Отже ви вирішили почати бізнес та обрали для цього формат Фізичної Особи Підприємця (ФОП). Тепер постає питання, а яку ж систему оподаткування обрати.

З цим та іншими питаннями часто стикаються резиденти нашої бізнес-спільноти Картель. Тож я вирішив коротенько пролити світло на ці справи.

Отже…

***

Загалом є дві системи оподаткування: загальна і спрощена єдиного податку, що у свою чергу поділяється на чотири окремі групи. (1, 2, 3, 4).

Остаточно вирішувати власну систему оподаткування варто, опираючись на такі фактори:

  • види діяльності
  • наявність найманих працівників
  • хто буде клієнтами
  • максимальний оборот
  • сума податків

 

Види Діяльності

Швидше за все ви уже знаєте чим будете займатися. А, якщо ні, то рекомендую вам ознайомитися із принципом ІКІГАЙ про те, як знайти свою справу життя (або нішу в бізнесі).

Ось перелік Класифікації Видів Економічної Діяльності (КВЕД).

Ознайомтеся та оберіть найближче до вашої справи. На загальній системі оподаткування можна обрати будь-який КВЕД, а от зі спрощеною є нюанси. Обмежень дуже багато і вони чітко прописані по кожному КВЕДу за лінком зверху.

 

Наймані Працівники

ФОП на першій групі та ФОП-фермерам на четвертій заборонено наймати працівників. На другій групі можна наймати не більше 10 осіб. До ФОП спрощенців третьої групи і тих, що на загальному податку такі обмеження не застосовується.

 

Ваші Клієнти

Тут обмеження застосовуються лише до ФОПів “спрощенців” першої та другої групи.

ФОПи першої групи можуть займатися лише роздрібною торгівлею, де клієнтами виступають лише фізичні особи.

Натомість ФОПи другої групи мають право надавати послуги, як фізичним особам, так і іншим ФОПам чи Юридичним особам, котрі у свою чергу є лише платниками єдиного податку.

ФОПи на загальному податку чи третьої групи таикх обмежень не мають.

До слова, якщо ви досі не в курсі хто є вашими клієнтами або ж, які у них потреби, рекомендую ознайомитися з ОМБІЗ Формулою. Це аналітична покрокова система, покликана допомогти бізнесу перестати вгадувати, етичним способом прочитати думки потенційних клієнтів і, як наслідок, запропонувати те, що їм насправді потрібно

 

Максимальний Оборот

Ліміти на дохід існують лише для “спрощенців” 1, 2 і 3 групи. А саме (станом на 2021 рік):

  • перша – 1 000 200 грн/рік
  • друга – 5 000 400 грн/рік
  • третя – 7 000 200 грн/рік

Класно було би, якби всі українські ФОПи впиралися у таку стелю. Правда? 🙂

 

Сума Податків

На загальній системі сплачується 18% ПДФО + 1,5% військовий збір. Це уже з чистого прибутку, тобто доходи мінус витрати.

Натомість “спрощенці” платять єдиний податок. А саме (станом на 2021 рік):

  • 1 група – до 10% прожиткового мінімуму, тобто <227 грн/міс
  • 2 група – до 20% мінімальної зарплати, тобто <1200 грн/міс
  • 3 група – 5% від усього доходу (виручки) або 3% + ПДВ

Додатково усі ФОПи сплачують Єдиний Соціальний Внесок (ЄСВ), який трохи різниться в залежності від групи, але складає в середньому трохи більше ніж 1000 грн/міс.

З першою і другою групою все просто. Сплачувати потрібно фіксовану суму, незалежно від обороту в допустимих межах.

 

Натомість ФОПи третьої групи повинні вираховувати скільки заплатити державі. Тут вам у нагоді стане новий сервіс Fairo. Це єдиний додаток на українському ринку, який відстежує дохід клієнта ФОП 3-ї групи та розраховує податок в режимі реального часу.

Застосунок автоматично підтягує актуальні реквізити податкового органу, а також заповнює реквізити ФОП. Також Fairo відстежує статус оплати та інформує користувача і дозволяє завантажити квитанцію-підтвердження. Застосунок надсилає сповіщення про терміни сплати податків, щоб ФОП концентрувався на розвитку бізнесу та не ризикував пропустити звітний період.

*** 

РЕЗЮМЕ

Зазвичай мої клієнти обирають між другою і третьою групою єдиного податку. Тут вирішальним фактором є те, на кого орієнтований бізнес. B2C (на фізичних осіб) чи B2B (на юридичних осіб).

Хоча мені більше до вподоби принцип P2P (people to people), адже як би там не було ми все одно постійно комунікуємо з людьми, котрі вже у свою чергу приймаються відповідні рішення. Тут вам у нагоді стане моя публікація про 1000 справжніх фанів.

Сподіваюся ця стаття була для вас корисною. Щиро бажаю успіхів у розвитку вашої справи 🙂

І, якщо потребуєте допомоги чи іншої підтримки, рекомендую придивитися до нашої бізнес-спільноти Картель, де вже є те середовще однодумців та інструменти, з якими ви здатні будете перевернути гори. 

Support and Follow events in UkraineMore Info