Уже майже цілу декаду я щороку підбиваю підсумки попередніх 365 днів. І не лише для себе, але й ділюся з вами, щоб кожен міг провести відповідні паралелі, зробити висновки чи надихнутися. Ось мої звіти за 2012201320142015201620172018, 2019 та 2020 роки.

Читати такі речі з минулого неабияк допомагає переосмислити пройдений шлях, а також відкриває деякі карти для прийняття рішень в майбутньому. Зазвичай я відштовхуюся від трьох основних китів, на яких будується моє життя ось уже дюжину років: Подорожі, Саморозвиток, Бізнес.

Але цього року я хочу зробити крок далі та детальніше у цьому всьому розібратися. Для цього візьму за основу базову self-help вправу Колесо Життя, що включена у мою книгу Формула Продуктивності.

Згідно цієї вправи, життя можна умовно поділити на вісім сфер та окремо проаналізувати свої успіхи у кожній з них, вивівши таким чином власне Колесо Життя. Якщо вам також цікаво зробити такий аналіз, то ось вам звукова доріжка про Колесо Життя, що є уривком з книги.

Ну, а тут за лінком, можете придбати уже цілу книгу Формула Продуктивності в зручному форматі (паперова, електронна, аудіо).

Я ж тим часом розпрочинаю свій аналіз та підсумки, згідно восьми сфер.

*** 

1) Фінанси

Як би це дивно не звучало, самі лише гроші ніколи не були для мене основною мотивацією до якигось ключових дій. Наприклад, ще понад 10 років тому я почав цей блог, оскільки просто хотів вільно подорожувати світом. Згодом справа розвинулася і я почав непогано заробляти.

Я зрозумів, що сума коштів у моєму гаманці прямопропорційна тій цінності, котру приношу в світ. Таким чином ще у 2016 мені вдалося заробити свій перший мільйон (гривень) протягом одного року навіть без чіткої на це мети.

Мене ніколи не цікавили гроші sencu stricto. Я радше фокусувався на бажаному стилі життя, яке певна їх сума здатна була мені забезпечити. Тож, коли я почав вільно подорожувати світом з можливістю по 6-7 місяців проводити у мандрах, у мене не було якоїсь додаткової мотивації продовжувати розвиватися фінансово.

Таким чином я ніколи не бачив великих грошей. Бо зрештою ніколи до них і не прагнув. Я просто насолоджувався життям і тим комфортним рівнем, який зумів собі забезпечити. Згодом я зрозумів, що коштів зʼявляється рівно стільки, скільки їх на щось потрібно. Тож, варто ставити перед собою нові цілі.

Лише цього року я почав по-справжньому задумуватися про інвестиції, хоча Фінансовою Грамотністю та Свободою цікавився і раніше. Це вплинуло на стурктуру нашої бізнес-спільноти Картель, де Фінансова Свобода є кінцевим етапом дорожньої карти, а до самих резидентів додалися ще й приватні інвестори.

Також мені вдалося нормально заощадити цього року та підготувати активи для формування інвестиційного портфелю. Мабуть найцікавішою інвестицією у 2021 році стало придбання декількох NFT, які сподіваюся зростуть у ціні найближчим часом. Про це я писав ось тут.

Подивимося! Нарешті я починаю насолоджуватися і такими фінансовими забавками, хоча дійшов до цього відносно пізно, як на мене.

*** 

2) Карʼєра

Вцілому 2021 рік видався непоганий у плані роботи і карʼєрного зростання.

Нарешті рвонув мій Ютуб. За рік канал виріс майже на 30 000 підписників і наразі мене дивиться порядка 46 000 осіб. Це відбулося великою мірою за рахунок цікавезної серії випусків з США, де ми провели з Мартусею аж 4 місяці минулої зими, а також ціною неймовірних зусиль, повʼязаних з регулярною видачею якісного контенту.

А от фейсбук та інстаграм розвиваються дуже повільно і наразі стагнують в межах 40 000 та 20 000 відповідно. Зрештою, це чітке відображення того, куди я направляв свої зусилля та фокус протягом року.

Літом я здіснив спробу виходу на міжнародний ринок Digital Nomads. Старт був дуже успішним, але потім почалися проблеми з партнером і справа нічим не закінчилася. Принаймні для мене. Це був дуже гіркий досвід, про який я обовʼязково якось розповім.

Зрештою тамтешні мої напрацювання додалися до тих справ, які я роблю в УАнеті й вважаю, що Картель від цього лише виграє. Ми перебудували структуру спільноти та додали до неї соціальний фактор, що допоможе нам рухатися далеко і довго.

Доволі активно спіпрацював з іншими гравцями ринку. У мене замовляли рекламу такі компанії, як E-residency, LEV Development, Freedom Finance etc. Тішить і той факт, що інтеграції продовжують розвиватися. Тож, якщо бажаєте замовити рекламу, ось всі деталі. Буду радий допомогти.

*** 

3) Оточення / Друзі

Скажу відверто! Через активне пересування по світу зовсім непросто вибудовувати якісні довготривалі звʼязки з людьми. У мене широка мережа неймовірних контактів та багато друзів з різних країн, з котрими час від часу спілкуюся.

Я намагаюся підтримувати з ними контакти і при можливості знайомити їх між собою. Таким чином ми відвідали купу неймовірних людей в Америці, де я зустрів друзів дитинства, однокласників, одногрупників та навіть знайомих моїх батьків.

Одним з найякісніших середовищ, в якому довелося побувати, стала зустріч найбільших мандрівників світу на острові Прінципе в Атлантичному океані біля берегів Африки. Ось відео.

А справжня кульмінація – недавнє весілля Гілермо й Терези в Гранаді, Іспанія. До слова, з Гілермо ми разом винаймали квартиру ще у далекому 2010 році в Нью-Делі, Індія.

Також ніколи не пропускаю можливості зустрітися у пабі з моїми львівськими друзями, котрих ціную понад усе і завжди радий бачити, хоча наші ряди пустіють кожнго року.

***

4) Любов / Сімʼя

Як не крути, а все одно найкращим другом залишається моя кохана Мартуся. Не знаю, що я без неї б робив. 90% усього часу ми проводимо разом, а відносини між нами лише набирають зрілості.

З нашими родинами також постійно бачимося та регулярно перебуваємо на звʼязку. Скажімо, спеціально з Америки повернулися таким чином, щоб усім разом посвяити пасочку.

Разом зустрічали Новий Рік та будемо готувати кутю на Різдво.

***

5) Духовне

Через невдалу реалізацію міжнародного проєкту, про який я писав вище, в середні цього року я пережив мабуть найбільшу депресію (чи то було таке емоційне вигорання), відколи себе пригадую. Наразі я уже тверезо все проаналізував та готовий поділитися пережитим. Про це в одній з наступних публікацій.

Розумію, що це частина шляху, хоча тоді почувався дуже кепсько. Увесь період тривав порядка трьох місяців. Протягом того часу моя продуктивність була близькою до нуля і здається ніби тих три місяці просто випали з життя. Наче якась суцільна сіра зона.

Кожен із цим рано чи пізно стикається. Різниця лише у тому, як потім далі вирулює. Зараз я уже з усмішкою пригадую ті темні часи, хоча смішно зовсім не було. В будь-якому разі, це загартовує і мені здається, що я став значно спокійнішим та більш розсудливим.

***

6) Здоровʼя / Спорт

Цього року я серйозніше взявся за теніс. Для цього довелося відмовитися від парних ігор та приділити більше уваги саме одиночкам. Я зареєструвався в міжнародній лізі ITF Seniors та зіграв три турніри.

На двох в Україні взяв друге місце, а у Кіпрі навіть виборов золото. Таким чином за підсумками року я перебуваю на 52 позиції, що зоввcім непогано.

Якщо вам раптом цікаво, як я граю, ось невелика вибірка кількох вдалих розіграшів.

***

7) Розваги / Мандри

Подорожі, як завжди, займають левову частину мого життя. Рік почався у США, де ми колесили аж чотири місяці, відвідавши дюжину штатів. Ось схема пересування Америкою.

Стільки не бачать власної країни навіть самі американці. Тож, я дуже вдячний долі за таку можливість, що у свою чергу вилилося у створенні унікальної серії відео, котрі всебічно показують США. Загалом у мене на каналі цього року вийшло понад 30 випусків з Америки. Приємного перегляду.

Ми повернулися на Пасху і травень провели в Україні. Далі я місяць прожив в футуристичному іспанському місті Бенідорм, де консультурвав туристий департамент міста на предмет потреб “цифрових кочівників”.

Протягом усього року ще було пару кількаденних поїздок по Європі, як от в Болгарію, Естонію чи Португалію. А спражньою пригодою стала тритижнева подорож острівними країнами в Атлантиці: Сан-Томе і Кабо-Верде. До слова, це були нові відвідані країни.

Під кінець року все було доволі активно. В листопаді ми тиждень провели у Стамбулі, звідки я навіть встиг мотнутися у Бахрейн.

Далі ще було 9 днів у Маямі, про що є одне з останніх відео. Невеликий перепочинок у Львові та ще одна двотижнева поїздка в Іспанію. Коротше кажучи, усе на цьому фронті доволі активно, як завжди.

Загалом протягом 2021 року мені вдалося відвідали лише три нові країни, а наразі у моєму списку 129 із 193 незалежних держав. Шукати нові напрямки стає усе складніше, але я досі націлений відвідати усі країни світу.

Минулого року було здійснено 37 перельотів, а подорожувати під час пандемії, як виявилося, цілком можливо. Потрібно бути гнучким та готовим до можливих негараздів, які швидше за все і так не трапляться.

*** 

8) Матеріальне

Той, хто мене знає, вкурсі, що я є прихильником мінімалізму, а якісь понтові штучки мене не сильно вражають. Тим не менше, ми із Мартусею проживаємо у доволі якісних умовах в центрі найкращого міста у світі – Львів.

Для покращення існуючого становища ми зробили ремонт у ванній кімнаті, що було першим будівельним досвідом такого характеру та вийшло непогано, зважаючи на всі незрусності, з цим повʼязані.

Також під кінець року я повністю оновив свою техніку Apple та відчув, що починаю просто літати від швидкості та елегантності роботи цих машин. Ми добре укомплектовані іншими прибамбасами, котрі дозволяють не задумуватися про побутові дрібниці.

Тут, зрештою, все в порядку і у мене не має якогось нестримного бажання обзаводитися новими цяцьками. Скажімо, наразі у нас немає власного автомобіля. Хоча життя покаже, як буде далі…

*** 

ПЛАНИ 2022

Незалежно від того, де людина знаходиться, завжди потрібно продовжувати розвиток. Це правило всього живого. Інакше відбудеться стагнація та невідворотнє падіння вниз.

Колесо Життя є хорошим індикатором для того, щоб зрозуміти яка сфера просідає. Тож для початку варто підтягнути провалля і далі гарномійно розвивати все решта, щоб рівно їхати по життю далі.

Ось вам заготовочка…

 

Власне це я збираюся і робити. А саме:

1) Фінанси. За цей рік спробую додати хоча би 200% до свого net worth.

2) Карʼєра. Основним пріоритетом є продовження розвитку Картелю, аби на кінець року зосередити у нашій спільноті хоча б 500 осіб. Ще однм важливим проєктом на весну є публікація книги Формула Мандрів. Також планую подвоїти цифрові показники у моїх соцмережах.

3) Оточення. Я буду прагнути до спілкування з багатьма значно розуміншими за мене людьми та пробуватиму організовувати якісні колаби з іншими ціннісними блогерами. Тож, якщо ви бачите якісь спільні точки дотику між нами, будь ласка, не соромтеся звертатися.

4) Любов. Ми з Мартусею уже роздумуємо над продовженям роду. Дай, Бог нам і з тим 🙂

5) Духовне. Робота над собою, особисте зростання, контроль емоцій та внутрішній спокій. Лише так.

6) Здоровʼя / Спорт. Я уже зареєструвався на тенісний турнір в Будапешті у лютому. Цього року планую зіграти декілька турнірів та спробую увійти у топ-20. Зважаючи, що гратиму вже у лізі 35-39 років, то вважаю, що маю всі шанси для цього.

7) Розваги / Мандри. Оскільки січень планую провести у Львові, то надіюся на сніжну зиму, щоб достатньо покататися на борді у наших Карпатах. Мій звичайний ритм +10 нових країн на рік. Це вигладає доволі фантастично в теперішніх умовах, але не можна здаватися, якщо планую йти до кінця.

8) Матеріальне. Мартуся уже націлилася на ремонт кухні. Я ще не зовсім відійшов від ремонту ванної, але раз жінка хоче, то “нема на то ради”, як говорить моя бабця.

*** 

РЕЗЮМЕ

Написання такої статті зайняло мені цілих два дні. Але я вважаю, це необхідно робити, щоб наводити різкість та фіксувати поступ. Адже інколи здається, що все розвиваєтьсчя дуже повільно. Тим не менше, обертаєшся подивитися на рік та розумієш, скільки всього зроблено.

Не дарма кажуть, що люди схильні переоцінювати свої можливості на короткий період та недооцінювати того, що можна зробити за довший проміжок часу. Життя – це марафон, а не спринт. Я вже у цьому переконався і просто тримаю той ритм, при якому здатен бігти на межі власних можливостей, але з насолодою водночас.

Дякую, що дочитали до кінця, друзі. Сподіваюся вам було цікаво та корисно. Щиро бажаю успіху кожному з вас у новому році.

P.S. Також можете почитати мої звіти за 2012201320142015201620172018, 2019 та 2020 роки. Enjoy!

А крім того, не соромтеся ділитися про те, як пройшов ваш рік та які плани на 2022. Почуємося!

Support and Follow events in UkraineMore Info