З початку війни економіка нашої держави просіла щонайменше вдвічі. Багато бізнесів закрилося, тисячі людей втратили роботу. Моя справа також неабияк постраждала. Але це не причина опускати руки ні для кого, адже загальні ставки значно вищі.

Ми повинні реорганізовуватися та бути готовим до будь-яких викликів, оскільки невідомо, як довго доведеться жити у новій реальності. Зрештою, війна – це боротьба економік. Тож ми повинні бути сильними і багатими, щоб перемогти.

Ось декілька моїх думок про те, як вирулити у такий непростий час. 

***

1) Переорієнтувати бізнес на військові потреби

Для цього визначте сильні сторони свого підприємства, компанії та команди. Проаналізуйте специфіку людських потреб та ринку у військовий час та сформуйте пропозицію.

Наприклад, зараз є потреби в пошитті розгрузок, взуття, рюкзаків. Багато місцевих виробників власне цим і займаються. Логістичні компанії займаються поставкамим гуманітраної допомоги та інших корисних речей etc.

 

2) Оптимізувати існуючі процеси

Можливо дехто з ваших співробітників пішов у тероборону, волонтерить або займається іншою суспільно-корисною справою. Підлаштуйтеся трішки під них, максимально зберігаючи зарплату і робоче місце. Я от продовжую платити усім наших співробітниками, хоча на робочі процеси sensu stricto у нас зараз іде значно менше часу. Основний фокус спрямовний на перемогу та справах, які цьому сприяють.

 

3) Взяти під опіку проєкт,

… що напряму стосується підтримки нашої країни та забезпечуйте частину їхніх біжучих потреб. Нехай кожен у цей непростий час продовжує робити те, що робить найкраще. Ясна річ, найкраще, якщо це буде у сфері вашої компетенції, щоб ви могли продовжувати займатся основною справо, підтримуючи при цьому інших.

Скажімо, багато закладів харчувнаня додатково готують для війцськових чи тероборони, а деякі магазини формують спеціальні набори для військових чи мешканців віддалених районів.

 

4) Вийти на глобальний ринок

Команда нашої диджитал агенції реорганізувалася на створення англомовного контенту, повідомляючи “цивілізований світ” про події, що відбуваються тут з локальної перспективи, що зазвичай проходять поза увагою великих медіа.

Ось наші основні англомовні канали:
youtube (5k)
instagram (24k)
facebook (8k)
linkedin (5k)

Також я залучаю усіх своїх міжнародних друзів до всілякої підтримки України. Скажімо, у нас в Картелі зʼявилися матеріали по пошуку роботи на глобальому ринку. Це подарунок моїх західних колег. Користайте!

 

5) Стати е-резидентом Єстонії

Це дасть можливість отримати доступ до світових ринків, що у свою чергу збільшить кількість можливих ресурсів для допомоги Україні на основі вашої професійної компетенції. Тож, якщо бажаєте стати електронним резидентом, маю для вас хороші новини.

Провайдер Xolo, на обслуговуванні у якого і моя фірма Ombiz OU, пропонує безкоштовний супровід для українців. Ось всі деталі – lp.xolo.io/special-offer-for-ukrainian-solopreneurs 

P.S. В пʼятницю (29 квітня) о 14:00 проходитиме вебінар, організований командю Е-резиденції – Релокація: як зберегти бізнес та вийти на ринок Європи. Я маю за честь бути одним із доповідачів та поділюся власним досвідом ведення колмпанії у Європі.

Приєднуйтеся! Ось деталі та реєстрація (free) – https://bit.ly/eresident-web

Слава Україні ?? Працюємо та воюємо далі…

Support and Follow events in UkraineMore Info