Будь-яка молода, амбітна і проактивна людина, яка прагне змін і не бачить їх у нашій політиці, точно ставила собі таке запитання. Але чи насправді у цій сфері все так просто? Чого варто очікувати, якщо ви таки надумали йти в політику? Що може розчарувати?

Про це, а також про інші інсайдерські моменти ми поговорили, учасницею ОМБІЗ Картелю, PR-консультанткою та політичною технологинею, Наталією Міхновою.

Одна з професійних місій Наталії – відкривати те, що робиться за кулісами політики, щоб люди могли все це знати і тоді приймати рішення – йти чи не йти в політику. То ж у нас вийшла доволі цікава і корисна розмова.

 

Як завжди, така публікація існує у наступних форматах: 

1) Відео на каналі.

 

2) Аудіо з подкасту

Слухайте у: Apple Podcasts / Google Podcasts / Overcast / Spotify.

 

Таймлайн:

  • 1:16 – Про досвід Наталії Міхнової у політичній сфері
  • 3:51 – Для чого людям йти в політику
  • 7:26 – Політика як робота: скільки можна заробляти
  • 12:03 – Про два шляхи для тих, хто хоче робити зміни
  • 15:00 – Які бонуси дає політична діяльність
  • 17:54 – Про персональний бренд у політиці
  • 20:52 – Історія про те, як те, що зачіпає особисто, може штовхати зміни
  • 24:35 – Про онлайн-інструменти, якими ділиться Наталія Міхнова з тими, хто йде в політику

 

3) Стаття…

***

Для чого людям йти в політику

Одного бажання робити зміни на краще недостатньо, щоб йти в політику. Яка ж має бути мотивація? По-перше, потенційний політик обов’язково повинен мати вогонь і драйв, бо без них він буде прісний і нікому не цікавий. По-друге, має бути присутня гостра реакція на несправедливість і бажання діяти. Також важливо мати амбіції, адже політика може стати непоганою кар’єрою.

Гроші при цьому також мають значення. Якщо в політику йде людина, яка має бізнес, що приносить стабільний дохід, тоді такий політик не буде від когось залежати і втілюватиме ті ініціативи, які він хоче.

 

Якщо ж постійного доходу нема, тоді в політику треба йти на роботу. Скажімо, є партії, які платять зарплати на позиціях керівника районної, міської або обласної організацій (в середньому 10-15 тисяч гривень). Однак таких посад дуже мало.

Є ще варіант працювати чиновником у міській або обласній раді (краще у міській раді, бо тут зарплати вищі). Це хороший варіант, бо результат своїх дій можна побачити дуже швидко. І це хороший досвід, який працюватиме на вас у майбутньому.

***

Як потрапити у політику через партію

Якщо ж ви все таки вирішили потрапити у політику через політичну партію, то насамперед треба підібрати собі ту політичну силу, яка імпонує вам по цінностях. Партії є достатньо відкриті.

Потрапити до них можна кількома шляхами:

  • Написати на фейсбук-сторінку партії
  • Відвідати партійний івент і там познайомитися з людьми
  • Заповнити анкету на сайті партії.

Йдучи в політику, треба розуміти, які бонуси дає ця діяльність. Перше – це публічність, людина дуже швидко стає відомою. Друге – це зв’язки.

Третє – це доступ до інформації, якою згодом можна скористатися для розвитку свого бізнесу. Не плутати з наживою! Якщо, наприклад, людина з бізнесу йде в політику, то тут не повинно бути конфлікту інтересів. Скажімо, якщо це будівельний бізнес, то його власник може йти в політику, щоб вибивати собі земельні ділянки і т.д. Це вже зовсім інша дорога в політиці, якою не варто прямувати.

***

Якими є мінуси політичної діяльності

Утім, крім бонусів, у політиці є й свої негативи. Це та ж публічність, оскільки до політика і його сім’ї прикута увага громадськості. Також це фінансова публічність, адже як політик ви будете зобов’язані декларувати свої доходи.

Ще один мінус – це знецінення. Сьогодні ви – класний політик, який робить зміни, а завтра – ви стали депутатом і в людей, які не вміють критично мислити, спрацьовує стереотип: якщо депутат, то значить вже накрав. І це знецінення також треба вміти витримати.

Тут важливо мати своє золоте правило: дбати про свій персональний бренд. А для цього потрібно позиціонувати себе, свої ініціативи, дії, максимально їх транслювати вашій аудиторії. І тоді все це конвертується у певний соціальний капітал. Згодом можна піти з політики, але ще неодноразово користуватись бонусами від цієї діяльності. Звісно, за умови що ви були успішним політиком.

***

Вогонь, який робить чудеса

Що важливо: треба завжди мати дві частини ініціативи. Перша частина – це те, що вас персонально болить, за що ви готові боротися до кінця. Друга частина – це те, що потрібно людям, їхні актуальні проблеми (їх виявляє соціологія, фокус-групи). Коли є поєднання цих двох складових, тоді політик є якравий і переконливий, і це виділяє його серед інших.

Як каже Наталія Міхнова, ваш власний вогонь здатний творити чудеса. І якщо ви можете знайти всередині себе цей вогонь, якщо ви готові боротися з несправедливістю конкретними кроками і розумієте, що вашої мотивації вистачить на півроку-рік, тоді вам точно треба йти в політику. Ви знайдете партію, бізнес, який вас підтримає і тоді ви будете успішними у політиці.

***

Де навчитись як стати політиком

Після 15 років роботи з політиками і партіями Наталія Міхнова вирішила перевести свою діяльність в онлайн і допомагати більшій кількості людей опанувати політичні інструменти.

чи варто йти в політику

«Завдяки ОМБІЗ Картелю я наблизилась до онлайну. І прийняла рішення не працювати з якоюсь конкретною партією, а взяти всі ці знання, інструменти і дати їх більшій кількості людей через онлайн. Сьогодні я можу працювати з людьми, які живуть на сході, півдні чи в центрі країни. А раніше я могла працювати тільки з тими, хто тут на заході», – каже Наталя.

Про навчальні програми Наталії Міхнової можна детальніше почитати на сторінці «Політична кухня» у Фейсбуку і на сайті election.in.ua. Тут можна дізнатися, як стати професійним політиком, як вигравати кампанії без використання чорного піару і що робити, якщо чорний піар використовують проти вас.

«Це цікава професійна місія – наближати політтехнології до тих, хто хоче йти в політику. Бо політика – це річ, яку треба робити професійно. Тоді ти в цьому будеш успішний», – резюмує Наталія Міхнова.

***

РЕЗЮМЕ

Отож, якщо ви надумали йти в політику або ж просто хочете більше ознайомитись  з цією «кухнею», то рекомендую зайти на сторінки Наталі.

Невдовзі в нас будуть ще інші розмови на цю тему. Адже це те, що розвиває нашу країну і формує громадянське суспільство. З допомогою якісної політики можна закласти хороший фундамент нашого майбутнього будинку. І чим більше у нас буде таких будинків, тим краще всім нам буде тут жити.

Support and Follow events in UkraineMore Info