше винайняти на прокат авто і поїхати трохи далі.

 

Ми скористалися послугами цієї компанії. 

Все чітко і професійно. Підписали договір та взяли на прокат найпростіший варіант за 40 $/день. Депозит 200 $ готівкою. При здачі авто кошти повертають. 

 

 

Рекомендую заскочити на пляж Макао, де тусуються серфери…

Домінікана - пляж

 

А також проїхатися теренами в глибину острову, де місцеві села мають чисто карибський колорит. Десь так, як на острові Сент Кітс.

 

Зовсім недалеко від курортної зони знаходиться «райцентр» Хігуей (Higuey), який також варто відвідати, щоб побачити, як живуть люди у звичайному домініканському місті. До слова там дуже гарна церква, збудована у стилі постмодернізму. 

*** 

Санто Домінго – столиця Домінікани

Але, якщо ви серйозно налаштовані дослідити країну, то однозначно варто примаймні відвідати столицю, куди регулярно їздять автобуси зі станції у Баваро (3 год), 10$.

 

Навіть рекомендую зупинитися на ніч при бажанні, оскільки там є купа цікавих локацій. Оосбисто я ночував у хостелі Island Life.

 

Річ у тому, що Домінікана знаходиться на острові Іспанйола, який ділить із сусіднім Гаїті. Саме на ці землі вперше ступив свого часу Христофор Колумб під час відкриття Нового Світу.

Відповідно, Санто-Домінго є найстаршим містом в Америці, збудованим європейцями. А значить там дуже багата історико-культурна спадщина. Просто обожнюю такі місця. 

Домінікана - Санто Домінго

Це справжній скарб для поціновувачів історичної архітектури. 

Окрім того, в місті є трохи новіші та сучасні райони. 

А загалом це найбільший мегаполіс на Карибах, який повністю є самодостатнім розвиненим містом, де просто можна непогано зависнути.

 

Зокрема, там я познайомився з дівчиною із Харкова – Оленою, котра уже 7 років самостійно подорожує світом. 

 

Олена співачка та їздить по різних країнах на запрошення місцевих клубів чи інших закладів. Вона класно влаштувалася у Санто-Домінго. Винайняла квартиру з приватною терасою в самому центрі та гарно проводить час. Просто молодець. 

*** 

Гаїті – сусідня країна

А тепер левел-ап. Якщо ви такий же відчайдушний мандрівник, як і я, то протягом перебування в Домініканській Республіці рекомендую відвідати Гаїті, сусідню державу. Але це вже зовсім інша історія. 

Річ у тому, що Гаїті є найбіднішою країною Західної Півкулі, і подорож туди радше нагадуватиме візит у Західну Африку (див. Гвінея або Ліберія). Тож, подумайте чи воно вам треба. 

Я ж особисто збираюся відвідати всі країни світу. Домінікана стала уже 124 країною, а Гаїті 125. Про подорож в останню найближчим часом напишу окрему статтю. Ось пост у фейсбук для затравки.

 

Тож, для мене це було цілком оправдано. Не знаю коли ще повернуся сюди і дуже радий, що все сталося саме так. 

*** 

РЕЗЮМЕ 

Домінікана – чудовий туристичний напрям. Тут на невеликому острові знайдеться все, що душа забажає. Якісний готельний відпочинок, пригодницькі самостійні мандри, неймовірна природа і колоритна історія. 

Направді щиро рекомендую кожному. Раджу звертатися до моїх колег Агенцїї Палаючих Турів Антоніва. Вони підберуть для вас найкращі варінати і подбають так само, як подбали про нас. 

Домінікана

Там настільки сподобалося, що ми навіть вирішили забити на зворотній рейс до України і залишилися в Карибському регіоні ще на деякий час. Але про це вже іншим разом. Почуємося і вдалих вам мандрів, друзі.

Support and Follow events in UkraineMore Info